Τελευταία ενημέρωση: 23:05

Η φωτιά που ξεκίνησε από την εθνική οδό στον Αγ.Φανούριο έφτασε έξω απο τις Βρύσες, το Καλαμίτσι και το Νίππος – Οι φλόγες “έγλυψαν” τις αυλές των σπιτιών – Kάηκε υπό ανέγερση εξοχική κατοικία και μια αποθήκη – Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ – Κλειστή για ώρες η Παλαιά Εθνική Οδός – Εγκλωβισμένοι οδηγοί, ουρές χιλιομέτρων – Στο Νοσοκομείο 4 άτομα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος με προβλήματα δύσπνοιας και ένα παραπληγικό άτομο για λόγους ασφαλείας – Χωρίς ρεύμα χωριά του Αποκόρωνα και των Σφακίων λόγω καταστροφής στο δίκτυο της ΔΕΗ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, κοντά στον Άγιο Φανούριο η οποία για ώρες μαίνονταν ανεξέλεγκτη. Το πύρινο μέτωπο εκτείνονταν σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης και μόνο νωρίς το βράδυ περιορίστηκε με τη μεγαλύτερη εστία φωτιάς να βρίσκεται έξω από το χωιρό Καλαμίτσι, όπου επικεντρώθηκε μεγάλο τμήμα των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ανθρώπινες ζωές δεν έχουν απειληθεί όμως 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Κέντρο Υγείας Βάμου με προβλήματα δύσπνοιας ενώ ένα εξ’αυτών έφερε μικρής έκτασης εγκαύματα. Επίσης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου διεκομίσθη ένα παραπληγικό άτομο για λογους ασφαλείας, εως ότου απομακρυνθεί η πύρινη απειλή.

Οι πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές καθώς και τα Σφακιά και το Φραγκοκάστελο, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ καταστράφηκε από τη μανία της φωτιάς. Πυροσβέστες μιλώντας στο Flashnews.gr εκτίμησαν οτι τη νύχτα θα καταφέρουν να θέσουν την φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

(η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι, συνεχίζει να καίει ενώ έπεσε το σκοτάδι και στάματησαν οι ρίψεις νερού από αέρος)

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς – Κάηκαν δύο κτίσματα, κινδυνευσε γνωστό ελαιουργείο

Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε από τον Αγ.Φανούριο στις Βρύσες, το Καλαμίτσι και το Νίππος, χωρίς ευτυχώς να μπει μέσα στα χωριά. Επίσης, ενώ η πορεία της πυρκαγιάς νωρίς το απόγευμα έδειχνε οτι θα φτάσει στη Γεωργιούπολη, τελικά η μείωση της έντασης των ανέμων, περιόρισε την επέκτασή της.

Στην είσοδο των Βρυσών νωρίς το απόγευμα μια τριώροφη οικοδομή έγινε παρανάλωμα του πυρός με τον ιδιοκτήτη να τραυματίζεται ελαφριά στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία του, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και μια αποθήκη.  Μιλώντας στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ.Χαράλαμπος Κουκιανάκης επιβεβαίωσε τις καταστροφές στα δύο κτίσματα, επεσήμανε οτι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ενώ έκανε λόγο για έργο εμπρηστών αφού τη στιγμή που οι πυροσβέστες αντιμετώπιζαν την πυρκαγιά, εμφανίστηκαν τρεις με τέσσερις νέες εστίες φωτιάς. 

(βίντεο από τη φωτιά στην είσοδο των Βρυσσών)

Περιπου στις 20:30 οι φλόγες βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από ελαιουργείο που βρίσκεται έξω από τις Βρύσες και πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, προτού καταστρέψει την επιχείρηση. 

(η στιγμή που η πυρκαγιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από ελαιουργείο, στο ύψος των Βρυσών)

(φωτογραφία από το τριώροφο κτίσμα, στην είσοδο των Βρυσών, fb Marios Dionellis)

(εικόνα της πυρκαγιάς πίσω από το ελαιουργείο στις Βρύσες)

Ανυπολόγιστη η καταστροφή μέχρι τώρα

Οι ζημιές μέχρι τώρα από την κόλαση φωτιάς είναι ανυπολόγιστες, το πευκοδάσος του Αποκόρωνα έγινε στάχτη ενώ έχει καταστραφεί μεγάλος όγκος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί οτι μετά τις 18:30 το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε Σφακιά, Βρύσες και Καλαμίτσι καθώς κάηκε δίκτυο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί τις περιοχές αυτές. Εκτεταμένη είνα η καταστροφή και στο δίκτυο άρδευσης.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες 

Η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι πρωτοφανής, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να προσπαθούν να σταματήσουν την πύρινη λαιλαπα. Λίγο μετά της 14:30 σηκώθηκαν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της φωτιάς. Όταν έπεσε το σκοτάδι, οι ρίψεις νερού από αέρος σταμάτησαν.

Συνολικά επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα από τα Χανιά,  το πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών, το Ναύσταθμο Κρήτης αλλά και πυροσβεστική δύναμη από Ρέθυμνο και Ηράκλειο με 44 πυροσβέστες. Το έργο της πυρόσβεσης δυσκόλευε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή ενώ νωρίς το βράδυ οι άνεμοι κόπασαν, δίνοντας ανάσα στους πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

(η φωτιά απείλησε ελαιουργείο)

Σε ετοιμότητα ασθενοφόρα, αστυνομία και τροχαία – Ουρές χιλιομέτρων στον ΒΟΑΚ, εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στο σημείο βρέθηκε και δύναμη της τροχαίας ΒΟΑΚ για τη ρύθμιση και εκτροπή της κυκλοφορίας ενώ ο δρόμος στο ύψος της γέφυρας που πάει προς Φρε, είχε κλείσει μέχρι νωρίς το απόγευμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων. Η πορεία της φωτιάς οδήγησε σε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας, στον κόμβο των Βρυσών, στο δρόμο προς Σφακιά, ενώ και η Παλαιά Εθνική οδός έκλεισε για αρκετές ώρες. Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά τις 8 το βράδυ.

(ταλαιπωρία για τους οδηγούς από την πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας σε ΒΟΑΚ και παλαιά εθνική οδό)

Την ώρα που επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά, ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στο ύψος του Έσπερου με τους πυροσβέστες να δεσμεύονται στο σημείο για την αντιμετώπιση της νέας εστίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook