Μαρτυρίες επιβατών που έζησαν ώρες αγωνίας για πάνω από 4 ώρες στο πλοίο “Ελ.Βενιζέλος”  – Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Αποζημιώσεις σε όσους τα οχήματα υπέστησαν ζημιές

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί, η αποβίβαση και των 875 επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ έπλεε με προορισμό τα Χανιά και τελικώς επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι στιγμές που έζησαν για πάνω από 4 ώρες οι επιβάτες του πλοίου ήταν δραματικές ενώ, όπως αναφέρουν μαρτυρίες το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο και ενημέρωνε διαρκώς τον κόσμο για το τι συνέβαινε με αποτέλεσμα να αποφευχθούν σκηνές πανικού.

Μαρτυρίες επιβατών

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός. Είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα. Με ξύπνησε η διπλανή μου και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», ανέφερε επιβάτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι» είπε και πρόσθεσε: «Το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει».

Άλλος επιβάτης του πλοίου δήλωσε ότι βρισκόταν σε χώρο διασκέδασης του πλοίου. «Ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς» ανέφερε.

«Σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια».

Όπως είπε «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα».

«Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το πλοίο

Θρίλερ και κατά την αποβίβαση

Αν και όλοι ανακουφίστηκαν όταν το πλοίο μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο ακόμα και η αποβίβαση δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκινήσει η διαδικασία από πλαϊνό τμήμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη βοήθεια ειδικής  κλίμακας. Οι επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί εντός του ferry boat σε δύο σημεία κατέβαιναν από το πλοίο σε ομάδες των 10 ατόμων. Προτεραιότητα δόθηκε στους γέροντες και στα μικρά παιδιά.

Εκατοντάδες  επιβάτες παρέμεναν στο  «Ελευθέριος Βενιζέλος», σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.  Τα πυροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούσαν από θαλάσσης για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τα μέλη του πληρώματος μοίρασαν μάσκες στους επιβάτες που περίμεναν να αποβιβαστούν, για να προστατευτούν από τους πυκνούς καπνούς που έβγαιναν από το γκαράζ.

Οσοι επιβάτες απεγκλωβίζονταν, μεταφέρονταν άμεσα με πούλμαν του ΟΛΠ στην πύλη Ε3 με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να επιβιβαστούν σε πλοίο που έχει μισθώσει η ΑΝΕΚ για να ξεκινήσει εκ νέου το ταξίδι τους με προορισμό τα Χανιά.

Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της ΑΝΕΚ αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνει αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο Blue Galaxy που θα το αντικαταστήσει.

Αποζημιώσεις σε όσους τα οχήματα υπέστησαν ζημιές

Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα οποία θα μεριμνήσουν για τα οχήματα των επιβατών.

Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Από που ξεκίνησε η φωτιά

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, στο γκαράζ του πλοίου, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα ασφαλείας και η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, τότε θα ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου για να ερευνηθεί αφενός ο χώρος και να διακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο ferry boat της ΑΝΕΚ.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Σαντορινιός: Θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook