Τελευταία ενημέρωση: 04:49

Η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στην Ύδρα – Μοίρασαν στους επιβάτες σωσίβια και βρεγμένες πετσέτες ενώ “κατέβασαν΄και τις σωστικές βάρκες-  Θρίλερ για πάνω από 4 ώρες με το πλοίο που επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά – Φωτογραφίες και βίντεο από τις κρίσιμες ώρες 

Δραματικές ώρες βίωσαν πάνω από 1000 επιβαίνοντες του πλοίου “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ’ (875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα), στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου από Πειραιά για Χανιά,  και ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, μεταξύ Υδρας και νήσου Αγίου Γεωργίου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μεσαίο γκαράζ του πλοίου, ωστόσο γρήγορα οι καπνοί “έπνιξαν” και κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Αμέσως, το πλοίο τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το πλήρωμα. Στους επιβάτες μοιράστηκαν σωσίβια αλλά και βρεγμένες πετσέτες, ενώ ο κόσμος, ύστερα από οδηγίες,  εγκατέλειψε το εσωτερικό του πλοίου που είχε γεμίσει με καπνό, και κατευθύνθηκε προς τα πάνω καταστρώματα.. Ο καπετάνιος, από τα μεγάφωνα έκανε δύο ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους επιβάτες για την κατάσταση που επικρατεί. 

​Λίγο πριν τις δύο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα, φορώντας σωσίβια, αποφασίστηκε να ετοιμαστούν οι σωστικές βάρκες που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση εγκατάλειψης του πλοίου, το οποίο σημειωτέον παρέμενε ακινητοποιημένο. Τελικά, με μια τρίτη ανακοίνωση ο καπετάνιος, στις 02:40, ενημέρωσε τον κόσμο, οτι το πλοίο συνεχίζει πορεία με μικρή ταχύτητα 16 κόμβων προς Πειραιά και αναμένεται έπειτα από μια ώρα, δηλαδή κοντά στις 04:00 να δέσει στο λιμάνι.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, είναι μεταξύ των επιβαινόντων, βιώνοντας λεπτό προς λεπτό τα όσα διαδραματίζονται στο πλοίο.

Στο Λιμενικό Σώμα σήμανε συναγερμός και για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, έσπευσαν για βοήθεια οκτώ σκάφη του Λιμενικού, δύο πυροσβεστικά πλοία καθώς και 5 παραπλέοντα σκάφη.  Η φωτιά στο γκαράζ τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρασφάλειας και ο χώρος αφού σφραγίστηκε στη συνέχεια πλημμύρισε τεχνητά

Το “ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στο λιμάνι του Πειραιά, με τη συνοδεία σκαφών του ΛΣ και παραπλέοντων σκαφών

Στις 4 τα ξημερώματα το πλοίο με τους 1016 επιβαίνοντες,  έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε τεθεί σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

Ωστόσο εκεί ξεκίνησε νέο θρίλερ για τον τρόπο ασφαλούς αποβίβασης των επιβατών, καθώς από τον χώρο του γκαράζ υπήρχαν έντονες αναθυμιάσεις και καπνοί.Τελικά η αποβίβαση άρχισε με κλίμακα ξηράς, οδηγώντας σιγά σιγα προς το τέλος την τετράωρη περιπέτεια των επιβατών.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά και η φωτιά ξέσπασε περίπου δυο ώρες μετά μεταφέροντας 873 επιβάτες ενώ στα γκαράζ του βρίσκονταν 80 φορτηγά, 152 ΙΧ οχήματα, 3 λεωφορεία και 30 δίκυκλα. Επισημαίνεται οτι σε όλη τη διάρκεια, σύμμαχος στην επιχείρηση διάσωσης είναι ο καιρός, καθώς πνέεουν μέτριας έντασης άνεμοι και η θάλασσα είναι ήρεμη.

 

Στην παραπάνω φωτογραφία από το Λαγονήσι, φαίνονται τα πλοία που έχουν προσεγγίσει το “ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” συνδράμοντας στην επιχείρηση ασφαλούς επιστροφής του στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook