Πραγματοποιήθηκαν  την Πέμπτη 9 Αυγούστου  τα εγκαίνια του Ιστορικού -Λαογραφικού Μουσείου, στα Παλαιά  Ρούματα του Δήμου Πλατανιά.

Στη τελετή παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων καθώς και πλήθος κόσμου που ήθελε να θαυμάσει τα εκθέματα.

Χαιρετισμούς εκφώνησαν οι Βουλευτές Χανίων, Κα  Βάλια  Βαγιωνάκη και Κος Αντώνης  Μπαλωμενάκης,  ο  Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης  Χανίων, Κος  Απόστολος Βουλγαράκης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης,  Κος Κυριάκος Κώτσογλου, ο  πρόεδρος της Λαϊκής βιβλιοθήκης, Κος  Μαθιός Κουμάκης,  ο πρόεδρος του ΑΣ Παλιών Ρουμάτων, Κος Μοτάκης Γιώργος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων,  τοπικών φορέων της ΤΚ Παλαιών Ρουμάτων, καθώς   και ο  εμπνευστής  της προσπάθειας,  συνταξιούχος Ιατρός, Κος Μπομπολάκης Μανώλης.

Στο χαιρετισμό  του ο Δήμαρχος Πλατανιά,  Ιωάννης Μαλανδράκης,    χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε, “… είμαστε σήμερα εδώ όπου ένας  πολιτιστικός πλούτος δεκαετιών, τον οποίο  διέθεσαν δεκάδες νοικοκυριά ,  γίνεται κοινό Κτήμα για όλους μας!  Από σήμερα αυτός ο πλούτος θα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού  Σχολείου, που παραχώρησε ο Δήμος Πλατάνια, στηρίζοντας  τη λειτουργία του λαογραφικού μουσείου.   Αξίζουν τα εύσημα σε όλους τους φορείς του χωριού, σε όσους βοήθησαν και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά  που ασχολούνται με τέτοιες δράσεις, αλλά και στο συνταξιούχο Ιατρό, Κο Μπομπολάκη Μανόλη,  που ήταν πρωτεργάτης και συλλέκτης..”

Μέτα τους  χαιρετισμούς τελέστηκε αγιασμός και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνεια του μουσείου. Ο πρόεδρος της Λαϊκής βιβλιοθήκης και τα  μέλη του ΔΣ, ξενάγησαν τους επισκέπτες στην πολύ όμορφη έκθεση .

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της συλλογής, είναι η σημαία της  Κρητικής Επαναστάσεως με το περίφημο σύνθημα  “Ένωσις ή Θάνατος”,  την οποία διαφύλαξε η οικογένεια του Κου Μαρκουλάκη Μάρκου, απόγονος αγωνιστών,  ο οποίος και την δώρισε για το Λαογραφικό Μουσείο. 

Επακολούθησε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή του  πολυμελούς συγκροτήματος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ   Τοπικής παράδοσης και προϊόντων “Ρουμάτων ΓΗ”,  το οποίο αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων Γη- Τουρισμός – Πολιτισμός του Δήμου Πλατάνια με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.   Στη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε  γνωριμία με τα τοπικά συσκευασμένα προϊόντα , ενώ αποδόθηκαν παραδοσιακοί χοροί και  τραγούδια.

Στην αρχή της βραδιάς,  κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του   κρητικού    μουσικού Γιώργου Κατσαμά,  Προέδρου  του Παγκρήτιου Συλλόγου  Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook