Ο δημιουργός της Quino καταγγέλλει την οικειοποίησή της

Την ετοιμόλογη και αυθάδη Μαφάλντα, ηρωίδα γεννημένη από το πενάκι του σκιτσογράφου Quino, οικειοποιήθηκε το κίνημα ενάντια στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή, καθώς το φλέγον θέμα συζητείται στο κοινοβούλιο της χώρας και εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του σκιτσογράφου, κατά κόσμον Χοακίν Λαβάδο. «Δεν το ενέκρινα, δεν αντανακλά τη δική μου θέση» ξεκαθάρισε, καθώς το κίνημα εναντίον της νομιμοποίησης των αμβλώσεων χρησιμοποίησε την αναιδή και 50χρονη πλέον «κόρη» του για τους σκοπούς του.

Σε ανακοίνωσή του, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σκιτσογράφος, ο οποίος αυτή την εβδομάδα έκλεισε τα 86 του, εξήγησε πως «κυκλοφόρησαν εικόνες με τη Μαφάλντα να φοράει μπλε φουλάρι, που συμβολίζει την αντίθεση στον νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης. Δεν έχω δώσει την έγκρισή μου, αυτό δεν αντανακλά τη δική μου θέση, απαιτώ να αποσυρθούν».

«Πάντα ήμουν πιστός στον σκοπό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά, και τους εύχομαι καλή τύχη στις διεκδικήσεις τους» πρόσθεσε.

Η εικόνα που δείχνει τη Μαφάλντα γελαστή, με μπλε φουλάρι, στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Σώζουμε δύο ζωές», των πολέμιων των αμβλώσεων, φιγουράριζε πλάι σε μια φωτογραφία του Quino με λεζάντα την υποτιθέμενη δήλωση του καλλιτέχνη ότι η ηρωίδα του «δεν φοράει πράσινο φουλάρι διότι το χρώμα της είναι το φωτεινό μπλε».

Ο Quino διέψευσε επίσης ότι έχει κάνει τέτοια δήλωση.

Το πράσινο φουλάρι είναι από το 2003 στην Αργεντινή σύμβολο της εθνικής εκστρατείας με αίτημα νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.

Το νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης, έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή και θα εξεταστεί την 8η Αυγούστου στη Γερουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook