Ποια προϊόντα εξάγει η Ελλάδα στην Άγκυρα

Οι πρώτες επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κρίση στην Τουρκία είναι ορατές στο Χρηματιστήριο, αλλά και στα ομόλογα.

Ταυτόχρονα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, ενώ η κατάρρευση της λίρας καθιστά τα τουρκικά προϊόντα πολύ πιο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές σε σύγκριση με τα ελληνικά προϊόντα.

Από την επεξεργασία που έχει κάνει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι το 2017 η Τουρκία αποτελούσε τον τρίτο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται πέρυσι σε 1,95 δισ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Τουρκία ανέβηκε στη δεύτερη θέση, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη γείτονα να ανέρχεται σε 579,9 εκατ. ευρώ.

Με βάση την αξία εξαγωγών, τα τρία κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Τουρκία (στοιχεία 2017) είναι καύσιμα – πετρελαιοειδή (1,07 δισ. ευρώ), βαμβάκι (162,85 εκατ. ευρώ) και πλαστικές ύλες (123 εκατ. ευρώ). Περιορισμένες, αντιθέτως, είναι οι εξαγωγές τροφίμων.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δισ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015 και διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 4,910 δισ. ευρώ το 2015. Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες και οι τομείς δραστηριότητάς τους στην Τουρκία είναι:

Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες και οι τομείς δραστηριότητας τους στη Τουρκία είναι:
Παραγωγή

Τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ)
Τροφίμων ( CHIPITA)
Βιομηχανικών ορυκτών-πυρίμαχων υλικών (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ)
Χρωμάτων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ)
Εμπόριο

Οικοδομικά υλικά, Προϊόντα Αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΙΛ), Μονωτικά υλικά (ISOMAT)
Πλαστικοί σωλήνες ( PALAPLAST)
Πλαστικοί σωλήνες άρδευσης (EURODRIP)
Ανελκυστήρες (KLEEMANN)
Καπνός και τσιγάρα (ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ)
Άλλες Υπηρεσίες

Πληροφορική (INTRAKOM, INTRALOT (ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια), INTELLI SOLUTIONS)
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (GENECOR, EVDEMON)

Οι Τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές, και αφορούν, τουριστικές υποδομές, μαρίνες ( Μυτιλήνης, Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας) και ξενοδοχεία. Ο όμιλος «DOGUS HOLDING S.A». συμμετέχει στη κοινοπραξία που εξαγόρασε τον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης ενώ έχει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία εξαγοράς του ξενοδοχείου HILTON.

Μονάδες χαρτοποιίας, που διαθέτουν οι όμιλοι Eren Holding και Pak Holdings.

Η εταιρεία Polisan έχει εξαγοράσει την εταιρεία χημικών Artenius Hellas στη βιομ. Περιοχή Βόλου, και η κρατική τράπεζα «ZIRAAT» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook