Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου με αφορμή την διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

1η Αυγούστου και σήμερα σταματούν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς . Από σήμερα τίθεται και επίσημα σε λειτουργία το κλειστό σύστημα παραπομπών, στο οποίο ο γιατρός του συστήματος, λειτουργεί ως «πλοηγός», ρυθμίζοντας την «κυκλοφορία» του ασθενή στο σύστημα. 

Καταργούν την ελεύθερη επιλογή ιατρού. Αυξάνουν την αναμονή, την γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία, γυρίζοντας μας χρόνια πίσω.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα ακολουθώντας τις διαδικτυακές οδηγίες του πολυδιαφημισμένου συστήματος. Για την πόλη του Ηρακλείου με περίπου 200.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 33 γιατροί παθολόγοι και γενικοί ιατροί (13 των τοΜΥ, 13 ελεύθεροι επαγγελματίες και 7 των Μονάδων Υγείας, πρώην ΙΚΑ). Στα Χανιά, σε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν δέκα γιατροί (2 των τοΜΥ, 5 των Μονάδων Υγείας και 3 ελ. Επαγγελματίες). 

Στο Ρέθυμνο μόλις τέσσερεις γιατροί (οι 3 του τοΜΥ και ο μοναδικός γιατρός της Μονάδας Υγείας) αντιστοιχούν σε 55.000 κατοίκους. Στον Αγ. Νικόλαο, στο Λασίθι, οι κάτοικοι μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στο γιατρό με εκδρομή, στην Ελούντα (1 ελ. Επαγγελματίας) στην Νεάπολη ( 1ελ. Επαγγελματίας), στο Τζερμιάδο (οι γιατροί του Κ.Υ.) ή ακόμα και στην Σητεία (2 οι γιατροί του τοΜΥ) αφού στην πόλη δεν υπάρχει κανείς. Όσο για την Σητεία φαίνεται να επαρκούν οι δύο γιατροί των τομΎ. Αν λοιπόν σε έναν γιατρό αντιστοιχούν 2.250 ασθενείς όπως έχει ανακοινωθεί, σκεφτείτε πόσος θα είναι ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία στην αναζήτηση ραντεβού για τον καθ υπόδειξη οικογενειακό γιατρό.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία σύγχρονης αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι υποχρέωση της πολιτείας αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες και δογματισμούς.

Η ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με παράλληλη αξιοποίηση του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα, για να διατηρηθεί η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού-ασθενούς, ο δυναμικός ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός ανά ασθενή με βάση την ηλικία το φύλο και την νοσηρότητα, έτσι ώστε πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της περίθαλψης και της οικονομίας της υγείας του, η δημιουργία Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσηλεία, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αποτελούν την βάση για την δημιουργία αυτής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που έχουμε ανάγκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook