Έφυγε στα 67 του έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο   

Λίγα μέτρα από τον τάφο του Ηλία Βενέζη, στο μικρό νεκροταφείο του χωριού του, τον Μόλυβο, στη Λέσβο, τάφηκε χθες ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγο μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου.

Νοσηλευόταν ήδη στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έφυγε στα 67 του χρόνια μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στην εκκλησία της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, στην Αγία Κυριακή του Μολύβου, ενώ παρόντες σε αυτήν ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το «Ποτάμι» του οποίου υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014. Ο δήμαρχος Αθηναίων και προσωπικός του φίλος Γιώργος Καμίνης, ο πρώην βουλευτής Λέσβου και υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, δεκάδες φίλοι και παλιοί σύντροφοι του, αλλά και συνάδελφοί του από τον χώρο της νομικής επιστήμης ανάμεσα τους πολλοί φοιτητές του. Ένας από αυτούς ο σημερινός αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Αθηνών ο Αντώνης Καραμπατσός αποχαιρέτησε «τον άνθρωπο που τους δίδαξε με το βλέμμα και τη σιωπή του», αυτόν «που τους έμαθε ότι συνυπάρχουμε γιατί μας συνδέει μια κοινότητα αξιών».

Είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951 και βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών. Εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών μέσα από τις γραμμές της κομμουνιστικής οργάνωσης Σπουδαστών (ΚΟΣ) και του Ρήγα Φεραίου. Λόγω αυτής της δράσης του και ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τον περασμένο Απρίλιο έδωσε το τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα, καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook