Πόσο θα κοστίζει η επανέκδοσή τους – Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να τις πάρουν πίσω

Γρηγορότερα θα οδηγούνται στην καταστροφή και τον κάδο ανακύκλωσης οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν τεθεί σε ακινησία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βλέποντας το χώρο που οι εφορίες αποθηκεύουν τις πινακίδες κυκλοφορίας να έχει γεμίσει ασφυκτικά αποφάσισε να περιορίσει το χρονικό διάστημα που οι πινακίδες κυκλοφορίας θα παραμένουν στοιβαγμένες στα ράφια των Δ.Ο.Υ.

Με εγκύκλιό του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ δίνει εντολή στις εφορίες να προχωρούν γρηγορότερα στην καταστροφή και ανακύκλωση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι μόλις περάσουν 18 μήνες από την ημερομηνία της κατάθεσης (υποβολή δήλωσης ακινησίας οχήματος) οι πινακίδες θα καταστρέφονται.

Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας  24 μήνες μετά από την ημερομηνία της κατάθεσης τους.

Στην περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας ενός οχήματος καταστραφούν και δοθούν για ανακύκλωση από την εφορία λόγω της παρέλευσης του 18μήνου και ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιθυμεί να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να λάβει μια σχετική βεβαίωση από την εφορία και να την υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών. Επίσης θα πρέπει αν καταβάλλει και παράβολο έκδοσης πινακίδων ύψους 30 ευρώ.

Όσοι έχουν θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό τους πριν από 18 μήνες, πολύ σύντομα οι πινακίδες κυκλοφορίας θα οδηγηθούν στον κάδο της ανακύκλωσης.

Όμως οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν και να παρατείνουν την προθεσμία των 18 μηνών. Μπορούν να το κάνουν με άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα είναι μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να έχουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους το αυτοκίνητο για το οποίο έχουν καταθέσει τις πινακίδες. Έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω μαζί με την άδεια κυκλοφορίας πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με «έκπτωση» που φθάνει έως και 83%.

Ανάλογα με το διάστημα που θέλει κάποιος  να θέσει ξανά σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του θα πρέπει να καταβάλει, πριν από την άρση της ακινησίας, τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα, με τους εξής όρους:

1. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες.

2. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.

3. Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook