Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσαν μέλη του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων σε βάρος του δήμου Χανίων

Εξώδικο σκοπεύουν να επιδώσουν στον δήμο Χανίων πολύ σύντομα τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου στα Χανιά για βαριά κακοποίηση ζώων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του συλλόγου κατήγγειλαν πρακτικές μπόγια της δεκαετίας του '50 και '60. Συγκεκριμένα καταγγέλουν ότι ο δήμος Χανίων περισυλλέγει ζώα από τη μια γειτονιά και τα "ξεφορτώνεται" σε άλλη, εγκαταλείποντας στον δρόμο φρεσκοχειρουργημένα ζώα, χωρίς πρόνοια για τη σίτιση και τη φροντίδα τους, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται για την υγεία των ζώων αλλά και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Τα ζώα μάλιστα αυτά έχουν εξαφανιστεί χωρίς να γνωρίζει κανείς τι έχουν απογίνει. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου, Νατάσσα Μπομπολάκη:

"Γνωρίζουμε ότι έχουν περισυλλεγεί περίπου 20 ζώα τα οποία ήταν ιδιόκτητα και ενώ θα μπορούσε ο δήμος να ζητήσει τη συμβολή των σωματείων ώστε να μην βγουν αυτά στον δρόμο φρεσκοχειρουργημένα με μόνο 1-2 μέρες νοσηλείας, ενώ θα μπορούσαμε να τα περιθάλψουμε στα σπίτια μας, ενώ θα μπορούσαμε να υποδείξουμε περιοχές που θα μπορούσαν να πάνε, τα ζώα αυτά όσο κι αν τα έχουμε ψάξει δεν υπάρχουν πουθενά. Το πιθανότερο είναι επειδή τα εγκατέλειψαν στη μοίρα τους να μην ζουν πλέον ή εάν ζουν να έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις γειτονιές όπου τα πήγαν.

Ο δήμος νομίμως τα πήρε από εκεί παρανόμως όμως τα έχει αφήσει αλλού γιατί έπρεπε να έχει συγκληθεί η 5μελής επιτροπή του δήμου και να αποφασίσει πού θα πάει τα ζώα σε χώρο όπου θα σιτίζονται και θα έχουν νερό.

Έχουμε αποφασίσει και θα επιδώσουμε πολύ άμεσα εξώδικο στον δήμο Χανίων για όλα αυτά τα ζητήματα γιατί εδώ μιλάμε για βαριά κακοποίηση ζώων τα οποία αφήνονται φρεσκοχειρουργημένα και αβοήθητα στο πουθενά, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν, έχουν εξαφανιστεί."


Την ίδια ώρα ο σύλλογος καταγγέλλει ανοχή σε εκβιασμούς και συντεχνιακά συμφέροντα και ακυρώσεις στειρώσεων.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου, Νεκταρία Αθανασάκη:

"Με ευθύνη του δήμου και συγκεκριμένων τοπικών, συντεχνιακών και συνδικαλιστικών συμφερόντων έχουν ακυρωθεί τους τελευταίους μήνες προγράμματα εντελώς δωρεάν στειρώσεων εκατοντάδων αδέσποτων ζώων. Ο δήμος Χανίων αγνοεί επιδεικτικά τις δωρεάν εθελοντικές στειρώσεις και προτιμά να πληρώνει για τη στείρωση ζώων σε ιδιώτες κτηνιάτρους, σπαταλώντας με αυτόν τον τρόπο τα κονδύλια που διαθέτει για τα αδέσποτα ζώα. 

Έχουμε μια δημοτική αρχή που απειλείται και εκβιάζεται από οικονομικά γύρω από τα ζώα συμφέροντα που έχουν φέρει σε τέλμα τη δράση υπέρ των ζώων και της κοινωνίας και που δεν αντιδρά στους εκβιασμούς αφήνοντας χώρο να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, μία δημοτική αρχή όπου τις αποφάσεις τις παίρνουν ασύδοτοι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνειδητά παραπληροφορούν ως προς το ισχύον νομικό πλέγμα που διέπει τα ζώα συντροφιάς που προτιμούν να αφήνουν τα ζώα να πεθαίνουν παρά να ενημερώσουν τα φιλοζωικά σωματεία.

Οι δήμαρχοι του Αποκόρωνα, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας και πολλοί άλλοι έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στα Χανιά η δημοτική αρχή παραμένει δέσμια κτηνιατρικών συμφερόντων γύρω από τα ζώα και ανίδεων και ανάλγητων υπαλλήλων που παρεμποδίζουν κάθε ουσιαστική δράση."

Με τη σειρά της η κα. Μπομπολάκη εξήγησε:

"Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε φέρει Χανιώτισσα κτηνίατρος η οποία εκβιάζει απ' ό,τι πληροφορούμαστε τη δημοτική αρχή ότι δεν θα λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο Χανίων, δεν θα επιτρέψει να έρθει κανείς συνάδελφός της κτηνίατρος για να λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο αν δεν απομακρύνει ο δήμαρχος τα φιλοζωικά σωματεία που είναι εκλεγμένα στην 5μελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Ο δήμαρχος ανέχεται τον εκβιασμό και μάλιστα χθες ενημερωθήκαμε ότι προχωρά πραξικοπηματικά στην αντικατάσταση των φιλοζωικών σωματείων που εκλεγμένα βρίσκονται στην 5 μελή επιτροπή προτείνοντας σε ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα και βιολογικά τις δυνατότητες να σταθούν μέσα σε μια 5μελή επιτροπή. 

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου το έχουμε καταγγείλει ξανά και ξανά που έχουν την υπηρεσιακή αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων αλλά την πολιτική ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή και όχι ένας υπάλληλος, βάζει συνεχώς φραγμό σε κάθε δράση των φιλοζωικών σωματείων με αποτέλεσμα να έχουμε πέσει για πολλούς μήνες σε μια τεράστια αδράνεια, τα αδέσποτα να πολλαπλασιάζονται λόγω έλλειψης στειρώσεων που ένα χρόνο τώρα δεν γίνονται.

Ακόμα και στειρώσεις που αποφασίστηκαν τελευταία με Έλληνες εθελοντές κτηνιάτρους τους οποίους εμείς καλωσορίζουμε, και αυτές ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα τέλμα, να έχουν συνειδητά τελείως παροπλισμένα τα φιλοζωικά σωματεία που είναι τα μόνα που έχουν την εμπειρία, τις γνώσεις, τη θέληση, ανιδιοτελώς να ασχοληθούν και ασχολούνται χρόνια με τα αδέσποτα και αν δεν είμαστε εμείς η πόλη θα είχε πλημμυρίσει από αδέσποτα ζώα. Βάζει λοιπόν στην άκρη τους πραγματικούς πυλώνες προστασίας των ζώων αλλά και της πολιτείας, γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνέπειες της αδεσποτίας. 

Έχει σταματήσει κάθε δράση και γίνονται ενέργειες παράνομες από κάθε άποψη και καλούμε τον δήμαρχο να το σταματήσει."