«Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι»

«Θα συνεχίσουμε την κλιμάκωση και την πίεση μέχρι έως ότου τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα, στο στράτευμα και στις οικογένειές τους» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και πρόσθεσε: «συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή κινητοποίηση και τον κλοιό πιέσεων προς τον Ερντογάν προκειμένου να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τις αρχές καλής γειτονίας, γιατί είναι πρωτοφανές για μια χώρα του κόσμου να κρατά, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί καν κατηγορίες, δυο στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης, υψίστης ασφαλείας, όταν οι πάντες γνωρίζουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία, ότι τέτοια περιστατικά τού να μπαίνουν κατά λάθος για λίγα μέτρα κάποιοι Έλληνες ή κάποιοι Τούρκοι σ’ εκείνο ειδικά το σημείο των συνόρων, συνέβαιναν κατά δεκάδες στο παρελθόν και λυνόντουσαν μέσα σε λίγες ώρες με συνεννόηση και ρύθμιση ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές των δύο πλευρών».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ακόμα πως «ο Ερντογάν δεν είναι τόσο δυνατός, όσο θέλει να φαίνεται, γιατί έχει τεράστια προβλήματα η οικονομία του, η λίρα έχει υποτιμηθεί 28% από τις αρχές του χρόνου, υποβαθμίζεται η προοπτική της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και επιπλέον έχει πάρα-πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα και κατά την εκτίμησή μου είναι υποχρεωμένος αργά ή γρήγορα να βάλει νερό στο κρασί του τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο απέναντι και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Υπογράμμισε, δε, πως σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι και έντονα, κρατώντας το θέμα ψηλά στην προτεραιότητα έως ότου η τουρκική στάση αλλάξει» καθώς «κανείς στη διεθνή σκηνή δεν αποδέχεται ένα ανατολίτικο παζάρι συμψηφισμού δύο εντελώς ανόμοιων υποθέσεων, των οκτώ που ήρθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο- και χειρίζεται το θέμα και σωστά η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη- και των δύο που συνελήφθησαν και κρατούνται για ένα ήσσονος σημασίας παράπτωμα».

Απηύθυνε, μάλιστα, μια έκκληση, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να είναι στο χειρισμό του ένα θέμα όχι μόνο υψίστης προτεραιότητας, αλλά και απόλυτης εθνικής ενότητας και συνεννόησης, καθώς «δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια μέσα στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια η Άγκυρα».

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης «λάθος» την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόσφατη ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, επισημαίνοντας πως «παραδοσιακά συμβαίνει και επιβάλλεται όταν κάποιος Έλληνας, δημόσιο πρόσωπο, πηγαίνει στο εξωτερικό προσκαλούμενος, αποδεχόμενος μια πρόσκληση, προηγείται μια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών».

Για την επιφύλαξη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Πρώτον, εμπλοκή δεν έχουμε. Αυτό που έγινε χθες είναι ότι από τα 18 στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ένα μέλος, η Γερμανία δήλωσε επιφύλαξη προκειμένου να εγκριθεί κι από τις κοινοβουλευτικές της διαδικασίες η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ με την οποία ολοκληρώνεται και το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό επίσης που δεν είναι ακριβές, αν το γράφουν κάποιοι, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήξερε.

Η Κομισιόν ήξερε και είχε πει το ναι, αυτό που έγινε χθες είναι ένα συμβολικής σημασίας ‘καψονάκι’ από τη γερμανική πλευρά, το οποίο θα μεταθέσει για λίγες ημέρες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Έχει την αξία του και τον συμβολισμό του, αλλά δείτε και τον άλλο συμβολισμό, για χρόνια και για πολύ καιρό στο Eurogroup είχαμε 18-1 με την Ελλάδα να είναι στο 1. Χτες είχαμε 18-1 στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM με τη Γερμανία να είναι στο 1. Όσοι στην Ελλάδα μεγαλοποιούν το θέμα για να δώσουν εικόνα εμπλοκής καρφώνονται. Θα ήθελαν η Ελλάδα να παραμείνει στα μνημόνια. Δεν φτάνει που μας έβαλαν στα μνημόνια θα ήθελαν να παραμείνουμε και σ’ αυτά».

Για το δε θέμα του ΦΠΑ στα νησιά είπε πως ειπώθηκε καθαρά από τον κ. Μοσκοβισί ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά έγινε με ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «Κλεισθένη» και της κατάτμησης της Β’ Αθήνας, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «και η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μια καινούργια περίοδο με ρυθμίσεις βελτιωτικές και διορθωτικές για τη λειτουργία της» και πρόσθεσε πως «μπαίνουμε και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης στην εποχή της απλής αναλογικής, που σημαίνει μια κουλτούρα διαλόγου, συνεννόησης και συνένωσης δυνάμεων».

«Αυτό που χρεοκόπησε τη χώρα ήταν η αντίληψη του μονοκομματικού πελατειακού κράτους, όπου το κόμμα που κερδίζει θεωρεί λάφυρό του το κράτος, την Περιφέρεια, τον δήμο και χρησιμοποιεί τα χρήματα του κράτους, της Περιφέρειας και του δήμου με κακό τρόπο» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε ως παραδείγματα την «ποινική δίωξη του Ψωμιάδη για έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν από τον περιφερειάρχη της καρδιάς μας και δεν έγιναν ποτέ» και τη «μακρόχρονη φυλάκιση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλου».

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως «θα είναι ντέρμπι, θα είναι μικρή η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» και εκτίμησε πως «τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τις κερδίσει τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook