Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» εκπροσωπούμενο από τον διευθυντή του Γιάννη Μαρκάκη συμμετείχε στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιφερειακών Μουσείων του ICR/ICOM που διεξήχθη στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας από 23 Αυγούστου ως 1 Σεπτεμβρίου.

Στο συνέδριο που είχε θέμα «Ανταλλαγή γεύσεων: παραδοσιακή διατροφή και τοπικά Μουσεία» ο Γιάννης Μαρκάκης παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του Μουσείου «Βουρβολοΐσματα: από τη χορτοσυλλογή στη χορτοφαγία». Oι περίπου 80 σύνεδροι από 17 χώρες εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο της εδώδιμης χλωρίδας της Κρήτης καθώς και από το καινοτόμο πρόγραμμα του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» που συνδυάζει τη χορτοαναγνώριση και τη χορτοσυλλογή σε χωράφια της περιοχής Αποσελέμη με την προετοιμασία και το μαγείρεμα των χόρτων στο Μουσείο.

Το πρόγραμμα αυτό που υλοποιείται με οικογένειες και με τη συνδρομή εξειδικευμένων συνεργατών απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια καθώς συνδέει τον πολιτισμό της διατροφής με το Μουσειακό χώρο. Τα τοπικά Λαογραφικά Μουσεία που έτσι κι αλλιώς εκθέτουν υλικά αντικείμενα και παρουσιάζουν διατροφικές συνήθειες, μπορούν ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε οι επισκέπτες τους να συνδέσουν έμπρακτα τη διατροφή με την υγεία και τη ζωή στη φύση, και ν’ αντιπαραβάλουν την αυτοκαταναλωτική κοινωνία του παρελθόντος στο σύγχρονο αστικό διατροφικό πρότυπο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στις αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. του ICR/ICOM που έγιναν στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιάννης Μαρκάκης επανεξελέγη αντιπρόεδρος της επιτροπής ως το 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook