Ο…ψηφιακός «Γουάτσον» της ΙΒΜ έγινε γνωστός χάρη στις επιδόσεις του στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!. Ωστόσο, καθώς το να κάνει «καριέρα» σε ένα παιχνίδι φαίνεται ότι δεν του αρμόζει, ο διάσημος υπερυπολογιστής στρέφεται επαγγελματικά στα μονοπάτια του διάσημου τηλεοπτικού Dr. House: τις ιατρικές διαγνώσεις.

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την WellPoint, ασφαλιστική εταιρεία υγείας, με στόχο την υποβοήθηση των επαγγελματιών του ιατρικού χώρου στον τομέα της διάγνωσης και περίθαλψης ασθενών.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην ανάπτυξη της πρώτης εφαρμογής του υπερυπολογιστή (ο οποίος νίκησε δύο ανθρώπους- πρωταθλητές του Jeopardy! το Φεβρουάριο) για εμπορική χρήση. «Ο \’Γουάτσον\’ αναμένεται να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός γιατρού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της WellPoint. Η εταιρεία, η οποία διαθέτει 34 εκατομμύρια πελάτες, ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει τις σχετικές εφαρμογές, για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, και η ΙΒΜ θα παρέχει την τεχνολογία και τεχνογνωσία.

\"http://www.geek.com/wp-content/uploads/2011/02/ibm-watson-jeopardy-525x350.jpg\"Το Jeopardy! δοκιμάζει τις γνώσεις του παίκτη σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, από γεωγραφία, πολιτική και ιστορία μέχρι αθλητικά και ψυχαγωγία. Ο «Γουάτσον», ο οποίος μπορεί να κατανοεί την ομιλούμενη γλώσσα, χρησιμοποιεί την αποκαλούμενη «Question Answering» τεχνολογία για να «αντιληφθεί» τα στοιχεία που παρέχει το παιχνίδι, να τα συγκεντρώσει και εξετάσει και στη συνέχεια να δώσει την πιθανότερη απάντηση.

«Φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να συγκεντρώσετε όλα τα δεδομένα που περιέχονται στο ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς- συμπτώματα, διάφορα ευρήματα, συνεντεύξεις, προηγούμενες διαγνώσεις» λέει ο Σαμ Νούσμπαουμ, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της εταιρείας. «Μετά, φανταστείτε ότι χρησιμοποιείτε τις αναλυτικές δυνατότητες του \’Γουάτσον\’ για να εξετάσετε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις, τις κορυφαίες μελέτες που υπάρχουν στην ιατρική βιβλιογραφία και τις διαθέσιμες κλινικές πρακτικές για να βοηθήσετε ένα γιατρό να προχωρήσει με μία διάγνωση και να επιλέξει μία μέθοδο θεραπείας».

\"http://media.washtimes.com/media/community/image/2011/02/08/ibm-watson-600.jpg\"

Ο «Γουάτσον», που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της ΙΒΜ, μπορεί να «ξεφυλλίσει» πάνω από 200 εκατομμύρια σελίδες δεδομένων και να δώσει ακριβείς απαντήσεις εντός δευτερολέπτων. «Η ικανότητά του να αναλύει τη σημασία και το περιεχόμενο της ανθρώπινης γλώσσας και να επεξεργάζεται ταχύτατα τεράστιους όγκους πληροφοριών προκειμένου να προτείνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα ασθενών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε γιατρούς και νοσοκόμους προκειμένου να κάνουν τις σωστές διαγνώσεις και να επιλέξουν τις σωστές θεραπευτικές αγωγές για τους ασθενείς τους» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

«Χάρη σε αυτή τη μοναδική δυνατότητα, η WellPoint θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον \’Γουάτσον\’ για να επιτρέψει στους γιατρούς να παραλληλίσουν τα ιατρικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή με στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς, για να βρεθεί η πιο ακριβής διάγνωση και οι επιλογές θεραπευτικής αγωγής σε περίπλοκες υποθέσεις».

Ο υπερυπολογιστής αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται δοκιμαστικά ως…γιατρός στις αρχές του 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook