Μαλανδράκης: «Να χρηματοδοτήσει η Π.Ε.Δ. την εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης των Δήμων της Κρήτης»
 
Εισήγηση προς το ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης απέστελλε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης με την οποία προτείνει να αναλάβει η ΠΕΔ την πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση και ανάθεση παροχής υπηρεσίας εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε Δήμο του νησιού – που αδυνατεί αποδεδειγμένα να ανταποκριθεί στις θεσμικές υποχρεώσεις για τα θέματα πολιτικής προστασίας – μετά τη λήψη σχετικής απόφασης από κάθε επιμέρους Δημ. Συμβούλιο, με το οποία και θα παρέχεται η σχετική εξουσιοδότηση στην ΠΕΔ.
 
Η εν λόγω εισήγηση, έρχεται σε συνέχεια της υπ. αρ. 89/2018 απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης με την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε όπως «συζητηθεί σε επόμενο ΔΣ η πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά Γ. Μαλανδράκη με πληρέστερη εισήγηση του για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης ανά δήμο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερη διαχείριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
 
Στο κείμενο της εισήγησης του ο Δήμαρχος Πλατανιά, αφού κάνει μια περιεκτική αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτική προστασία στην Ελλάδα και στις θεσμικές αρμοδιότητες των Δήμων,  επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η πλειονότητα των Δήμων της Κρήτης στα θέματα πολιτικής προστασίας μια και δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό – και άρα υπηρεσιακή στελέχωση – με συνέπεια να μην είναι δυνατή, αφενός η σύνταξη σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων ανά κατηγορία κινδύνου και αφετέρου η υποστήριξη των δράσεων πολιτικής προστασίας και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (Σ.Τ.Ο.) που προβλέπονται από το Ν. 3013/2002.
 
Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης κάνει σαφή αναφορά στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Δήμου  Πλατανιά και Δήμου Αποκορώνου σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης – αλλά και σ’ αυτές που εκδηλώθηκαν στην Αττική με τα γνωστά τραγικά, δυστυχώς, αποτελέσματα – υπογραμμίζοντας ότι προκύπτει αδήριτα η ανάγκη να υπάρξει άμεσα από όλους τους Δήμους της Κρήτης εκπόνηση (ή επικαιροποίηση για όσους ήδη διαθέτουν) ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται: 
 
1. Η αναγνώριση και η εκτίμηση των κινδύνων στα διοικητικά όρια του εκάστοτε Δήμου,
2. Η κατάλληλη προετοιμασία – ετοιμότητα των δομών (οργάνων, υπηρεσιών, δυναμικού, μέσων) του Δήμου για μια άμεση και αποτελεσματική απόκριση σε ενδεχόμενη καταστροφή προς όφελος του πολίτη.
3. Η προσαρμογή και η αποσαφήνιση υφιστάμενων πολιτικών πρόληψης-μείωσης των κινδύνων καταστροφών στο τοπικό επίπεδο διαχείρισης.
4. Η αναλυτική περιγραφή διαδικασιών, εφαρμογής δράσεων για έκτακτες καταστάσεις, αποτυπώσεις χαρτών, αναγκαίου εξοπλισμού & χωροθέτηση του, κλπ, ανά χωρική ενότητα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook