Δεν έπεισε ο δήμαρχος Χανίων το δημοτικό συμβούλιο για τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Για απομάκρυνση από το κοινωνικό αίτημα αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ως χώρου πρασίνου και μετατροπή του σε έναν χώρο οικονομικής εκμετάλλευσης, κατηγόρησαν οι δημοτικές παρατάξεις τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε η εισήγηση του δήμου Χανίων για την προτεινόμενη χρήση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν κριτική για τις προτάσεις του δημάρχου Χανίων περί αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου και κυρίως των 11 κατηγοριών ειδικών χρήσεων. Επιπλέον, τόνισαν ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση αλλά για ενοικίαση. Στη συνεδρίαση τοποθέτηθηκαν και φορείς σχετικά με την εισήγηση.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

Τάσος Βάμβουκας

Δεν έχουμε ξεφύγει πολύ από το πνεύμα των εδώ και χρόνια αποφάσεων για τη χρήση του στρατοπέδου ως χώρου κυρίως πρασίνου, με κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Απλώς έχουν προστεθεί κάποιες χρήσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου αυτός ο χώρος να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Το πιο εύκολο θα ήταν να μην μπαίναμε καθόλου σε αυτή τη συζήτηση. Μόνο πράσινο θέλετε. Εντάξει, μόνο δέντρα, να ομονοήσουμε όλοι και ο δήμαρχος να βάλει μια υπογραφή να δείξει ότι πήρε το στρατόπεδο. Εδώ όμως είναι η ευθύνη της δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό μπαίνουμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε αυτό το λάθος που θα αφήναμε στις επόμενες γενιές. Μετά από χρόνια θα πάνε να ζητήσουν για παράδειγμα έναν χώρο στάθμευσης. Θα ρωτήσουν τότε έχετε προβλέψει έναν τέτοιο χρόνο ή τον έχετε ορίσει μόνο ως χώρο πράσινο; Δεν γίνεται θα μας πουν.

Δείτε την εισήγηση του δήμου για την προτεινόμενη χρήση του στρατοπέδου.

Νάνσυ Αγγελάκη

Την εφαρμογή του νόμου και την ενοικίαση την παρουσιάσατε ως παραχώρηση. Δεν διεκδικήσατε κάτι. Όλος ο λόγος σήμερα γίνεται για το πώς εμείς θα συμφωνήσουμε με την πρότασή σας να υπάρχει οικονομικό masterplan. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ως παράταξη ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο ως ελεύθερος χώρος και αστικό πράσινο. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε και τη ρύθμιση που αναφέρεται στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου να ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα για ανάγκη ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού. Εσείς αυτό το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να προχωρήσετε σε πολεοδόμηση της περιοχής με συντελεστή 0,2 και κάλυψη του 15%. Είναι μια ήπια μεν, πολεοδόμηση δε και όχι εφαρμογή των αποφάσεων. 

Άρης Παπαδογιάννης

Πρόκειται για αλλοίωση των αποφάσεων και των αγώνων του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών. Εμείς ξεκινήσαμε τότε σε ένα πλαίσιο που προτείνει τη λύση της πολεοδόμησης, η ουσία όμως ήταν η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έλεγε ότι ο δήμος Χανίων αιτείται την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα. Τότε ακούσαμε τους πολίτες και δεχτήκαμε την άποψή τους. Σήμερα τι έχουμε και θριαμβολογούμε; Μια απόφαση που αφορά ενοικίαση για 99 χρόνια. Αναπτύσσετε το σχέδιο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης όπως το λέει το υπουργείο. Αυτή είναι η συνέπεια όταν δεν παραχωρείται κατά πλήρη κυριότητα στον δήμο. Προτείνω να αφήσουμε τον καθορισμό των χρήσεων τώρα, είναι άκαιρο. Εμείς θα συνεναίσουμε στο να προχωρήσει το θέμα της παραχώρησης με διεκδίκηση. 

Γιάννης Σαρρής

Ποιος από εμάς πιστεύει ότι δεν είναι δικαίωση προς την κατεύθυνση της κοινωνίας το να μπει ο δήμος για 99 χρόνια μέσα σε αυτόν τον χώρο. Εαν κοιτάει ο καθένας από εμάς να οξύνει αντιθέσεις, εξασθενίζει την προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε σαν δήμος για την παραχώρηση. Για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτεί διάλογο και συνεργασία με τις υπηρεσίες. Πότε συνεργαστήκατε με τις υπηρεσίες σας κ. Δήμαρχε; Στην εισήγηση που κάνετε συμφωνούμε για ελεύθερους χώρους – αστικό πράσινο, που συμπεριλαμβάνουν 6 από τις ειδικές κατηγορίες. Προτείνουμε εκτός από αυτό να συμπεριλάβουμε και χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευση και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Νίκος Παπαντωνάκης

Ούτε το έχουμε πάρει ούτε το παίρνουμε το στρατόπεδο, ενοικίαση είναι, παραμένει δικό τους. Προσέξτε γιατί είστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Φέρουμε όλοι μεγάλη ευθύνη. Λέτε ότι δεν απέχετε από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των κινητοποιήσεων των πολιτών. Ζητάγαμε πλήρη κυριότητα και να γίνει το στρατόπεδο χώρος πρασίνου. Γιατί βάζετε εσείς 11 κατηγορίες ειδικών χρήσεων; Για να είναι οικονομικά βιώσιμο. Θέλετε να βάλετε ένα οικονομικό κέντρο στην περιοχή. Η πρότασή σας δήμαρχε περιέχει μόνο την πρόταση του κέρδους. Είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Αν αφαιρεθούν οι 11 ειδικές κατηγορίες θα είναι εύκολο να το ψηφίσουμε ομόφωνα.

Σεραφείμ Ρίζος

Η διεκδίκηση έλεγε μόνο ένα πράγμα, δέντρα όχι τσιμέντα. Εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να προσαρμόσετε τη διεκδίκηση στα οικονομικά συμφέροντα του στρατού και των επιχειρηματιών. Δεν έχουμε παραχώρηση του στρατοπέδου αλλά ενοικίαση. Υπήρξε πάντα γύρω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην άποψη του χανιώτικου λαού να έχει ένα χώρο πρασίνου και στην προσπάθεια όλων των δημοτικών αρχών να είναι ένας χώρος ικανοποίησης συμφερόντων. Και το σημερινό συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των προηγούμενων αποφάσεων πέρα από μεθοδεύσεις για να μειωθεί η συγκεκριμένη διεκδίκηση. Πρέπει να αφαιρεθούν από την εισήγηση οι ειδικές κατηγορίες χρήσεων, να μείνουμε στο ελεύθεροι χώροι, αστικό πράσινο.

Σπύρος Σοφιανός, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ

Θεωρούμε αποδεκτή χρήση το άρθρο 7 που έχει να κάνει με το αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους. Μέσα σε αυτό, οι χρήσεις που προβλέπονται για αναψυκτήρια, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, καλύπτουν τις ανάγκες. Στο μόνο που έχουμε βάλει έναν αστερίσκο, έχει να κάνει όχι με την υπερτοπική αλλά με την τοπική σημασία του στρατόπεδου Μαρκοπούλου, θα πρέπει δηλ. να δούμε την κυκλοφοριακή διευθεύτηση του δρόμου και της πρόσβασης στον χώρο.

Χριστόφορος Ζαχαρίας – Πρόεδρος Συλ. Αρχιτεκτόνων

Διαδρομες για περπάτημα και τρέξιμο, χώροι υπαίθριας άθλησης, υπαίθριος παιδότοπος, χώρος άθλησης εφήβων, πολυλειτουργικοί χώροι για ομιλίες, εκδηλώσεις, μουσική, θέατρο. Εκθεσιακοί χώροι, να μην γίνουν νέα κτίρια αλλά να εξαντληθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των υπαρχόντων. Κυλικεία, αναψυκτήρια με πέργκολες. Φυτεύσεις με ενδημικά δέντρα, φυτά. Ο γενικός χαρακτηρισμός του να είναι υπερτοπικό πάρκο αστικού χαρακτήρα. Δεν συμφωνούμε με λειτουργίες κοινωνικές πρόνοιας και εκπαίδευσης, όπως πχ σχολείων.

Παρέμβαση κατοίκων Αγίου Ιωάννη για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε, η παρέμβαση κατοίκων εκφράζει την ικανοποίησή της για την παραχώρηση του στρατοπέδου και τη χρήση του ως χώρο πρασίνου και χώρου που θα φιλοξενήσει κοινωφελείς χρήσεις. Στην ανακοίνωση τόνισαν ότι είναι αναγκαία η 24ωρη φύλαξη του χώρου προκειμένου να μην γίνει εστία εγκληματικότητας ενώ πρόσθεσαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ που θα απορροφήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα δημιουργηθεί από τους επισκέπτες.

Γιάννης Τσουκάτος – Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Επιμένουμε ότι ο χώρος πρέπει να γίνει μόνο χώρος πρασίνου. Σημασία δεν έχει το περιτύλιγμα αλλά το περιεχόμενο, τσιμέντα και εκμετάλλευση που εσείς τα θεωρείτε αξιοποίηση. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα ακόμα και ότι επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα μέσα σε χώρο πρασίνου. Σήμερα ο επικεφαλής του δήμου δεν μίλησε ως δήμαρχος αλλά ως επιχειρηματίας. 

Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook