Πώς η αναβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση, μπορεί να αποτελέσει μια εγγυημένη επαγγελματική διέξοδο για τους νέους, οδηγώντας σε νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερες αμοιβές και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός αποτελεί το κυριότερο όχημα της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον Τουρισμό των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα κρατικά έσοδα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, σε εισφορές που έχουν αποδώσει οι ελληνικές επιχειρήσεις του Τουριστικού Κλάδου. Αναμφισβήτητα λοιπόν, ο Τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας της χώρας.

Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς για να κατανοήσουμε τη συμβολή του Τουριστικού Προϊόντος στην Ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2017, η Ελλάδα υποδέχθηκε 27,2 εκ. τουρίστες. Το 2017 αποτελεί χρονολογία-σταθμός για τις αφίξεις και τα έσοδα των εισερχόμενων τουριστών. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 9,7% ενώ τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 11,7% κατά την διάρκεια του έτους, αποφέροντας έσοδα 14,2€ δις.

Είναι γεγονός πως ο Τουρισμός στηρίζει τα εισοδήματα της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα είναι αξιοσημείωτο πως για το 2017, ο τουρισμός συνέβαλε κατά 76,8% στο ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου και κατά 47,4% στο ΑΕΠ της Κρήτης. Για το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ο Τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες και παρουσιάζουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, η συμβολή του Τουρισμού οδηγεί στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών αυτών.

Τουρισμός: βασικός μοχλός μείωσης της ανεργίας

Η απασχόληση στον Τουρισμό αυξήθηκε κατά 7,8% μετά το 2013. Ο αριθμός των εργαζομένων για τα δεδομένα της παρούσας περιόδου είναι εντυπωσιακός. Συνολικά 630.000 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στον Τουριστικό κλάδο. Αριθμός που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον και για την δυναμική του κλάδου! Συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους, στον Τουρισμό κυριαρχεί το  καθεστώς της πλήρους απασχόλησης με 335,8 χιλιάδες απασχολούμενους, ενώ η αύξηση της μερικής απασχόλησης συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας συνολικά.

Κατά γενική ομολογία και στοιχεία του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός αποτελεί διέξοδο για πληθυσμιακές ομάδες που δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, ενώ απασχολεί άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η λειτουργία και η ανάπτυξη του Τουριστικού προϊόντος βασίζεται σε συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας και οι υποδομές. Για αυτό το λόγο, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε το μέγεθος και την ποικιλομορφία των θέσεων εργασίας που δημιουργεί ο Τουρισμός.

Το παράδειγμα της ΑΝΚΟ ως πρότυπο σχολής τουριστικής εκπαίδευσης

Η Ρόδος αποτελεί ορόσημο του Ελληνικού Τουρισμού και παράδειγμα προς μίμηση. Εδώ και χρόνια κρατά στα χέρια της τα σκήπτρα του ελληνικού τουρισμού λόγω των υποδομών της, της εξαιρετικής γεωγραφικής θέσης αλλά και της επένδυσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και η Anko Academy, η Νο1 σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Δωδεκανήσου.

Όλοι εμείς λοιπόν, που πιστεύουμε στην αξία του Τουριστικού Προϊόντος, θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αναπτύξουμε νέες ιδέες, να δημιουργήσουμε καρποφόρες συνεργασίες και να εκπαιδεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, με στόχο την παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη αποτελούν άξιοι πρεσβευτές του Ελληνικού Τουρισμού μέσω του υψηλού επιπέδου Τουριστικών Επιχειρήσεων που διαθέτουν και των επενδύσεων  που πραγματοποιούν.

Η σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της ΑΝΚΟ Academy προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης από το 1992 σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Στόχος της Anko Academy είναι να εκπαιδεύσει άρτια τους νέους που θέλουν να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν μια λαμπρή καριέρα στον Τουριστικό Κλάδο.

                     Ηλίας Έψιμος – υπευθ. σπουδών Κως                                                                       Στεργία Έψιμου – υπευθ. σπουδών Ρόδος   

Επιπρόσθετα, εκατοντάδες επαγγελματίες των Τουριστικών Επιχειρήσεων εμπιστεύονται την Anko Academy για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια στους τομείς της Γαστρονομίας, της Εστίασης, της Διοίκησης και γενικότερα της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.

Το νόμιμα αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ Ι.ΙΕΚ και ΚΔΜΒ 1 & 2 ΑΝΚΟ, διαθέτει δύο σχολές – πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα στην Κω και τη Ρόδο, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, άρτια εκπαιδευμένο διοικητικό προσωπικό, ενώ το ακαδημαϊκό δυναμικό της σχολής αποτελείται από κορυφαία στελέχη του Τουρισμού.

Τέλος, στόχος της Anko Academy είναι η δημιουργία ενός δικτύου εξειδικευμένων στελεχών ικανών να ακολουθήσουν τις εξελίξεις της Παγκόσμιας Τουριστικής Βιομηχανίας.

ΑΝΚΟ Akademy

Κως – Ρόδος
Τηλ.: 22420 26900 – 22410 62488

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook