Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ αναζητώντας τα αίτια της καταστροφής και την απόδοση ευθυνών

Την έρευνα των αιτίων και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για την ολοσχερή καταστροφή από πυρκαγιά ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια των Χανίων, του Πολεμικού Μουσείου, που φαίνεται ότι είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του αφύλακτο και αφρόντιστο, ζητά ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών. 

Ο υπογράφων Βουλευτής ρωτά τι μέτρα φύλαξης και τι αντιπυρικά μέτρα είχαν ληφθεί στο Πολεμικό Μουσείο, ποιοι είναι οι αρμόδιοι για το ιστορικό αυτό κτήριο των Χανίων και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν μέτρα για την άμεση αναστήλωσή του. 

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Το ιστορικό κτήριο που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων καταστράφηκε, δυστυχώς, ολοσχερώς μετά την εκδήλωση εκτεταμένης πυρκαγιάς. 

Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επακριβώς διευκρινιστεί, είναι σαφές ότι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί πλήρως από τις αρμόδιες αρχές και δεν φυλασσόταν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αλλοδαποί φέρονται να διέμεναν στο εσωτερικό χώρο του διατηρητέου κτηρίου, χωρίς, φυσικά, να τους έχει χορηγηθεί καμία σχετική άδεια. Δεν φαίνεται να είχε ληφθεί κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας του από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενδεχομένως Εσωτερικών (αρμοδιότητα τομέα Προστασίας του Πολίτη).

Τα αίτια της καταστροφής ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια των Χανίων, των Ιταλικών στρατώνων του 1870 πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Τι μέτρα φύλαξης και τι αντιπυρικά μέτρα είχαν ληφθεί στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων;

2) Ποιος είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του Πολεμικού Μουσείου Χανίων; Πρόκειται να αποδοθούν οι ευθύνες για την ολοσχερή καταστροφή του στους υπεύθυνους;

3) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αναστήλωση του κτηρίου του Πολεμικού Μουσείου Χανιών;
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook