Καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, βρετανοί μαθητές παρακινούνται να κρύψουν στα εσώρουχά τους ένα κουτάλι, αν φοβούνται μήπως τους αναγκάσουν να παντρευτούν δια της βίας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο γάμος δια της βίας θεωρείται ποινική παράβαση από το 2014, σχεδόν 1.200 Βρετανοί εξαναγκάσθηκαν να παντρευτούν δια της βίας το 2017 και το 90% αυτών παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ένα σχολείο στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, μοίρασε στους μαθητές του από ένα μεταλλικό κουτάλι, το οποίο ενεργοποιεί τους ανιχνευτές μετάλλων στο αεροδρόμιο: οι μαθητές μπορούν να το κρύψουν πάνω τους για να ειδοποιήσουν την ασφάλεια για την κατάστασή τους, όταν θα τους γίνει έρευνα, και να αποφύγουν την επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την Χάριντερ Κάουρ, αρμόδια για πολιτιστικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα στο σχολείο Co-operative Academy του Λιντς, 80% των καταναγκαστικών γάμων γίνονται το καλοκαίρι.

«Στη διάρκεια των διακοπών που διαρκουν έξι εβδομάδες, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια και οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να πάνε στο εξωτερικό, να παντρέψουν το παιδί τους και να επιστρέψουν», εξήγησε στο BBC.

Μετά τον νόμο του 2014, οι γονείς που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να παντρευτούν μπορεί να καταδικασθούν σε ποινές μέχρι κάθειρξη επτά ετών.

Η πρώτη εφαρμογή αυτού του νόμου έγινε τον Μάιο, όταν μια μητέρα οικογένειας καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών στο Μπέρμιγχαμ (κεντρική Αγγλία) επειδή πάντρεψε δια της βίας την κόρη της στο Πακιστάν.

Πέρυσι, από τους 1.196 βρετανούς πολίτες που έχει διαπιστωθεί πως έπεσαν θύματα καταναγκαστικών γάμων, περισσότεροι από το ένα τρίτο παντρεύτηκαν δια της βίας στο Πακιστάν. Ένας γάμος στους 10 έγινε στο Μπανγκαλντές και 120 γάμοι έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook