Οι μέλισσες είναι από τα έντομα που θα κάνουν ό, τι χρειαστεί για να προστατεύσουν την κυψέλη τους ακόμα και να θυσιάσουν τους εαυτούς τους.

Ο λόγος για την Apis cerana japonica, ένα είδος ιαπωνικής μέλισσας που υποφέρει κυρίως από τις επιθέσεις γιγαντιαίων σφηκών. Τα αγκάθια τους μπορούν να σκοτώσουν σχεδόν 40 μέλισσες σε ένα λεπτό, αχρηστεύοντας σταδιακά τα φτερά τους.

Ωστόσο, απέναντι σε αυτούς τους επίδοξους θηρευτές, οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη μέθοδο επίθεσης, «τον κλοιό της θερμότητας». Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι μέλισσες περιβάλλουν τους επιτιθέμενους και παράγουν θερμότητα που φτάνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Η θερμότητα ουσιαστικά σημαίνει τον θάνατο των γιγαντιαίων σφηκών.

Αλλά σημαίνει επίσης και μικρότερο προσδόκιμο ζωής για τις μέλισσες που παίρνουν μέρος «στον κλοιό της θερμότητας». Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, οι ιαπωνικές μέλισσες που συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή έχουν σημαντικά μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις άλλες μέλισσες της κυψέλης.

Σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ερευνητές πήραν μέλισσες ηλικίας 15 έως 20 ημερών και τις εξέθεσαν σε μια τέτοια επίθεση. Οι μέλισσες που σχημάτισαν τον κλοιό της θερμότητας πέθαναν σε διάστημα 10 ημερών μετά την επίθεση, ενώ εκείνες που δεν συμμετείχαν κατάφεραν να ζήσουν για τουλάχιστον 16 ημέρες – ας λάβουμε υπόψη μας ότι οι μέλισσες ζουν μόνο για μερικές εβδομάδες.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι μέλισσες συμμετέχουν σε αυτό το είδος της  αυτοθυσίας, αλλά υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί ο πληθυσμός της κυψέλης σχετικά σταθερός.

perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook