Mε αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ  επαναφέρω στην δημοσιότητα ένα άρθρο μου πριν 4,5 χρόνια πριν, με αφορμή την  επίσκεψη του τοτε  υφυπουργού  Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη στα Χανιά   και την   υπόσχεση του ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες για να ανοίξει το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.
 
 Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων ιδρύθηκε 1992. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο διώροφο οίκημα που κτίστηκε το 1870. 

Tο Πολεμικό Μουσείο στεγαζόταν  στο Στρατόπεδο Τζαμπανάκη,το οποιο  βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στο Δημοτικό Κήπο και ήταν Ιταλικός Στρατώνας ο οποιος  οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο. 

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στα πλαίσια της εκπλήρωσης της αποστολής του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στην πόλη των Χανίων, ίδρυσε παράρτημα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995.

Η αποστολή του Μουσείου ήταν  η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940,  που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 – 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 – 45), η παρουσίαση και η προβολή των κρητικών επαναστάσεων .

Απώτερος στόχος  του μουσείου ήταν και   η συγκέντρωση , διαφύλαξη , συντήρηση και έκθεση πολεμικών και  κειμηλίων όπως  όπλα και χειρόγραφα των αγωνιστών των κρητικών επαναστάσεων

Επίσης υπήρχε μια   σημαντική συλλογή από χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παραδοσιακές στολές του νησιού, σημαίες και ιστορικά λάβαρα μοναδικής αξίας τόσο για τον όγκο τους όσο για τις πληροφορίες  που εδιδαν.

Στο μουσείο υπήρχαν  και μοναδικά ιστορικά κειμήλια που εκθέταν  την ανεπανάληπτη συμμετοχή των Κρητών-Μακεδονομάχων (1903 – 1922) που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής( 1941 – 45). 

Το κτήριο καθώς και το στρατόπεδο Ζομπανάκη, έκτασης 2,646 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία με την υπ’αριθμ.22/25-9-91 απόφαση την είχε παραχώρηση στο Πολεμικό Μουσείο για την στέγαση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

Ο  δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, σε συνάντηση του  με τους τέσσερις βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο 2017  είχε ζητήσει  την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων (πρώην Πολεμικό Μουσείο. ενώ για το εν λόγω ζήτημα είχε  στείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Τουλάχιστον τα  εκθέματά του Μουσείου  είχαν μεταφερθεί σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και τα οποία διασώθηκαν από την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Η Άννα Χαριτάκη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook