Ο απολογισμός πεπραγμένων από την δημοτική αρχή Αποκορώνου

Σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου στις 20/7/2018 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, με την συμπλήρωση περίπου των τεσσάρων ετών της θητείας της. 

Ξεκινώντας ο δήμαρχος τόνισε πως, «ήδη από πέρυσι έχει ενεργοποιηθεί και δρομολογηθεί σχεδόν το σύνολο των βασικών στόχων που αρχικά είχαμε θέσει, όπως αυτοί τελικά ιεραρχήθηκαν, διαμορφώθηκαν και εμπλουτίστηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και την οριστικοποίηση των πραγματικών δεδομένων και συνθηκών του δήμου, αλλά και των νέων θεμάτων που προέκυψαν. Και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ουσιαστικά επιτευχθεί, ενώ άλλοι –πιο χρονοβόροι διαδικαστικά- έχουν πάρει τον δρόμο τους, με σαφώς ορατή την επίτευξή τους σε σύντομο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Επίσης, κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τους άλλους δήμους και τον ΟΑΚ, καθώς και στην καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες και τόνισε ότι αυτά είναι απτά παραδείγματα μιας φιλοσοφίας που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στον τόπο μας. Και βέβαια, όπως είπε «αυτό δεν μας εμποδίζει να διεκδικούμε δυναμικά, ακόμα και να συγκρουόμαστε αν χρειαστεί για τα συμφέροντα του δήμου μας».

Στον τρίτο αυτό απολογισμό (και τελευταίο πριν τον συνολικό που θα παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο),  έγινε ιδιαίτερη και αναλυτικότερη αναφορά στο τελευταίο 12μηνο, παρουσιάζοντας τα σημαντικά σημεία εξέλιξης των θεμάτων της πρώτης τριετίας, καθώς και τις νέες δράσεις του τελευταίου έτους. Τα κύρια ζητήματα όπου υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τελευταίους 12 μήνες είναι τα παρακάτω:
ΟΔΟΠΟΙΙΑ:

Όπως τονίστηκε, στον τομέα της οδοποιίας, έχουν δρομολογηθεί όλα τα έργα προτεραιότητας και με πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις, για όλες τις κατηγορίες δρόμων στον δήμο Αποκορώνου. 

Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκαν πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση ζημιών σε δημοτική και επαρχιακή οδοποιία στον Αποκόρωνα, από την θεομηνία που έπληξε τον δήμο μας, στις 26/10/2017 (εξασφαλίστηκε ποσό 1,73 εκ. € για τον δήμο και 1,5 εκ. € δόθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, δρομολογείται πολύ μεγάλο οδικό έργο, η αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Οδού (ΠΕΟ) του δήμου μας, με το κόστος των παρεμβάσεων αποκατάστασης των άμεσων αναγκών (αφορούν τμήματα από τον ποταμό Κοιλιάρη έως και την δυτική είσοδο των Δραμίων) να φτάνει στα 2 εκ. €, -εκ των οποίων τα 1,2 εκ. € έχουν ήδη εξασφαλιστεί- και αναμένεται η έγκριση και της υπόλοιπης πίστωσης από τον κ. Αρναουτάκη και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. 

Ένα τρίτο σημαντικό έργο οδοποιίας είναι η κατασκευή 4 συνολικά αγροτικών δρόμων στις Δ. Ε. Αρμένων και Γεωργιούπολης  που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 814.000€.

Όσο αφορά τον ΒΟΑΚ, ο δήμος Αποκορώνου σε κάθε περίπτωση είναι στο κέντρο των εξελίξεων όσο αφορά την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου με τον διαγωνισμό για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Σχετικά με την οδική ασφάλεια στο τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές. και την πρώτη φάση της που αφορά τις επεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, απομένει η τελική έγκριση όλων των μελετών από το Δ.Σ. του ΟΑΚ, και στην συνέχεια το έργο πρέπει -άμεσα – να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί, ενώ θεωρούμε απαραίτητο το έργο να το επιβλέψει ο ΟΑΚ. 
Παράλληλα, το τελευταίο 12μηνο είχαμε την υλοποίηση των ασφαλτοστρώσεων σε ολόκληρη την Γεωργιούπολη ενώ επίσης ολοκληρώθηκαν τα έργα της Αντιπεριφέρειας στην δημοτική ενότητα Βάμου, καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών από την πρώτη θεομηνία της 11/2/2017.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ 

Υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 του Υπουργείου Εσωτερικών, τα δύο πολύ σημαντικά έργα ύδρευσης για τον δήμο Αποκορώνου, που αφορούν την ύδρευση του ανατολικού τμήματος της Δ.Ε. Βάμου  (1,7 εκ. ευρώ) και  την ύδρευση της περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό (1,8 εκ. ευρώ). Μετά την υλοποίηση αυτών των δύο μεγάλων έργων, ουσιαστικά θα έχει επιλυθεί πλήρως κάθε σημαντικό πρόβλημα ύδρευσης στον δήμο Αποκορώνου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος με την μείωση των αντλήσεων από τις πηγές των Αρμένων και την λίμνη του Κουρνά.

Επίσης, ο  Δήμος Αποκορώνου υπέβαλλε, πρόταση για ένταξη του Έργου : «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.  Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 2.752.800€ (με ΦΠΑ).  Το έργο προχωρά με την συνεργασία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και αποτελεί, διαχρονικό πάγιο αίτημα του δήμου για την επέκταση του μεγάλου «Έργου Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» (Έργο ΟΑΔΥΚ) στις Τ.Κ. Κεφαλά, Ξηροστερνίου και Σελλιών. Επίσης, εκπονούνται οι μελέτες επέκτασης του έργου προς την περιοχή μεταξύ Κεφαλά και Δραπάνου και παράλληλα έχει ανατεθεί μελέτη για την ωρίμανση νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αποκόρωνα.

Τέλος, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το αρδευτικό έργο της Ασή Γωνιάς που ήταν ενταγμένο στα ΟΠΑΑΧ, καθώς ο δήμος διαχειρίστηκε σωστά και μεθοδικά τα προβλήματα που προέκυψαν.

 ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Ουσιαστικές, αλλά και οριστικές μπορούμε να πούμε εξελίξεις, είχαμε το τελευταίο διάστημα στο μεγάλο έργο της Αποχέτευσης Γεωργιούπολης. Η πιο θετική εξέλιξη,  αφορά την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού, που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αφού συμπληρώθηκαν οι ελλιπείς μελέτες, το υποέργο των δικτύων του βιολογικού θα ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ με αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με τον αρχικό κατά περίπου 3 εκ. €. Τέλος, μελετήθηκε και μια πρώτη φάση επέκτασης των αποχετευτικών δικτύων για την κάλυψη και επιπλέον περιοχών και θα ακολουθήσει και δεύτερη οριστική φάση των μελετών αυτών.

Σημαντικές όμως εξελίξεις και δρομολόγηση έργων είχαμε και για τον βιολογικό των Καλυβών, καθώς  ο κ. Αρναουτάκης αποδέχθηκε το τεχνικό δελτίο και ενέκρινε συνολική πίστωση 372.000€, για την μελέτη και κατασκευή του έργου αύξησης της δυναμικότητας της μονάδας, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού την θερινή περίοδο.

Σχετικά με την διαδικασία ωρίμανσης των μελετών και αδειοδότησης του έργου της αποχέτευσης της Αλμυρίδας, είχαμε την οριστικοποίηση της οριοθέτησης του αιγιαλού, η οποία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την πλήρη ωρίμανση του έργου.

 ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Στην τελική ευθεία μπαίνει και το εξαιρετικά σημαντικό και πρωτοποριακό έργο για τον νομό Χανίων και την Κρήτη γενικότερα, το Καταδυτικό Πάρκο Αποκορώνου,  όπου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και έγινε κατάθεση πλήρη φακέλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση χωροθέτησής του. 

Ένας ακόμα προγραμματικός στόχος, η ανάπτυξη Δικτύου  Πεζοπορικών Διαδρομών στο σύνολο του Αποκόρωνα, μελετάται και στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε την πλήρη πρόταση για να διεκδικήσουμε την χρηματοδότησή της.

Υπογράφεται Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πολυτεχνείου Κρήτης και Δήμου Αποκορώνου και αφορά την «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Προστασίας του Παρόχθιου Δάσους & η Αντιπλημμυρική Προστασία του Ποταμού Κοιλιάρη», προϋπολογισμού 186.000€. 

Συνεχίστηκε και το 2018, η εξασφάλιση 10 γαλάζιων σημαιών -δηλαδή 4 νέων σε σχέση με το 2015-, γεγονός που αποτελεί την εγγύηση ότι οι παραλίες του Δήμου Αποκορώνου διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές και είναι καθαρές για τους επισκέπτες.

ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 156.000€ από τον κ. Περιφερειάρχη, για έργο Ανάπλασης της πλατείας στην γειτονιά Μελαδιανά στην Ασή Γωνιά. 
Χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Αρναουτάκη (με την ουσιαστική συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχελογιάννη) το έργο «Ανάδειξη – Εξωραϊσμός περιοχής Πηγάδια  και Περιηγητικής διαδρομής Γαβαλοχωρίου», 56.000.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Νιό Χωριό, που καταστράφηκε ολοσχερώς από την θεομηνία της 26ης Οκτωβρίου 2017, σήμερα ήδη υλοποιείται με 247.000€ από τις πιστώσεις των θεομηνιών.

Είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης από την Αντιπεριφέρεια Χανίων η κατασκευήης δύο γηπέδων ποδοσφαίρου 5χ5 σε Βρύσες και Κεφαλά, καθώς και η αναβάθμιση του γηπέδου μπάσκετ στον Φρε, και θα δοθούν προς χρήση στην κοινωνία του Αποκόρωνα. Επίσης υλοποιήθηκε από πόρους του δήμου, η τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στο γήπεδο 5χ5 στους Αρμένους.

Πέρυσι άρχισε η προετοιμασία φακέλων για να καταστεί δυνατή η πιστοποίηση των παιδικών χαρών και φέτος υποβλήθηκε πρόταση για την προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων δαπέδων ασφαλείας και εξοπλισμού από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 με προϋπολογισμό 300.000€. Επίσης, θα υλοποιηθεί το έργο κατασκευής παιδικής χαράς και λοιπών υποδομών αναψυχής στις Καλύβες, με 140.000€ από πόρους του δήμου.

Έγινε συμπλήρωση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Βάμου, με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών και τουαλετών, με 76.000€, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί και 49.600€ από τον κ. Περιφερειάρχη, για να προστεθεί και μια επιπλέον αίθουσα. 

Επίσης είχαμε πολλές παρεμβάσεις στην αποκατάσταση προβλημάτων των κτιριακών υποδομών του δήμου (σχολεία και δημόσια κτίρια), μέσω των χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης ζημιών από θεομηνία, αλλά και μέσω την διάθεσης ίδιων επενδυτικών πόρων του δήμου (σε δημοτικό σχολείο Εμπροσνέρου, Γυμνάσιο – Λύκειο Βάμου, δημοτικό σχολείο Βρυσών, δημαρχείο Βρυσών και δημοτικό σχολείο Καλυβών. Ακόμα, ολοκληρώνεται η «Επισκευή κτιρίου – Διαμόρφωση χώρου Παιδικού Σταθμού Βάμου & Νηπιαγωγείου Στύλου και Παϊδοχωρίου» με 130.000€ από το LEADER.

 Τέλος, ο Δήμος επέλεξε να αξιοποιήσει  το κτίριο του «Παιδικού Σταθμού Καλυβών» και κατέθεσε φάκελο για την ίδρυση ενός  τμήματος  βρεφικής φροντίδας προϋπολογισμού 50.000 ευρώ δημιουργώντας 7νέες θέσεις εργασίας  επιδοτούμενες από το πρόγραμμα της  “Εναρμόνισης επαγγελματικής με  οικογενειακή ζωή” – ΕΣΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στην συνέχεια και στα εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία του δήμου, που επιβεβαιώνονται και από τις εγκρίσεις  των τελικών  ισολογισμών και απολογισμών του 2015 και του 2016, ενώ ανάλογη θετική εικόνα μπορούμε να πούμε πως έχει και το κλείσιμο του 2017.

Ακόμα, τονίστηκε πως πέρα από τα αναπτυξιακά έργα και δράσεις, γίνεται μια πραγματικά εντυπωσιακή και αθόρυβη δουλειά από αιρετούς και δημοτικές υπηρεσίες, για μια συνεχώς βελτιούμενη καθημερινότητα των δημοτών μας. Οι υπηρεσίες της καθημερινότητας στο Αποκόρωνα, ανεβαίνουν επίπεδο κάθε χρόνο, παρά τις αντιξοότητες και τα θεσμικά εμπόδια. 

Ειδική αναφορά έγινε στην μεγάλη και αξιέπαινη προσπάθεια των υπηρεσιών του δήμου να υλοποιήσουν τις τόσες πολλές δράσεις και έργα που παρουσιάστηκαν και παράλληλα να διαχειριστούν στην πιεστική καθημερινότητα με τις ατέρμονες και συνεχώς αυξανόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Κουκιανάκης οι υπάλληλοι του δήμου έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους και τους ευχαρίστησε όλους για την προσπάθειά τους.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου, σε ειδικές ενότητες παρουσιάστηκαν επίσης:

⦁ Η πρότυπη για τα δεδομένα της Κρήτης, διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (μέσω και των εκατοντάδων νόμιμων υιοθεσιών, κυρίως στο εξωτερικό) και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του –πρώην πλέον- παράνομου ιδιωτικού «κυνοκομείου» της Καϊνας. Στο ζήτημα αυτό αναγνωρίζεται από όλους η πρωτοπορία του δήμου Αποκορώνου και κυρίως της Αντιδημάρχου κ. Ρένας Τερεζάκη. 
⦁ Από τον κ. Νικολακάκη Νίκο  παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του γραφείου πληροφορικής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπου πραγματοποιείται ένα πολύ μεγάλο έργο με αμείωτους ρυθμούς. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους δημότες, σε όλο και περισσότερες περιοχές, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο internet, όπως και  η έξυπνη εφαρμογή (mobil apprication) για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών.

⦁ Η  υλοποίηση της δακοκτονίας από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου, είναι μια διαρκής και απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία, όχι μόνο λόγω της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται, αλλά και λόγω των πρωτοβουλιών και των συνεργασιών που λαμβάνει ο κ. Σταυρουλάκης και τα οποία οδηγούν σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Σημαντική πλέον εξέλιξη είναι η δικαίωση των διεκδικήσεων για την αύξηση των πιστώσεων για την δακοκτονία στο νομό Χανίων, καθώς και την εξαίρεση από τον ΕΦΚΑ.

⦁ Τέλος, παρουσιάστηκαν, τα πεπραγμένα της Κοινωφελούς  Επιχείρησης  του Δήμου Αποκορώνου (Κ.Ε.Δ.Α.), από την Πρόεδρο και Αντιδήμαρχο κ. Μπενάκη Αργυρώ, όπου έχει επιτευχθεί ένα εκτεταμένο  δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας και έχει άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις οικονομικής κρίσης και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν τους πολίτες του Δήμου  Αποκορώνου.  Δράσεις όπως οι παιδικοί σταθμοί, η λειτουργία του   Κοινωνικού Παντοπωλείου  – Ενδυματοπωλειου – Ανταλλακτήριου – Φροντιστηρίου , η υλοποίηση του  «ΚΕΝΤΡΟΥ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, η συμμετοχή σε Δίκτυα ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Κοινωφελούς Επιχείρησης  και η διοργάνωση επιτυχημένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο έργο και πολυσύνθετο που πραγματοποιείται στον Αποκόρωνα.

Κλείνοντας ο κ. Κουκιανάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά,  ανέφερε πως «σήμερα και ειδικά μετά από όλα αυτά που έγιναν το τελευταίο 12μηνο, ειλικρινά θεωρώ πως ξεπεράστηκε κάθε αντικειμενική προσδοκία και δρομολογήθηκαν τόσα νέα σημαντικά θέματα που σίγουρα αφορούν και την επόμενη θητεία». 

Τόνισε ακόμα πως «έχει δικαιωθεί η στρατηγική επιλογή μας να επενδύσουμε σε μελέτες που θα μας εξασφάλιζαν ωριμότητα για πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα».

Τέλος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως, «Τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία, δεν νομίζω πως έχει κανείς αμφιβολία πως ο σχεδιασμός μας είναι 10ετής και σταδιακά υλοποιείται με ιεράρχηση στόχων και ρεαλιστική αξιοποίηση των οικονομικών και διοικητικών δυνατοτήτων μας. Με το έργο μας καταφέραμε να έχουμε την αποδοχή και την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Αποκορωνιωτών και πολύ θετικά σχόλια και από τους εκτός δήμου φορείς και πολίτες. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για φέρουμε τον Αποκόρωνα στην θέση που του αξίζει».                                                  
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook