Σοβαρές ενδείξεις οτι οι δύο καταστροφικές φωτιές σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού – Κάτοικοι εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς θαμμένους σε λάκκους στο Κακόπετρο

Στα Χανιά βρίσκεται κλιμάκιο από το Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) που εδρεύει στο Ηράκλειο προκειμένου να ερευνήσει τις αιτίες που προκάλεσαν τις μεγάλες φωτιές που εδώ και τρεις μέρες έχουν κατακάψει χιλιάδες εκτάσεις σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι και των δύο περιοχών έχουν προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, υποδεικνύοντας σημεία με ευρήματα εμπρηστικών μηχανισμών αλλά και καταθέτοντας μαρτυρίες για την εξέλιξη των πυρκαγιών που δείχνουν οτι αυτές προέκυψαν εσκεμμένα, από “ανθρώπινο χέρι”.

Άλλωστε ο ίδιος ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης από την πρώτη στιγμή κατήγγγειλε οτι η φωτιά στο δήμο ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας καθώς μπροστά του είδε να ξεπηδούν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις διαφορετικές εστίας πυρκαγιάς. Επίσης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου έφτασαν καταγγελίες κατοίκων που ανέφεραν οτι εντόπισαν μέσα σε λάκκους στην ευρύτερη περιοχή του Κακόπετρου εμπρηστικούς μηχανισμούς ενώ δέκτης αυτών των καταγγελίων έγινε και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Το κλιμάκιο του ΚΑΕΕ που έφτασε στα Χανιά ερευνά πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που “ρήμαξαν” το Κακόπετρο και τον Αποκόρωνα ενώ στη δικαιοδοσία του κέντρου βρίσκεται η προανάκριση για τις φωτιές.

Όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών από το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, στο Κακόπετρο η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει τα πρώτα αποτελέσματα σήμερα το απόγευμα ενώ ήδη ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για πολλά στρέμματα μικτών εκτάσεων, δασικών και γεωργικών, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Η ίδια εικόνα και στον Αποκόρωνα όπου εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, οι κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους κυρίως σε ελαιόδεντρα να χάνονται, ολόκληρα κοπάδια ζώων να καίγονται ζωντανά ενώ και ο δήμος έχει δεκτεί σοβαρό πλήγμα σε δίκτυο άρδευσης. Επίσης το δίκτυο της ΔΕΗ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται διαρκώς διακοπές ρεύματος σε Αποκόρωνα και Σφακιά καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αντικατάσταση στύλων ηλεκτροδότησης που έχουν καεί.

Μιλώντας στο Flashnews.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου Γιώργος Νικολουδάκης σημείωσε οτι έχει ξεκινήσει με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω GPS η καταμέτρηση των ζημιών και των εκτάσεων ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που έχει περιοριστεί σημαντικά ωστόσο εξακολουθεί η μάχη των 7 πυροβεστικών οχημάτων και μιας ομάδας πεζοπόρου ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook