Εθελοντής που συνέδραμε στις προσπάθειες διάσωσης του κόσμου στη Ραφήνα καταγράφει όσα έζησε

Σε πένθος έχει βυθιστεί όλη η Ελλάδα εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Ραφήνα και κατέκαψε τους πρόποδες της χιλιοκαμμένης Πεντέλης, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και αγνοούμενους.  Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, όπως αναφέρει εθελοντής. « «Ακόμα ψάχνουν», λέει με αγωνία.

Η μαρτυρία του στο Newpost είναι συγκλονιστική και συνάμα σημαντική, καθώς διορθώνει όποιες ανακρίβειες μεταφέρθηκαν (κυρίως σε κανάλια) για την ταχύτητα αντίδρασης των σωμάτων ασφαλείας. Ο Νίκος Κ.συμμετείχε μαζί με τις δυνάμεις του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλους εθελοντές στη διάσωση ανθρώπων δια θαλάσσης.

«Τα σκάφη του λιμενικού πήγαν να σώσουν κόσμο πριν ακόμα τους καλέσουν. Ήταν εκεί με το που έγιναν αντιληπτές οι πρώτες φλόγες», τονίζει και συνεχίζει τη διήγησή του: «Πήγαμε να σώσουμε κόσμο που βγήκε στην παραλία για να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα. Ο αέρας όμως φύσαγε απάνω τους. Πήγαν εκεί για να σωθούνε και στην ουσία λυποθυμούσαν από τις αναθυμιάσεις, έπεφταν μέσα στη θάλασσα και πνίγονταν. Βρήκαμε πτώματα. Εγώ μόνο είδα μπροστά μου 10 νεκρούς να επιπλέουν στο νερό».

Εικόνες που θύμισαν… ’22

Οι προσπάθειες προσέγγισης της ακτής ήταν υπεράνθρωπες. «Ήταν τόσο πυκνός ο καπνός που δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε την παραλία. Δεν βλέπαμε στεριά με τίποτα. Τον διπλανό μου στο σκάφος δεν τον έβλεπα. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Καιγόντουσαν λαιμοί, ρουθούνια, πνεμόνια, τα πάντα», αναφέρει ο μάρτυρας.

Οι δυνάμεις που συνέδραμαν ήταν μικτές. «Εκεί ήταν όλο το λιμεναρχείο Ραφήνας με σκάφη δικά του και με τη βοήθεια αλιευτικών. Βγάζαμε συνέχεια κόσμο κυρίως παιδιά που δεν ξέρουν μπάνιο, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Τον κόσμο τον έβγαλαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης», λέει.

Όσα έζησε ο Νίκος Κ.θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του. «Βιώσαμε κάτι πρωτόγνωρο. Εγώ ήμουν εθελοντής και στο προσφυγικό. Τέτοιο πράγμα όμως δεν έχω ξαναζήσει. Ήταν εικόνες που θύμισαν μικρασιατική καταστροφή. Η κατάσταση είναι τραγική. Επικράτησε πανικός. Άκουγες συνεχώς ουρλιαχτά και φωνές, πανικό και απόγνωση. Οι άνθρωποι αναζητούσαν τους δικούς τους. Φώναζαν τα μικρά ονόματά τους και τα επίθετα. Άλλοι κλαίγανε. “Σας παρακαλώ έχω χάσει το παιδί μου” έλεγαν. Άλλοι ήταν τυλιγμένοι με κουβέρτες. Μερικοί φώναζαν “κάηκε το σπίτι μου, βοηθήστε μας”. Μιλάμε για μνήμες ’22. Κάπως έτσι θα ήταν η καταστροφή της Σμύρνης», διηγείται.

Σημαντική η βοήθεια ψαράδων από την Αίγυπτο

Δεν πρέπει να αποσιωπηθεί το γεγονός, ότι στις σωστικές προσπάθειες βοήθησε και μία ομάδα 30 Αιγύπτιων ψαράδων, η παλικαριά των οποίων ήταν αξιομνημόνευτη. «Πρόκειται για ψαράδες που είτε έχουν δικά τους αλιευτικά είτε δουλεύουν σε ελληνικά αλιευτικά. Οι τύποι ήταν πολύ μάχιμοι. Σε κάθε σκάφος ήταν 2-3. Έδωσαν μεγάλο αγώνα τα παιδιά και τους ευχαριστούμε», αναφέρει με συγκίνηση ο Νίκος, ο οποίος καταλήγοντας αποκάλυψε, ότι «μόνο το λιμεναρχείο Ραφήνας έσωσε 800 άτομα».

Τα παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε προέρχονται από λιμενικό που κατέγραψε τις προσπάθειες διάσωσης μέσα στη θάλασσα στο Μάτι και το Κόκκινο λιμανάκι. Όλα όσα φαίνονται στο υλικό επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες του εθελοντή.

Ακούγονται αναφορές για «καμμένα σπίτια», τα οποία φαίνονται να έχουν ζωστεί από τις φλόγες.

Ακούγεται η φωνή πατέρα που καλεί με λυγμό και απόγνωση τα ονόματα των δικών του. «Αντριάννα, Ιουλία, είναι κανείς μέσα στη θάλασσα;», λέει.

Υπάρχει όμως και εντολή «βουτήξτε στη θάλασσα» από λιμενικό σε ανθρώπους, αφού οι ξέρες που υπάρχουν στην περιοχή δεν τους επέτρεπαν να τους προσεγγίσουν.

Δείτε εδώ βίντεο που κόβουν την ανάσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook