Στους πρώτους έξι μήνες του 2018 δηλώθηκαν 41.418 αυθαίρετα κτίσματα στην Κρήτη

Σε 970.072 ανέρχονται τα αυθαίρετα κτίσµατα που έχουν µπει σε διαδικασία νοµιµοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 141.299 µπήκαν σε διαδικασία νοµιµοποίησης από τον Νοέµβριο του 2017 κι έπειτα, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόµος για το Δοµηµένο Περιβάλλον.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παραχώρησε το ΤΕΕ στην “Realnews”  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 στην Κρήτη δηλώθηκαν συνολικά 41.418 αυθαίρετα κτίσματα και για την νομιμοποίησή τους καταβλήθηκαν 305,9 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά ανα Περιφερειακή Ενότητα οι δηλώσεις και τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

Π.Ε. Ηρακλείου: 16.388 αυθαίρετα – 146,5 εκατομ. ευρώ
Π.Ε. Χανίων: 13.011 αυθαίρετα – 93,3 εκατομ. ευρώ
Π.Ε. Ρεθύμνης: 6.507 αυθαίρετα – 37,2 εκατομ. ευρω
Π.Ε. Λασιθίου: 5.512 αυθαίρετα – 28,9 εκατομ. ευρώ

Η ανατολική Αττική, ο τόπος όπου τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αναδεικνύεται ως η ελληνική «πρωτεύουσα» των αυθαιρέτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έχουν δηλωθεί 76.612 αυθαίρετα, ενώ τα πρόστιµα που αναλογούν στους ιδιοκτήτες τους για τη νοµιµοποίησή τους ανέρχονται στα 553,5 εκατοµµύρια ευρώ. Ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης µε 66.911 αυθαίρετα και πρόστιµα ύψους 246,7 εκατ. ευρώ, ο Κεντρικός Τοµέας Αθηνών µε 51.915 αυθαίρετα και πρόστιµα 153,8 εκατ. ευρώ, όπως και ο Βόρειος Τοµέας Αθηνών µε 40.127 αυθαίρετα, για τα οποία, λόγω των µεγαλύτερων παρανοµιών τους, έχουν επιβληθεί πρόστιµα ύψους 243,2 εκατ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα των Περιφερειακών Ενοτήτων συµπληρώνει ο Νότιος Τοµέας Αθηνών, µε 31.195 αυθαίρετα και πρόστιµα 133,8 εκατ. ευρώ. Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζει η Χαλκιδική µε 27.232 αυθαιρεσίες και πρόστιµα ύψους 134,7 εκατ. ευρώ, αλλά και η Εύβοια µε 23.783 αυθαίρετα και πρόστιµα 100,5 εκατ. ευρώ. Ψηλά στη λίστα των περιοχών µε τα περισσότερα αυθαίρετα είναι ακόµα η Λάρισα µε 18.609 και πρόστιµα 56,7 εκατ. ευρώ

Σε αναζήτηση των επικίνδυνων – κατεδαφιστέων

Στη διαδικασία αναζήτησης όλων των «επικίνδυνων» αυθαιρέτων που έχουν οικοδομηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν οικοδομηθεί σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από οποιαδήποτε ρύθμιση για τη νομιμοποίησή τους, καθώς θεωρείται ότι εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών αλλά και για το περιβάλλον.

Πλην της Αττικής, από τις υπόλοιπες έξι αποκεντρωμένες διοικήσεις της Ελλάδας, δεδομένα για τα «επικίνδυνα» και μη νομιμοποιήσιμα αυθαίρετα έχουν συγκεντρώσει ακόμα τρεις. Πρόκειται για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου υπάρχουν αποφάσεις κατεδάφισης για συνολικά 271 αυθαίρετα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, με 400 αποφάσεις κατεδάφισης (320 στη Θεσσαλία και 80 στη Στερεά Ελλάδα), αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου έχουν εντοπιστεί 584 αυθαίρετα με πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αποδεικνύει περίτρανα το οικιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Να σημειωθεί πως μιλώντας στο Flashnews.gr η η Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είχε αποκαλύψει ότι απο το τέλος του 2017 “πάγωσαν” οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη καθώς δεν δίνονται οι απαραίτητες πιστώσεις έτσι ώστε να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις

«Κανείς δεν γνωρίζει» 

Ωστόσο, εκτός των χιλιάδων αυθαιρέτων που έχουν από χρόνια εντοπιστεί από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε οικιστικά η Ελλάδα θεωρούν ότι στην πραγματικότητα τα «επικίνδυνα» και μη νομιμοποιήσιμα αυθαίρετα είναι πολλαπλάσια, αλλά μη εντοπίσιμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα «επικίνδυνα» αυθαίρετα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο αιγιαλός, ποια είναι τα δάση και ποια είναι τα ρέματα της χώρας! «Πρέπει να πούμε αλήθειες και να μην καθυστερήσουμε όσα χρειάζονται ακόμη να γίνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα κράτος μας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ελάχιστες φορές έχει καταφέρει να σχεδιάσει πόλεις και πολεοδομήσεις πριν από τη δόμησή τους. Και επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα, σήμερα, κανείς στο κράτος μας δεν γνωρίζει πού και τι είναι νόμιμο και τι αυθαίρετο.

Δεν υπάρχουν ακόμη δασικοί χάρτες, δεν υπάρχει οριοθετημένος αιγιαλός, δεν υπάρχουν οριοθετημένα ρέματα, δεν υπάρχει πλήρης βάση δεδομένων για τις οικοδομές, καθώς το Ε9 και το Κτηματολόγιο περιέχουν γενικές, οικονομικές και νομικές πληροφορίες.

Αν δεν ξέρουμε νομικά και στον χάρτη πού απαγορεύεται η δόμηση ή τι και πού έχει χτιστεί, πώς θα ξέρουμε ή θα κάνουμε όλα τα άλλα; Αν δεν έχουμε χρήσεις γης για όλη την επικράτεια, πώς θα ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;», διερωτάται εύλογα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης είναι στη θετική κατεύθυνση. «Ομως, συνοπτικά να αναφέρω ότι χρειάζεται ακόμη να εφαρμοστεί το όριο των δύο ετών για τη δήλωση αυθαιρέτων που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο 4495, να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός, με την εκπόνηση των 327 Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ώστε να ολοκληρωθούν σε 2-3 χρόνια, να σταματήσει να υπάρχει η έννοια της “εκτός σχεδίου” περιοχής ώστε να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και κοινοχρήστων χώρων και να εφαρμοστεί άμεσα η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου», τονίζει ο Γ. Στασινός.

(Πληροφορίες απο Ergonblog.gr με πηγή την Realnews)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook