Απο τα Χανιά φαίνεται ότι ξεκινά ο πρωθυπουργός σειρά επαφών και επισκεψέων στις περιφέρειες, προκειμένου να διαπιστώσει όπως είπε πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιων

Σε συνάντηση που είχε στην αντιπεριφέρεια Χανίων με τον περιφερειαρχη Κρήτης αλλα και τους θεσμικούς φορείς της πολης, ανέφερε ότι θα εξεταστούν εργα που αφορούν στον νομό και σε περιοχές όπως η Παλαιόχωρα, Καντανος και ο Αποκόρωνας. Ωστόσο, όπως τόνισε στόχος του είναι να δοθεί έμφαση και σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τα Χανιά, όπως η μεταφορά του στρατοπεδου Μαρκοπούλου.

Επιπλέον, δήλωσε πώς με τον περιφερειάρχη θα εξετάσουν εκτενώς τις εξελίξεις στο εργο του ΒΟΑΚ καθώς και του αεροδρομίου στο Καστελι.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί ικανοποιητικές πιστώσεις για την Κρήτη ωστόσο σημασία εχει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες.

“Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και ποιες δυσκολίες υπάρχουν, ώστε να δούμε το δρόμο για το πώς πρέπει συλλογικά να κουβεντιάζουμε, να συνθέτουμε και να καταλήγουμε σε αποφάσεις για την αναπτυξιακή πολιτική του κάθε τόπου. Αυτό που έχει σημασία είναι να ελέγξουμε, την ταχύτητα υλοποίησης και τα προβλήματα. Διότι, αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα μαζί σχεδιάσαμε, τότε θα έχουμε μία σημαντική εξέλιξη, για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελίου, βάση της Σούδας και ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο ΒΟΑΚ, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση, καθώς “δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, μέσα από τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού,  η οποία λέγεται ότι θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τα τμήματα από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο καια πό τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς είναι χρονοβόρες και πρέπει να τρέξουν γρήγορα”. 

Στα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν, ο κάθε δήμος έθεσε τα προβλήματα της περιοχής, ενώ έγινε αναφορά στη βάση της Σούδας, στο αεροδρόμιο του Καστελίου, στα έργα που αφορούν όλη την Κρήτη και στην ενεργειακή σύνδεση του νησιού με Αττική και Πελοπόννησο. “Τα Χανιά θα συνδεθούν με την Πελοπόννησο, και το Ηράκλειο με την Αττική. Το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το 2022 για τη μεγάλη διασύνδεση και ελπίζουμε να είναι αληθινό”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης. 

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκαν, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ,ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ενώ πριν την μεγάλη σύσκεψη που γίνεται τώρα, προηγήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τα μεγάλα έργα της Κρήτης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη

 Στη συνέχεια, της ημέρας ο κ. Τσίπρας, που συνοδεύεται από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Ανδρέα Ξανθό, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Παύλο Πολάκη, επισκέφθηκε το ΤΟΜΥ Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε απόσταση αρκετών μέτρων και περιορισμένοι από την Αστυνομία, βρίσκονται οι πολίτες που λίγο νωρίτερα διαμαρτύρονταν κρατόντας αφίσες με την φωτογραφία του Πρωθυπουργού. 

 

 

Αναλυτικά η εισήγηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων
«Θα αναρωτιέστε γιατί ήρθα πριν τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη.  Ο λόγος δεν είναι ότι διπλώνει ο χάρτης και συμπίπτουν. Ο λόγος είναι γιατί έχω αποφασίσει να ξεκινήσω από σήμερα και όλο το φθινόπωρο, μια σειρά από περιοδείες και συναντήσεις με τους φορείς σε κάθε Περιφέρεια, για να ελέγξουμε μαζί το πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια. Που κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ σημαντική τομή, ένας θεσμός, που μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει συλλογικά να κουβεντιάζουμε, να συνθέτουμε και να καταλήγουμε σε αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου ξεχωριστά, για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. 

Για εμένα, λοιπόν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να δούμε την ταχύτητα υλοποίησης, πού υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Διότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα από κοινού σχεδιάσαμε, πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. 

Γνωρίζω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης έχουν τα τρία αυτά χρόνια δρομολογηθεί πιστώσεις ικανοποιητικές, μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η δρομολόγηση των πιστώσεων, αλλά και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και εκδηλώσεις-ξέρεις εσύ από αυτές αγαπητέ Περιφερειάρχη- για να ξεκινήσει η υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή. Συνολικά για την Περιφέρεια της Κρήτης. 

Και βεβαίως, για τα Χανιά και για το νομό, εκτός από σημαντικά έργα σαν αυτά που είπαμε πιο πριν, την Παλαιόχωρα,  Κάνδανο, Αποκόρωνα, εμείς θέλουμε να τρέξουν πιο γρήγορα και έργα ιδιαίτερης σημασίας, αγαπητέ Δήμαρχε, για την πόλη των Χανίων. Όπως η μεταφορά του στρατοπέδου και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε και θα μας πείτε και καινούρια. Ποτέ δεν θα μείνουμε χωρίς στόχους, καινούριες ανάγκες και καινούρια αιτήματα. 

Και θα ήθελα βέβαια, να δούμε και με τον Περιφερειάρχη, ειδικότερα το ζήτημα του ΒΟΑΚ, την εξέλιξη και δρομολόγηση των διαδικασιών, αλλά και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Προσπάθησα να κάνω μία πρώτη καταγραφή, αλλά φαντάζομαι ότι εδώ θα καταγράψω πολλά περισσότερα με τις δικές σας παρεμβάσεις». 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook