Τι ακριβώς περιλαμβάνει ο κανόνας των 5 ωρών και πώς μπορείτε να τον εφαρμόσετε στη ζωή σας?

Ο κανόνας 5 ωρών λέει να αφιερώνετε πέντε ώρες την εβδομάδα ή μία ώρα κάθε εργάσιμη μέρα στην εθελοντική μάθηση. Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνετε ορισμένο χρόνο στη μάθηση και την ανάπτυξη, χωρίς να αποσπάστε από άλλες εργασίες. Αυτή η μάθηση μπορεί να έχει διάφορες μορφές ή και ένα συνδυασμό αυτών.

Η ανάγνωση π.χ. είναι συνήθεια πολλών εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων και είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος μάθησης. Δοκιμάστε να κρατάτε ένα βιβλίο στην τσάντα σας ανά πάσα στιγμή και ορίστε στον εαυτό σας στόχους ανάγνωσης κάθε εβδομάδα. 

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να διαβάζετε ένα κεφάλαιο την ημέρα ή ένα ορισμένο αριθμό βιβλίων κάθε μήνα. Η ευρεία διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων καθιστά δυνατή την ανάγνωση όπου κι αν βρίσκεστε.  

Ο πειραματισμός είναι επίσης είναι ένας άλλος τρόπος εάν θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να δοκιμάσετε νέες θεωρίες ή ιδέες, ανεξάρτητα από το πόσο τρελές  είναι.  Η καινοτομία δεν έρχεται ποτέ κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Ακόμη και αν το πείραμά σας αποτύχει, θα έχετε μάθει πολύτιμα μαθήματα.

Είναι εύκολο να συγχέετε την εργασία με τη μάθηση, και έτσι μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε κολλημένοι. Ίσως να πιστεύετε ότι η εργασία για 40 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετή για να δείτε βελτίωση, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Ενώ είστε επικεντρωμένοι στα καθημερινά προβλήματα, δεν δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να αναπτυχθεί και έτσι να προχωρήσει περισσότερο. Ο κανόνας των 5 ωρών αφορά την εθελοντική μάθηση και όχι την καθημερινή εργασία με την ελπίδα… να μάθετε κάτι. Βάλτε στον εαυτό σας συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και δώστε του χρόνο για να τους επιτύχετε και θα δείτε μια τεράστια βελτίωση.

Μπορεί να πιστεύετε ότι όσο πιο παραγωγικοί είστε, τόσο πιο επιτυχημένοι θα είστε. Η παραγωγικότητα παίζει ρόλο στην επιτυχία, αλλά είναι τίποτα χωρίς τη διά βίου μάθηση. Αν εστιάζετε συνεχώς στην τρέχουσα εργασία σας, αντί να κάνετε μακροπρόθεσμη αυτοβελτίωση, δεν θα δείτε ποτέ μεγάλη ανάπτυξη. 

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσετε τον εαυτό σας πέντε ώρες την εβδομάδα για μάθηση χωρίς άμεση ανταμοιβή, αλλά θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας για αυτό μακροπρόθεσμα. Προσπαθήστε να δείτε πέρα από την καθημερινή λίστα εργασιών σας και αφιερώστε χρόνο για να γίνετε η καλύτερη δυνατή έκδοση του εαυτού σας.

Εμπνευστείτε από μερικούς από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου και περάστε 5 ώρες την εβδομάδα στη μάθηση. Σύντομα θα είστε χρόνια μπροστά από τους φίλους και τους συναδέλφους σας και σίγουρα στο δρόμο προς την επιτυχία.

Εσείς παίρνετε σοβαρά την προσωπική σας ανάπτυξη; Πόσο συχνά αφαιρείτε με επιτυχία το χρόνο σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να προβληματιστείτε  ή να επενδύσετε σε προσωπική μάθηση; Πάντα αισθάνεστε ότι αυτό δεν είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας.

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η αφιέρωση μιας ώρας εθελοντικής μάθησης κάθε μέρα της εβδομάδας μπορεί πραγματικά να σας δώσει τη δυνατότητα να είστε ριζικά πιο παραγωγικοί, καινοτόμοι και επιτυχημένοι μακροπρόθεσμα.

Δεν το πιστεύετε; Πεισθείτε από τους επιτυχημένους: Ο Warren Buffett ξοδεύει πέντε έως έξι ώρες την ημέρα διαβάζοντας πέντε εφημερίδες και 500 σελίδες εταιρικών εκθέσεων. 

Ο Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία ετησίως. 
Ο Mark Zuckerberg διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε δύο εβδομάδες. 
Η Oprah Winfrey οφείλει στα βιβλία μεγάλο μέρος της επιτυχίας της: «Τα βιβλία ήταν το πέρασμα μου στην προσωπική ελευθερία», έχει πει. 

Η συνεχής και εθελοντική μάθηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πιο επιτυχημένων ατόμων σήμερα.
Με τη δέσμευση να είστε δια βίου μαθητευόμενος, επενδύετε στο μέλλον σας και το σημαντικότερο, επενδύετε στον εαυτό σας!

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ίσως να είναι για σας μια από τις καλύτερες επιλογές εφαρμογής του «κανόνα των 5 ωρών» της διά βίου μάθησης.

www.alp.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook