To Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης, έχει την τιμή να φιλοξενεί την Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα, την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, και ώρα 18.00, σε μια εκδήλωση μαγειρικής μνήμης αφιερωμένη σε όσους «αντ-άλλαξαν» πατρίδες από το 1922 και μετά.

Η ανταλλαγή πληθυσμών από τα παράλια της Μ. Ασίας προς την Ελλάδα, και των  Κρητών Οθωμανών οι οποίοι μετακινηθήκαν αναγκαστικά από την Κρήτη στην Μικρά Ασία, δημιούργησε ένα κράμα πολιτιστικής ταυτότητας στα παράλια (τους αποκαλούν Τουρκοκρητικούς ακόμη στην Τουρκία) η οποία είχε αντίκτυπο στην γλώσσα, στην μουσική, στην Θρησκευτικότητα τους, και φυσικά στην γαστρονομία.

Οι Τουρκοκρητικοί της Μ. Ασίας διατήρησαν πολλές συνταγές τις οποίες πήραν μαζί τους από την Κρήτη, και είναι ζωντανές ακόμη και σήμερα. Η δυναμική της κουλτούρας που ανάπτυξαν στην νέα τους πατρίδα δημιούργησαν ήθη και έθιμα που τους διαφοροποιούν και τα συναντάμε ακόμη στην τρίτη γενιά, όπως αντίστοιχα έχουμε παρατηρήσει στους πληθυσμούς Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν ανά την Ελλάδα. Δημιούργησαν συλλόγους, αναβιώνουν την μουσική, τον τρόπο που μαγειρεύουν, τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους.

Όλη αυτή η προσφυγική κουλτούρα που απεικονίζεται στην τελευταία επιθυμία των μεγαλύτερων να επισκεφθούν την Κρήτη και να πάρουν λίγο χώμα για την τελευταία τους κατοικία, αντανακλά την ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν μια μνήμη.

Αυτή την μνήμη θα ξεδιπλώσουμε στην κουζίνα του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, μαγειρεύοντας τον τσουλαμά, τα τσιπόρτα, γλυκό μυζήθρας και την δροσιστική κανελάδα, Κρητικές συνταγές που ξεχάστηκαν από τις αστικές κουζίνες των Χανίων και του Ρεθύμνου, αλλά διατηρήθηκαν στην Σμύρνη, στα Βουρλά, στα Μοσχονήσια και το Αϊβαλί.

Οδηγός σε αυτό το αντίστροφο ταξίδι η Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα, εγγονή του Μπουρνάζου και Πιστολάκη από την Χαλέπα Χανίων, που έφυγαν από τα Χανιά και εγκαταστάθηκαν στην Σμύρνη. Θα μας ξεδιπλώσει την δικιά της εμπειρία και τις μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς και της μητέρας της.