Εκτάκτως συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου  στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου .

Ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης  καλωσόρισε τους παρευρισκομένους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση και επεσήμανε ότι με έγγραφο της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας λόγω υψηλού κινδύνου που βρίσκεται τακτικά ο Δήμος, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς . Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα  τα μέλη της εθελοντικής ομάδος πολιτικής προστασίας του Δήμου Βιάννου που επιτελούν ένα σημαντικό έργο και συμβάλουν ουσιαστικά στις δράσεις της πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερο ζήλο σε ότι τους ζητηθεί. 

Ο Δήμαρχος ανέφερε στην συνέχεια ότι  όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας τους. Να ενημερωθούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Τέλος ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη τον σχεδιασμό και αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη οποία έχουμε υποχρέωση όλοι να επικουρούμε να βοηθούμε και να συμπράξουμε με όλες τις δυνάμεις μας στο έργο της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από εντολή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή για την εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας για τον άμεσο έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου  είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στην εφαρμογή των μέτρων.

Η Δασική υπηρεσία δήλωσε ετοιμότητα, οι δασικές υδατοδεξαμενές είναι γεμάτες νερό εκτός δύο που δεν έχουν παραληφθεί, ενώ και από το δασοφυλάκειο στα Αμιρά διενεργούνται περιπολίες τις μέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς .

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου παρακολουθεί τις εξελίξεις των φαινομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η ενημέρωση και η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, όταν παραστεί ανάγκη. Επίσης, αναφέρθηκε ότι πρέπει ότι θα πρέπει να διανεμηθεί έντυπο υλικό ξανά στους πολίτες για πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook