Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10/8 το Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στον Αποκόρωνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λιμανάκι στις Καλύβες με την συμμετοχή πλήθος κόσμου και νεολαίας της περιοχής.Ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών από τα σχολεία της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές του Λυκείου Βάμου και Γυμνασίου Βρυσών  παρουσίασαν ερευνητική εργασία που έφτιαξαν στα πλαίσια του 5ου Πανελλαδικού διαγωνισμού με τίτλο : « Ψάξε την αλήθεια που μας κρύβουν τα σχολικά βιβλία».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ , Τζομπανάκη Γιώργο και Μπλαζάκη Σπύρο. Οι δύο αντάρτες από τον Αποκόρωνα Χανίων προτίμησαν να ζήσουν 35 χρόνια στα βουνά των Χανίων κυνηγημένοι από το αστικό κράτος,παρά να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ,ο οποίος σημείωσε : «Φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει την ξεχωριστή του σημασία,καθώς είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια ηρωϊκής δράσης του ΚΚΕ και στην συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της νεολαίας του,της ΚΝΕ. Τιμάμε τους χιλιάδες που διάλεξαν τον δρόμο της ανυπόταχτης ζωής και δράσης,το δρόμο που χάραξε και χαράζει το ΚΚΕ,εδώ και έναν αιώνα. Κάθε μέλος της ΚΝΕ σήμερα μόνο σεβασμό και ευθύνη μπορεί να νιώθει που συνεχίζει αυτήν την πορεία. Υποκλινόμαστε με σεβασμό σε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στων φρουρών το πείσμα,στις φυλακές και στις εξορίες. Για αυτό και το μέρος που θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Νομό Χανίων.Μετά από 10 χρόνια στις 15-16 Σεπτέμβρη το φρούριο του Ιτζεδίν θα υποδεχτεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Νομό μας. Σε αυτές τις φυλακές οι κομμουνιστές όχι απλά δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας,αλλά τις μετέτρεψαν σε κάστρα αγώνα,σε πέτρινα πανεπιστήμια,όπου διδάσκονταν από γραφή και ανάγνωση,μέχρι ξένες γλώσσες.(…)

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις πρόσθεσε : «H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την μία και η ΝΔ από την άλλη διαγωνίζονται για το ποιος από τους δύο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο δικομματικός καβγάς που έχει στηθεί πάνω στα αποκαϊδια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι συμπλέουν στην ουσία.Ότι και οι δύο υπηρεττούν μια πολιτική που θεωρεί κόστος οποιαδήποτε δαπάνη ώστε να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες στην υγεία,την παιδεία,την πρόνοια,την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται παρά τις διαφορές τους όλα τα αστικά κόμματα,περνάει πάνω από το τσάκισμα λαϊκών δικαιωμάτων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος του τουρισμού. Ειδικά στο νησί μας ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν  αύξηση 7%, ενώ προστέθηκαν 4000 κλίνες επιπλέον, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν υποστεί μείωση μόνο την τελευταία 5ετία κατά 30%.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη. Δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος. Οι κομμουνιστές θα βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος,ώστε να οικοδομηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα σαρώσει τους εκμεταλλευτές και το κράτος τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλο Κρητικό γλέντι από τους Νίκο Κουναλάκη,Δημήτρη Ματσαμάκη,Γιώργο Ζουλάκη και Γιάννη Αγγελάκη με το γλέντι να κρατάει μέχρι αργά το βράδυ.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις του επόμενου διαστήματος.Στο Ασκύφου Σφακίων στις 21/8 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ : «Ludlow,οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα». Στο Καστέλι Κισσάμου στις 23/8 θα πραγματοποιηθεί φεστιβαλική εκδήλωση με αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ θα κορυφωθούν στις 15-16 Σεπτέμβρη στο Φρούριο Ιτζεδίν με μεγάλες συναυλίες από την Γλυκερία και τους Imam Baildi. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλιτή τον Κύριλλο Παπασταύρου,μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook