Αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Οι νεαροί ενήλικοι που σε τακτική βάση κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο, θέτοντας εαυτούς σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Η Δρ Μαριαν Πιανο και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε δείγμα 4.710 ενήλικες, 18-45 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης National Health and Nutrition Examination Survey (τις περιόδους 2011-12 και 2013-14).

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ από νεαρούς άνδρες συντελούσε υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και αύξηση της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γυναίκες που έκαναν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 25,1% των ανδρών και το 11,8% των γυναικών δήλωσαν υψηλή συχνότητα ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 12 φορές ανά έτος. Ενώ λιγότερες από 12 φορές ανάφερε το 29% των ανδρών και το 25,1% των γυναικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook