Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία θέλουν να αναπτυχθεί «μια ενισχυμένη εταιρική σχέση» με τη χώρα

Οι αρχές του Μαρόκου μετέφεραν εξαναγκαστικά σε άλλες περιοχές εκατοντάδες μετανάστες τις τελευταίες ημέρες, εκδιώκοντάς τους από καταυλισμούς και σπίτια όπου διέμεναν, στο βόρειο τμήμα του βασιλείου, κατήγγειλε το Σάββατο μια μαροκινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή είναι μια επιχείρηση εντός των ορίων της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος που μίλησε εξ ονόματος των αρχών της Ταγγέρης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κατ’ αυτόν, από 1.600 ως 1.800 άνθρωποι «μεταφέρθηκαν σε πόλεις όπου οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες».

«Οι αρχές συνέχιζαν το Σάββατο να επαναπροωθούν μετανάστες από την Εναντόρ και την Ταγγέρη με λεωφορεία προς την πόλη Τιζνίτ, κοντά στην Αγκαντίρ», στο νότιο τμήμα της χώρας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Νάτζι, αντιπρόσωπος της Μαροκινής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH) της Εναντόρ.

«Οι επιχειρήσεις άρχισαν την Τρίτη και οι αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες μετανάστες σε καταυλισμούς κοντά στην Εναντόρ και σπίτια στην πόλη», τόνισε. Δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πόσοι μετανάστες διώχθηκαν από την Ταγγέρη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την AMDH, αυτές «οι συλλήψεις είναι παράνομες καθώς έγιναν χωρίς δικαστικά εντάλματα» και οι αρχές του Μαρόκου, της Ισπανίας και της ΕΕ έχουν μεγάλες «ευθύνες».

Μια έκθεση που είχε δοθεί πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως, παρότι αυτό οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου έχουν μειωθεί, οι αρχές του Μαρόκου «συνεχίζουν να προχωρούν τακτικά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας της χώρας, ιδίως από την Εναντόρ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία θέλουν να αναπτυχθεί «μια ενισχυμένη εταιρική σχέση» με το Μαρόκο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κυρίως με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Η Ισπανία έχει μετατραπεί φέτος στην κύρια πύλη εισόδου μεταναστών από την Αφρική και προσφύγων στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ιταλία, που έκλεισε τα λιμάνια της. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της Ισπανίας διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο της περασμένης χρονιάς και είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διέρχονται από το Μαρόκο προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook