Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου, στο Ρέθυμνο, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, υπό την προεδρία του Γεωργίου Γιακουμάκη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ).

Το ΠΕΣΚ αποτελεί νέο θεσμό που νομοθετήθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 86 και επόμενα του Ν. 4497/2017. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, το ΠΕΣΚ έχει ως αποστολή τον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, με βάση τις αρχές της αποδοτικότητας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, αποφάσισε τα εξής:

1.- Θεωρεί ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για την προκήρυξη δυο διαγωνισμών μελέτης – κατασκευής των τμημάτων Χανιά – Ηράκλειο και Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την παρούσα οικονομική συγκυρία, μετά από σαράντα χρόνια καθυστερήσεων και παλινωδιών, όσον αφορά στην κατασκευή του.

Συγχρόνως το ΠΕΣΚ θεωρεί αδήριτη την ανάγκη, να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες για τα τμήματα Κισσάμου και Σητείας, έτσι ώστε, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, να είναι εφικτή η κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα εκτείνεται από τη μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη.

Στον άξονα αυτό, πάνω από 50 ανθρώπινες ζωές αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία τους πνοή στις επικίνδυνες στροφές, ενώ αμέτρητοι είναι οι τραυματίες των τροχαίων, που φυσικά δεν είναι ατυχήματα. Δεν αποτελεί μόνο την «καρμανιόλα» της Κρήτης, αλλά της Ελλάδας, αφού αποτελούν παρελθόν το φονικό «πέταλο» του Μαλιακού και η Κορίνθου-Πατρών.

2.- Εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του για τη ρητή εξαίρεση της Κρήτης από την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου που θεσπίστηκε πρόσφατα με τις διατάξεις του Ν. 4551/2018.

Η ρητή αυτή εξαίρεση παραγνωρίζει το νησιώτικο χαρακτήρα της Κρήτης και τα μειονεκτήματα που αυτός συνεπάγεται για την οικονομική της ανάπτυξη σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Επειδή η εξαίρεση πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες της Κρήτης, εξουσιοδότησε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων να οργανώσει, εξ ονόματος και για λογαριασμό του ΠΕΣΚ, σύσκεψη των φορέων της Κρήτης, με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών για την άσκηση πιέσεων προς την Πολιτεία προκειμένου να αρθεί η αδικία αυτή προς την οικονομία και το λαό της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μέτρο, με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

3.- Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης εξαιτίας του συνδυασμού της αυξανόμενης ζήτησης με τη διακοπή λειτουργίας παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από το έτος 2021, επειδή θεωρεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την ενεργειακή του επάρκεια.

Επειδή πρόκειται περί μείζονος και ζωτικού θέματος, αναβάλλει τη λήψη απόφασης και εξουσιοδοτεί τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, να προετοιμάσει επαρκώς το θέμα και να υποβάλλει εμπεριστατωμένη εισήγηση προτάσεων και παρεμβάσεων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίασή του, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου, στα Χανιά, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χανίων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook