Τελευταία ενημέρωση 13:20

Την σύμβαση υπέγραψε σήμερα ο Περιφέρειαρχης Κρήτης για ένα σημαντικό έργο που, όπως τόνισε, θα είναι έτοιμο το 2021.

Ο προυπολογισμός του έργου του βιολογικού καθαρισμού Γεωργιούπολης, θα ανέλθει στα 6,7 εκ. ευρώ και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι θα βρεθούν και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εργολαβίας και στα δίκτυα αποχέτευσης. 

Πρόκειται για το έργο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, 1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων» (βιολογικός). 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναυτάκης και ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης χαρακτήρισαν την σημερινή ημέρα ως πολύ σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020. Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας Νίκος Καλογερής, Διοίκησης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου Γιάννης Αποστολάκης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαυρούλης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη, οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας «THALIS E.S. S.A. – ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. Α.Τ.Ε. 2» Θωμάς Ναούμ, Βασίλης Παπαζήσης και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών. 

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την υλοποίηση του σημαντικού έργου δήλωσε στα ΜΜΕ: 

«Ήταν διακαής πόθος 20ετίας και πλέον, κοινοτικών, «Καποδιστριακών», «Καλλικρατικών», αρχών του δήμου μας. Σήμερα βρήκε τη λύση του με την  υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με ποσό 6,7 εκ. ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής Ένα έργο πνοής που θα δώσει την αναπτυξιακή τροχιά  μιας και θα πρέπει να πούμε, ότι, είναι υπαρκτό το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή αφού στην περιοχή της Γεωργιούπολης διαθέτουμε 7 με 8 χιλιάδες κρεβάτια (ξενοδοχείων) και μάλιστα πεντάστερα ενώ την επόμενη διετία θα προστεθούν περίπου άλλες 3.000 κλίνες.  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η περιοχή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο, είναι ένα έργο το οποίο το οφείλει η περιοχή εξ ολοκλήρου στο Σταύρο Αρναουτάκη,  μίας και το «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή, και δώσαμε λύσεις με την συνεργασία όλων και το θετικό αποτέλεσμα φαίνεται σήμερα». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και όλες τις υπηρεσίες, τα στελέχη, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του σημαντικού έργου ανέφερε: «Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης που ήταν αίτημα πολλών χρόνων όλων των Δημοτικών Αρχών, ένα αίτημα που έπρεπε να έχει λυθεί, όμως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω μη ώριμων μελετών δεν μπόρεσε να ενταχθεί μέχρι σήμερα. Υπογράψαμε λοιπόν σήμερα τη σύμβαση με τον ανάδοχο, ένα έργο προϋπολογισμού 6,7 εκ. ευρώ, με το οποίο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του βιολογικού». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παράλληλα ανέφερε ότι, «με την ολοκλήρωση και των δικτύων γιατί ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα δίκτυα και χρειάζεται ακόμα ένα ποσό για να μπορεί να ολοκληρωθεί, εκτιμούμε ότι την επόμενη τριετία ένα μεγάλο αναπτυξιακό περιβαλλοντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης θα είναι ολοκληρωμένο ούτως ώστε να δώσει αυτή την περαιτέρω ανάπτυξη που έχει ήδη η περιοχή,  και όπως ακούσαμε και το Δήμαρχο, υπάρχει μία εξαίρετη συνεργασία και μπορούμε και διεκδικούμε πόρους όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο. Υπάρχει ετοιμότητα από το δήμο Αποκόρωνα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί να διεκδικούμε αυτούς τους πόρους για τους πολίτες.  Είναι μία ξεχωριστή ημέρα σήμερα για το Δήμο Αποκόρωνα γιατί με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία η γραφειοκρατική και ξεκινούν οι ανάδοχοι και θεωρούμε, ότι,  και τα υπόλοιπα χρήματα εμείς θα τα βρούμε ούτως ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο έργο για την ευρύτερη περιοχή, όπου νέες μονάδες ξενοδοχειακές γίνονται πολυτελείας 5 αστέρων και θα ξεπεράσουμε ακόμα τις 3.000 κλίνες, άρα είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία». 

Τι προβλέπει το έργο

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της αποχέτευσης Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής. Τα αστικά υγρά λύματα από τους οικισμούς Γεωργιούπολη, Καβρός, Βρύσες, Μουρί-Κάβαλλος και την παραλιακή τουριστική ζώνη του κόλπου Αλμυρού θα συλλέγονται και θα οδηγούνται μέσω του δικτύου αγωγών στις εγκαταστάσεις και κατόπιν τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε φρεάτιο φόρτισης και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού τελικής διάθεσης στη θαλάσσια περιοχή.
Η επιλεγείσα μέθοδος επεξεργασίας είναι της ενεργού ιλύος με ταυτόχρονη νιτροποίηση/απονιτροποίηση, ενώ στην μονάδα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων περιλαμβάνονται: φρεάτιο άφιξης, μονάδα προκαταρκτικής επεξεργασίας (εσχάρωση, εξάμμωση-λιποσυλλογή, ο κεντρικός αγωγός παράκαμψης, μετρητής παροχής), μονάδα βιολογικής επεξεργασίας με 2 ανεξάρτητες γραμμές επεξεργασίας (και πρόβλεψη για 2 μελλοντικές) με δεξαμενές επιλογής βακτηριδίων, οξειδωτικές τάφρους και δεξαμενές καθίζησης, μονάδα απολύμανσης με χλωρίωση, μονάδα επεξεργασίας λάσπης με φυγοκέντριση και προσθήκη ασβέστη.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, που αναλύονται σε 18 μήνες για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών του έργου, της θέσης σε αποδοτική λειτουργία και των δοκιμών ολοκλήρωσης και σε 12 μήνες ως χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας από τον ανάδοχο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook