Το αργότερο το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου ξεκινούν οι πρώτες κατεδαφίσεις, με ρυθμό τρία ή τέσσερα κτίσματα την ημέρα. Απίστευτο: οι ιδιοκτήτες δεκατριών κατοικιών σε αναδασωτέες περιοχές έχουν παραδώσει τα κλειδιά εδώ και χρόνια στο δημόσιο, τα αυθαίρετα όμως δεν έχουν κατεδαφιστεί!

Θυροκολλούνται σήμερα και αύριο οι κατεδαφίσεις 61 αυθαιρέτων κτιρίων που έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, όπως είχε αποκαλύψει στο ραδιόφωνο 24/7 την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Πρόκειται για 27 αυθαίρετα που βρίσκονται εντός ρεμάτων στην περιοχή της Μάνδρας, 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες σε Σαρωνικό, Ανάβυσσο και Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο και Πεντέλη.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Αυγούστου και θα έχουν ρυθμό 3-4 κτίρια την ημέρα, καθώς για την κατεδάφιση απαιτούνται εισαγγελέας, συνεργεία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ για διακοπές ρεύματος και νερού, ενοικίαση μηχανημάτων σε κάθε περιοχή κοκ.

Οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από Πεντέλη, Λαύριο και Καπανδρίτι, καθώς και από τη Μάνδρα και τις παραλίες στο Σαρωνικό.

Κατάλογος με 300 ακόμα αυθαίρετα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, με τον οποίο επικοινώνησε το news24/7, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εντός διμήνου θα έχουν κατεδαφιστεί και τα 61 κτίρια, ενώ αποκάλυψε ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η προτεραιοποίηση 300 ακόμα αυθαιρέτων, τα οποία και πάλι αφορούν περιφράξεις παραλιών και ρεμάτων, καθώς και κτίσιμο σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Τα …παραδοτέα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 13 από τα 61 κατεδαφιστέα, που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές, είναι …παραδοτέα! Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή έχουν παραδεχθεί τις αποφάσεις των δασαρχείων ή της δικαιοσύνης ότι έχουν χτίσει σε αναδασωτέες περιοχές και προκειμένου να σβηστεί το πρόστιμο έχουν παραδώσει τα κλειδιά στις δημόσιες αρχές προκειμένου να κτίρια αυτά να κατεδαφιστούν. Ορισμένα από τα αυθαίρετα αυτά έχουν παραδοθεί πριν από το 2015 και όμως δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν οι ιδιοκτήτες τους να έχουν αλλάξει απλώς κλειδαριά και να ζουν σε αυτά! Το πρόστιμο, με τον νόμο Σταθάκη, είναι πλέον στο 100% της αξίας του ακινήτου, ενώ μέχρι το συγκεκριμένο νόμο ανέρχονταν στο 30%. Αν, δηλαδή, ένα αυθαίρετο σε αναδασωτέα περιοχή κοστολογούνταν 100.000 ευρώ το πρόστιμο ήταν 33.000 ευρώ έως το νόμο Σταθάκη και 100.000 μετά από αυτόν!

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που θα βρίσκεται το πρωί σήμερα στα Μέγαρα, έχει αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των αποβλήτων, την συλλογή των καμένων δένδρων, των καμένων αυτοκινήτων κλπ, ενώ αναμένεται να εκδοθούν άμεσα και οδηγίες διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που προέρχονται από τις πυρκαγιές.

Πηγή: news247.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook