Οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης –  Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν τη του 1999, όταν τα 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά στοίχισαν τη ζωή 17.480 ανθρώπων

Σε μία μάλλον εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε ο επικεφαλής της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού. 

Ο Νουρλού προβλέπει ότι ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να στοιχίσει τη ζωή 26.000 εώς 30.000 ανθρώπων.

«Το σενάριό μας αναφέρει ότι ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ που θα δώσει στη Θάλασσα του Μαρμαρά το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26 έως 30 χιλιάδων ανθρώπων»

Η Τουρκία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, με την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται κοντά στην βασική γραμμή του ρήγματος. 

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία από κοινού με τον δήμο Κωνσταντινούπολης, ο Νουρλού δήλωσε ότι η AFAD επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού για την τουρκική μεγαλούπολη. 

«Το κλειδί στη διαχείριση μίας καταστροφής είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Σύμφωνα με το σενάριο που έχουμε για την Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση σεισμού 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτίρια θα καταστραφούν, ενώ 2,4 εκατ. κάτοικοι θα μείνουν χωρίς σπίτια», σημείωσε ο ειδικός, τονίζοντας ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις μόνο για την Κωνσταντινούπολη. 

Παράλληλα, προειδοποίησε για πιθανό τσουνάμι από έναν τέτοιο σεισμό στην Πόλη.

«Οι δημόσιοι θεσμοί, οι δήμοι και η AFAD προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό. Σχεδιάζουμε ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι του τμήματος Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντίζ, έκανε λόγο για το χειρότερο σενάριο ενός σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην περιοχή. 

Το Παρατηρητήριο Καντιλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 δονήσεις στην Τουρκία φέτος, όπως αναφέρει το Anadolu. 

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών έρχονται λίγες ημέρες πριν τη μαύρη επέτειο της 17ης Αυγούστου 1999, όταν ο φονικός σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά στοίχισε τη ζωή 17.480 ανθρώπων, περισσότερα από 285.000 κτίρια καταστράφηκαν και 600.000 έμειναν χωρίς σπίτια σε εκείνη την τρομακτική δόνηση που κράτησε 45 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook