Δείτε τις χρήσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, θα προτείνει σήμερα ο δήμαρχος Χανίων στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Έπειτα από δύο μήνες δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σήμερα με μορφή εισήγησης στο δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση της δημοτικής αρχής για τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Σύμφωνα με την εισήγηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το δήμο Χανίων αλλά και σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, προτείνεται από την έκταση των 53 στρεμμάτων, τα 45 στρέμματα, δηλαδή το 85% της έκτασης, να παραμείνουν αδόμητα ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου και τα υπόλοιπα 8 να δομηθούν για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.

Στο αδόμητο τμήμα, ο χώρος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγικούς, περιβαλλοντικούς, αθλητικούς σκοπούς ενώ στο δομημένο τμήμα προτείνεται ακόμα και η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού. Όπως τόνισε ο κ. Βάμβουκας, θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης εντός του παραχωρηθέντος χώρου, καθώς η περιοχή δεν “αντέχει” την επιβάρυνση των οχημάτων που θα προκληθει από την προσέλκυση τόσων επισκεπτών.

Ο δήμαρχος Χανίων, επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, οτι δηλαδή για να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση του στρατιωτικής μονάδας, η οποία έχει κοστολογηθεί στο 1 εκ. ευρώ. Το κόστος επιβαρύνει το δημόσιο και για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει άμεσα αυτό το ποσό ενώ ο δήμος Χανίων ήδη έχει στείλει το σχετικό αίτημα στα αρμόδια υπουργεία.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού ολοκληρώσει την μετεγκατάσταση της μονάδας, θα εξετάσει και την πρόταση του δήμου Χανίων και το κατά πόσο αυτή είναι βιώσιμη.

Δείτε παρακάτω βίντεο με δηλώσεις του δημάρχου Χανίων και την εισήγηση της δημοτικής αρχής

Εισήγηση δημάχου

“Μετά την πολιτική συμφωνία που φέραμε, η οποία ικανοποιεί το πολύχρονο αίτημα  της  κοινωνίας των Χανίων για την  παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων, στο σύνολό του, προτείνουμε στο Δ.Σ. την ικανοποίηση και του αιτήματος για την παραμονή της έκτασης  ως ελεύθερου χώρου – πρασίνου. 

Από την έκταση των 53 στρεμμάτων, τα 45 στρέμματα εισηγούμαστε να παραμένουν αδόμητα ως ελεύθεροι χώροι – πράσινο και μόνο τα 8 να  μπορούν να δομηθούν για  τις  κοινωφελείς και κοινόχρηστες  χρήσεις που θα αποφασιστούν”.

Καθορισμός χρήσεων γης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου
 
Ένα αίτημα του Δήμου Χανίων που χρονολογείται από το 1952,  η παραχώρηση του Στρατοπέδου του Αγίου Ιωάννου όπως λεγόταν τότε το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, 66 χρόνια μετά μπαίνει στην τελική ευθεία ικανοποίησής του. Μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τα Χανιά βαίνει προς υλοποίηση, ικανοποιώντας ένα καθολικό και σταθερό τα τελευταία χρόνια αίτημα των πολιτών, των φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου. Επί πλέον το αίτημα,  το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου να παραμείνει ως ελεύθεροι χώροι – πράσινο, εμείς με την πρόταση μας το διασφαλίζουμε  απολύτως.
 
Από την έκταση των 53 στρεμμάτων του στρατοπέδου, τα 45 στρέμματα παραμένουν αδόμητα ως ελεύθεροι χώροι – πράσινο και μόνο τα 8 μπορούν να δομηθούν για   κοινωφελείς και κοινόχρηστες  χρήσεις.
Μετά την πολιτική συμφωνία, σε συνέχεια της αναφοράς του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, μεταξύ του Δημάρχου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την παρουσία των Βουλευτών του Ν. Χανίων, στις 9-2-2018 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρέπει να προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις ανάγκες κάθε πλευράς, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας παραχώρησης.
 
Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ένοπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), πρέπει να εξασφαλιστεί το ποσό  του 1 εκ. ευρώ, όπως μας ενημέρωσε πρόσφατα η ΥΠΑΑΠΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Στρατόπεδο Ραπτοπούλου στην Αγυιά, που θα απαιτήσει το προαναφερθέν ποσό, ώστε  να προχωρήσει εν συνεχεία η διαδικασία χαρακτηρισμού του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου ως ανενεργού. Το κόστος μετεγκατάστασης του Στρατοπέδου, όπως έχει συμφωνηθεί, δεν θα επιβαρύνει το Δήμο Χανίων αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό και γι’ αυτό εστάλη στις 9-7-2018 σχετικό έγγραφο του Δημάρχου Χανίων προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ανάληψή του.
 
Από την πλευρά του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, πρέπει να υπάρξει ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που θα συνοδεύεται από μία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη. 
Για να γίνουν όμως αυτά, θα πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός του στρατοπέδου, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι μελέτες και τα σχέδια για τη συνολική χρήση του χώρου. 
Η προσέγγιση ενός θέματος που αποτέλεσε για πολλά χρόνια αντικείμενο διεκδίκησης από το Δήμο και τους πολίτες, προκαλώντας συχνά αντιπαραθέσεις σχετικά με την χρήση του χώρου, δεν είναι μία τόσο απλή υπόθεση.
 
Η μεγάλη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε με την επιλογή προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, να διαχωριστεί η έκταση σε οικοδομικά τετράγωνα, ορισμένα από τα οποία θα παραχωρούντο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  μετά την πολεοδόμησή της.
Αντιθέτως, η παρούσα Δημοτική Αρχή  τον Φεβρουάριο του 2018  έφερε  μία συμφωνία για  παραχώρηση του συνόλου του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.,  η οποία μας επιτρέπει την αντιμετώπισή του ως ενιαίου χώρου.
Η προσέγγιση του θέματος από τον Δήμαρχο και  την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και σύμφωνα με  τις αποφάσεις του παρόντος Δ.Σ., είναι η χρήση του χώρου ως μεγάλου αστικού πάρκου, στο οποίο θα συνυπάρχουν και άλλες κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως εκπαίδευση και αθλητισμός.
 
Πριν δύο μήνες δώσαμε ως Δήμος την ευκαιρία σε πολίτες και φορείς μέσα από ηλεκτρονική  πλατφόρμα,  να δηλώσουν την προτίμησή του για τις χρήσεις του χώρου και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Της σχετικής διαδικασίας επιμελήθηκε τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του Δήμου που υπηρετούν στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν περίπου 150 συμπολίτες μας και οι χρήσεις που προτάθηκαν κατά σειρά προτίμησης για το στρατόπεδο σύμφωνα με το συνημμένο γράφημα είναι χώροι: πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, στάθμευσης, φιλοξενίας κοινωνικών δομών, εκθεσιακοί και στέγασης δημοτικών/δημόσιων υπηρεσιών. 
 
Οι χρήσεις του Στρατοπέδου που καλούμαστε ως Δ.Σ. να αποφασίσουμε, πρέπει να είναι αποκλειστικά κοινόχρηστες και κοινωφελείς και να περιλαμβάνουν σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της πόλης, του Δήμου και των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών.
Ο τρόπος που οι χρήσεις αυτές θα αποτυπωθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένος για να μην υπάρχουν νομικά, πολεοδομικά και λειτουργικά ζητήματα στο μέλλον. Έτσι, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου (Πολεοδομία) αποστείλαμε στη μελετητική ομάδα εκπόνησης του Γ.Π.Σ. Δήμου Χανίων συγκεκριμένα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποτυπωθούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις του στρατοπέδου και πως αυτές θα ενσωματωθούν στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. Η μελετητική ομάδα απέστειλε στο Δήμο το σχετικό συνημμένο έγγραφο απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν. Στη συνέχεια  ως  Δημοτική Αρχή από κοινού με την Υπηρεσία Δόμησης καταλήξαμε στα εξής:
 
• Ο χώρος του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και να  χαρακτηρίζεται στα σχέδια του Γ.Π.Σ. ως περιοχή πρώην Στρατοπέδου προς αξιοποίηση,  
α) με τον καθορισμό γενικής κατηγορίας χρήσεων «Ελεύθεροι  Χώροι–Αστικό Πράσινο» (εδάφιο Ι του άρθρου 1 του Π.Δ. 59/29-6-2018).
β) με αναλυτική αναφορά στις λοιπές επί πλέον επιθυμητές ειδικές κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Στάθμευση, Αναψυχή, Διοίκηση, Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις, κ.λπ.), με εξειδίκευση, όρους και περιορισμούς όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως αυτές κατηγοριοποιήθηκαν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 59/29-6-2018.
Η υιοθέτηση μιας γενικής κατηγορίας χρήσεων και επί πλέον η προσθήκη των επιθυμητών ειδικών κατηγοριών χρήσεων, κρίνεται απαραίτητη, ακόμα και αν κάποιες από τις ειδικές χρήσεις περιλαμβάνονται στη γενική κατηγορία. Ο λόγος είναι ότι στη γενική κατηγορία χρήσεων «Ελεύθεροι  Χώροι – Αστικό Πράσινο»  αναφέρονται χρήσεις με περιορισμούς που ενδεχομένως δεν είναι επιθυμητοί, π.χ. μόνο μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.
 
• Ως συντελεστής δόμησης προτείνεται να ισχύσει ο πολύ χαμηλός δείκτης 0,2, ο οποίος είναι  αυτός που σήμερα ισχύει για την έκταση, ως περιοχή  εκτός σχεδίου πόλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελετητική ομάδα του Γ.Π.Σ. Δήμου Χανίων, «ο συντελεστής αυτός θεωρούμε ότι παραμένει συμβατός με την εικόνα του πάρκου πόλης, ιδίως εφόσον υποστηρίζεται από κατάλληλη διάταξη των νέων κτιρίων, π.χ. τοποθέτηση περιμετρικά της έκτασης». Επίσης προτείνουμε ως ποσοστό κάλυψης να ισχύσει ο επίσης χαμηλός δείκτης 15%, δηλαδή να έχουμε μέγιστη επιφάνεια κάλυψης με κτίρια 8 περίπου στρέμματα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης θα παραμείνει αδόμητο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται οριστικά ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του στρατοπέδου επιφάνειας 45 περίπου στρεμμάτων θα παραμείνει ως ελεύθεροι χώροι και πράσινο.
Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις είναι η χρυσή συγκυρία να αποτυπωθούν τώρα στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. του Δήμου Χανίων. 
 
• Η χωροθέτηση των χρήσεων θα καθορισθεί στη συνέχεια με ειδική μελέτη που θα εξειδικεύσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός της έκτασης που θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στο Γ.Π.Σ., όπως προτείνεται και από τη μελετητική ομάδα που εκπονεί το Γ.Π.Σ. των Χανίων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να προσδιορισθούν συγκεκριμένες χωροθετήσεις χρήσεων από το ΓΠΣ, αλλά να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία σχετικά με την χωροθέτηση των χρήσεων, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση τόσο για την αξιοποίηση της έκτασης του παραχωρούμενου Στρατοπέδου, όσο και για την οργανική ενσωμάτωσή του στις όμορες περιοχές κατοικίας, προς γενικό όφελος των κατοίκων της πόλης. 
Διευκρινίζεται ότι οι επιτρεπόμενες χρήσεις που θα αποφασίσει το Δ.Σ. θα ενσωματωθούν στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, όπως προβλέπει ο σχετικός Ν.4407/2016, τα οποία θα εκπονηθούν άμεσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Στη συνέχεια το πλάνο ανάπτυξης και η οικονομοτεχνική μελέτη θα υποβληθούν στην ΥΠΑΑΠΕΔ, προκειμένου η σχετική συμφωνία να εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας, όπως ορίζει ο παραπάνω νόμος και να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων. 
Στη συνέχεια, ο Δήμος Χανίων και αφού έχει πρώτα υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης, θα αναθέσει σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, την εκπόνηση ειδικής μελέτης χωροθέτησης των χρήσεων αυτών (master plan), η οποία θα εξειδικεύσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός της έκτασης του στρατοπέδου και η οποία θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
• Όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης με πράσινο αυτό θα έχει κυρίαρχη παρουσία στο σύνολο της έκτασης, αλλά υιοθετούμε την άποψη της μελετητικής ομάδας ότι «χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του στρατοπέδου, δεν είναι εφικτό να καθορισθεί εξαρχής, με κάποιο λογικό βαθμό αξιοπιστίας, το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης με πράσινο».
Την αξιοποίηση του στρατοπέδου θα πρέπει να την βλέπουμε σαν ένα μέρος μιας ευρύτερης αναζωογόνησης και αναδιάταξης του ευρύτερου κέντρου της πόλης των Χανίων, που βρίσκεται εκτός των τειχών της παλιάς πόλης.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, διαθέτει και εφαρμόζει εμπνευσμένο σχέδιο αναζωογόνησης αυτής της μεγάλης υποτιμημένης περιοχής, για  το οποίο μάλιστα έχει ήδη εξασφαλίσει κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ.
 
Το σχέδιο αυτό υποστηρίζει το μοντέλο μιας βιώσιμης πόλης, με σοβαρές παρεμβάσεις στην προσβασιμότητα και στον τρόπο κίνησης, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, διευκόλυνση μέσων μαζικής μεταφοράς, αναπλάσεις πάρκων όπως ο Δημοτικός Κήπος, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το πάρκο της οδού Γιαμπουδάκη,  αναπλάσεις πλατειών όπως η πλατεία 1866, ανακατασκευή δημοσίων κτηρίων και μνημείων όπως η Δημοτική Αγορά, η νέα βιβλιοθήκη και το ρολόι. Η ανάπλαση της παραλίας της  Νέας Χώρας είναι ένα πρώτο υλοποιημένο δείγμα αυτού του σχεδίου.
 
Έτσι και οι υποδομές της έκτασης των 53 στρεμμάτων του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου πρέπει να συμπληρώσουν και να καλύψουν ανάγκες των πολιτών και της πόλης αλλά και της γειτονιάς,  που σήμερα δεν καλύπτονται με επάρκεια,  αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές ανάγκες. Υπάρχουν ανάγκες για ελεύθερους χώρους, για περισσότερο πράσινο, για χώρους που αφορούν τα παιδιά όπως χώρους δημιουργικής απασχόλησης και παιδικές χαρές, για χώρους εκπαίδευσης και ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία, για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για προνοιακές δομές όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς, για χώρους αφιερωμένους στον πολιτισμό, για ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Σημαντικό επίσης είναι να μην επιβαρυνθεί η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη λόγω της παραχώρησης του στρατοπέδου με σκοτεινά σημεία και με επί πλέον εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να χωροθετηθούν  οι επιτρεπόμενες χρήσεις με τρόπο που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του χώρου και να προβλεφθούν, ανάλογα με την ένταση των χρήσεων, οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης, κατά προτίμηση υπόγειοι, καθώς και χώροι που θα διευκολύνουν την  προσέγγιση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έτσι, όχι μόνο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την περιοχή η αξιοποίηση της έκτασης, αλλά θα αποτελέσει μελλοντικά τμήμα του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας για την πόλη των Χανίων, εξυπηρετώντας κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής και συμβάλλοντας στην αναβάθμισή της.
 
Διευκρινίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά το χρόνο λήψεως των προηγούμενων αποφάσεων του Δ.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα, για τις κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης ήταν το Π.Δ.23-2-1987 (ΦΕΚ 166Δ/6-3-1987), το οποίο όμως αντικαταστάθηκε πρόσφατα με το νέο Π.Δ. 59/21-6-2018 (ΦΕΚ 114Α/29-6-2018). Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 9 του προηγούμενου Π.Δ. που αφορούσε το περιεχόμενο των Ελεύθερων Χώρων-Αστικού Πρασίνου, σε αυτό περιλαμβάνονταν: 1. Αναψυκτήρια, 2. Αθλητικές εγκαταστάσεις, 3. Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, 4. Χώροι συνάθροισης κοινού. Στο πλαίσιο και στο πνεύμα λοιπόν αυτού του άρθρου, οι προγενέστερες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεκδικούσαν την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου “για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, δηλαδή ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, ήπιας άθλησης και ένα σχολείο”.
 
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τις επιτρεπόμενες χρήσεις που πρέπει να καθορισθούν για την έκταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου είναι προσαρμοσμένη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και είναι σύμφωνη με τις προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. με μοναδικές προσθήκες τις χρήσεις: α) Κοινωνική Πρόνοια, καθώς υπάρχει ανάγκη στη περιοχή για δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, β) Διοίκηση, που αφορά τις υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των χρήσεων της έκτασης, γ) Εκθεσιακά κέντρα, για να υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής υπαίθριων ή στεγασμένων εκθέσεων όπως βιβλίων, αγροτικών και τοπικών προϊόντων κλπ., σύμφωνα και με σχετική πρόταση του ΕΒΕΧ, δ) Στάθμευση, καθώς είναι δεδομένο ότι πρέπει να προβλεφθούν για την εξυπηρέτηση όλων των χρήσεων της έκτασης οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης, κατά προτίμηση υπόγειοι, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη με επί πλέον εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα και προκειμένου να  μπορούν να αδειοδοτηθούν οι χρήσεις που θα καθοριστούν εντός της έκτασης, ε) Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, τα οποία είναι πλέον απαραίτητοι χώροι τόσο σε επίπεδο γειτονιάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων, όσο και για τις ίδιες τις δραστηριότητες της έκτασης του στρατοπέδου.
 
Ο σωστός χειρισμός της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου έχει να προσφέρει πολλά στη ζωή της πόλης, των πολιτών της, αλλά και των επισκεπτών της στο εγγύς και απώτερο μέλλον.
Η δημιουργία ενός αστικού πάρκου με ενσωματωμένες  κοινωφελείς χρήσεις που έχει ανάγκη η πόλη, θα έχει ευεργετικές συνέπειες στη ζωή μας, θα αναβαθμίσει το Δήμο μας και θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των Χανίων.
Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο μας, θα ξεκινήσει μία νέα διεκδίκηση την οποία ήδη πριν δύο χρόνια έθεσα επίσημα εγγράφως,  στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του διατηρητέου σεισμόπληκτου κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων (πρώην Πολεμικού Μουσείου), για να αποτελέσει το μελλοντικό Δημαρχείο, αντάξιο του Δήμου μας.
 
Διεκδικούμε δυναμικά το μέλλον μας με σχέδιο και γνώμονα την  βιώσιμη ανάπτυξη για την πόλη και το Δήμο μας.
 
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου, τις προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ., τις απόψεις και προτάσεις φορέων και πολιτών, εξετάζοντας τις σημερινές ανάγκες του Δήμου, της πόλης, των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Ιωάννη, αλλά και αυτές που προβλέπουμε για το ορατό μέλλον, προτείνω σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 70/2018 απόφασης του Δ.Σ. και εισηγούμαι προς το σώμα:
1) Να καθορισθούν οι κάτωθι επιτρεπόμενες χρήσεις για την έκταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, σύμφωνα με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 59  (ΦΕΚ 114Α/29-6-2018) περί Κατηγοριών και περιεχόμενο χρήσεων γης.
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΕΩΝ: Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο (άρθρο 7, παράγραφος 1)
 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΝ: (άρθρο 1, εδάφιο II)
2. Κοινωνική πρόνοια
3. Εκπαίδευση
4. Αθλητικές εγκαταστάσεις
6. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
7. Διοίκηση (υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των χρήσεων της έκτασης)
9. Χώροι συνάθροισης κοινού
10.6. Εκθεσιακά κέντρα 
12. Εστίαση
13. Αναψυκτήρια
16. Στάθμευση 
30. Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία
2) Να καθορισθεί για την έκταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου συντελεστής δόμησης 0,2 και  ποσοστό κάλυψης 15%. 
3) Οι παραπάνω χρήσεις και όροι δόμησης να ενσωματωθούν στην πρόταση του Δήμου για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Χανίων.
4) Οι παραπάνω χρήσεις και όροι δόμησης να ενσωματωθούν στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, τα οποία θα εκπονηθούν άμεσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου και στη συνέχεια να υποβληθούν στην ΥΠΑΑΠΕΔ, προκειμένου η σχετική συμφωνία να εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων.
5) Να ανατεθεί στο Δήμαρχο Χανίων, στα όργανα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να πράξουν πάντα τα δέοντα για την επίτευξη όλων των ανωτέρω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook