Λίγα καταστήματα λειτούργησαν σήμερα Κυριακή στα Χανιά

Από την εικόνα που παρουσίαζε σήμερα το κέντρο των Χανίων κανείς δεν μπορούσε να συμπεράνει ότι η σημερινή Κυριακή ήταν μια από αυτές κατά τις οποίες ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων.

Τα περισσότερα εμπορικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ήταν κλειστά, με εξαίρεση ορισμένα καταστήματα που είχαν ανεβάσει ρολά.

Το πρωί ωστόσο η κίνηση των καταναλωτών δεν ήταν μεγάλη και στους δρόμους υπήρχαν κυρίως τουρίστες και θαμώνες καφετεριών.

Την ίδια ώρα στον Κάτολα, στην οδό Μουσούρων, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Κανδηλιεράκης

“Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν την Κυριακή να είναι ανοιχτά. Όπως διαπιστώνουμε τώρα το έχουν τηρήσει αυτό. Κάποιοι λίγοι συνάδελφοι είναι ανοιχτά. Θα θέλαμε να τους πούμε να μην τρέφουν αυταπάτες και να τους πούμε ότι αυτό δεν τους ωφελεί.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε και στους συναδέλφους μας και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και γενικά στο καταναλωτικό κοινό, είναι ότι την ημέρα σήμερα δεν πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε για τα ψώνια μας, αλλά για την ψυχαγωγία μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, την οικογενειακή θαλπωρή. Γενικά ο κάθενας πρέπει να αξιοποιεί την ημέρα αυτή όπως θέλει και όπως τον ικανοποιεί.

Το να ανοίξουν τα καταστήματα υποτίθεται να στηριχτεί και να τονωθεί η τοπική αγορά κυριακάτικα δεν ωφελεί κανέναν γιατί οι σημερινοί καταναλωτές θα γίνουν και αυτοί εργαζόμενοι τις Κυριακές. Αν συνεχίσει αυτό το μέτρο τις 32 Κυριακές θα τις κάνουν 52. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίγουν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, θα αρχίσουν να ανοίγουν και οι δημόσιες υπηρεσίες για την καθαριότητα και οι τράπεζες για την τόνωση της ρευστότητας κοκ όλα τα επαγγέλματα. Η Κυριακή δεν θα υπάρχει για τον άνθρωπο και επίσης δεν θα υπάρχει η προσαύξηση στον μισθό για εργασία σε ημέρα αργίας γιατί θα πάψει να είναι αργία.”

Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Κανδηλιεράκης

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΧ:

“Τα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι από δεκαετίες τώρα στο στόχαστρο των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων. Από τις 48 ώρες την εβδομάδα και τις 2 Κυριακές ανοιχτά μαγαζια το χρόνο φτάσαμε σήμερα στις 72 και τις 8 Κυριακές σε ορισμένες περιοχές και για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές όπως η δική μας, τις 32 Κυριακές.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν  με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που έφερε τις 8 Κυριακές ανοιχτές τον χρόνο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε ένα βήμα παραπέρα με την απελευθέρωση σε 32 Κυριακές για Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Σήμερα με πρόσχημα την έξοδο από την 8χρονη οικονομική κρίση ξεκίνησε νέος γύρος επίθεσης με στόχο την παραπέρα απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κάτι που αποτελεί κατεύθυνση της Ε.Ε. με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ.

Για το ωράριο

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
• Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά. 
• Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.
• Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες.

Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

• Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά από αυτόν στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.
• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Για την διευκόλυνση των οικογενειών των αυτοαπασχολουμένων.

• Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κατάργηση των τροφείων.
• Ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε όλους τους Δήμους, με εξειδικευμένο προσωπικό, κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες. Αντίστοιχη μέριμνα για επαρκή προγράμματα κατασκηνώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook