Όσοι την επισκέπτονται πρώτη φορά, ξέρουν πως θα επιστρέψουν ξανά

Στην εσχατιά των Κυκλάδων, «κρυμμένη» πίσω από την κοσμοπολίτισσα Σαντορίνη, αλλά λουσμένη στο εκτυφλωτικό φως του ηλίου, στέκει αγέρωχη η Ανάφη. Η μυθολογία θέλει τον θεό Απόλλωνα να εμφάνισε το μικρό αυτό νησί, μέσα από τα μανιασμένα κύματα, όταν οι Αργοναύτες απελπισμένοι από το περιπετειώδες ταξίδι τους, ζήτησαν τη βοήθεια του. Μάλιστα, το όνομά της Ανάφη, σημαίνει αυτό ακριβώς, το νησί που «ανεφάνη».

Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μία σταθερή επιλογή των μποέμ ταξιδιωτών, εκείνων που επιθυμούν μία εναλλακτική πρόταση διακοπών, που αναζητούν τη γνήσια επαφή με τη φύση, αλλά και όσων κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως αν επισκεφτείς μία φορά την Ανάφη, είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψεις ξανά σε εκείνη.

Ταπεινή και αθόρυβη, με μία άγρια, σχεδόν απόκοσμη ομορφιά, ζωσμένη από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, η Ανάφη δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Η Χώρα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων με λευκά θολωτά μονόχωρα σπίτια. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά της, που οδηγούν στο Ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και την καρδιά του χωριού.

Οι παραλίες του νησιού «μοιράζονται» στο νότιο και το βόρειο μέρος της και ανάλογα με την τοποθεσία τους έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Αμμώδεις και απάνεμες στο νότιο, όπως οι Κλεισίδι, Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Μοναστήρι, βραχώδεις και με λιγότερο κόσμο στον βορρά. Οι παραλίες της λόγω του παρθένου κι εξωτικού χαρακτήρα τους, προσελκύουν, επίσης, τους λάτρεις του ερημικού τοπίου και του γυμνισμού.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και 22 χλμ. από τη Χώρα, δεσπόζει ο Κάλαμος, ένας επιβλητικός ασβεστολιθικός βράχος ύψους 460 μ. και ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ. Εκεί βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, που χρονολογείται από το 1715. Αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και προσελκύει τους λάτρεις της αναρρίχησης. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει.

Ενδεχομένως, οι πολλές ώρες του ταξιδιού για την Ανάφη, να είναι αποθαρρυντικές για κάποιους. Ωστόσο, ο τελικός προορισμός, που είναι η εξωτική, μαγική, μα και μποέμ πανέμορφη Ανάφη, με τους φιλόξενους κατοίκους της, θα σας ανταμείψει. Και όπως όλοι, θα θέλετε να πάτε ξανά.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook