Την Κάντανο, έναν “τόπο μαρτυρίου” όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

“Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει για εμάς ένα ιστορικό χρέος”, δήλωσε από την Κάντανο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε από εκεί, “έναν ιστορικό τόπο και ζωντανό μνημείο αντίστασης” όπως τον χαρακτήρισε, να ανακοινώσει οτι μέχρι τέλος του έτους θα έχει σταλεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια συνομιλίας του μπροστά στις κάμερες με τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περάκη, επεσήμανε οτι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, μέχρι τέλος του έτους, το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις θα φτάσει στην Ολομέλεια και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πως θα προχωρήσεί στις διεκδικήσεις αυτές, είτε με διακρατική συνεννόηση είτε σε διεθνές νομικό επίπεδο.

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή –  είναι πρώτη φορά που έρχομαι εδώ –  ειναι ιστορικός τόπος, τόπος μαρτυρίου, είναι ένα ζωντανό μνημείο της αντίστασης. Η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη την περίοδο της κατοχής έγινε εδώ. Ταυτόχρονα βεβαίως αποτελεί και ένα μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο. Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, πρωτοστάσησε στη μάχη κατά του ναζισμού και αυτή η μάχη γράφτηκε με αίμα, ας μην το ξεχνάμε εδώ. Και μιας και βρίσκομαι εδώ να σας ενημερώσω, οτι για εμάς το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι τελικώς θα προσδιοριστεί ως το τίμημα του χρέους, είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Η βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω οτι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής, μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας οτι τα πρώτα βήματα έγιναν και από εδώ και πέρα το πως θα “χρησιμοποιηθεί” αυτό το πόρισμα, είναι θέμα που θα αποφασίσει η Βουλή

“Από εκεί και πέρα, νομίζω με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν την διακρατική συνεννόηση είτε αυτές μπορούν να αφορούν την διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο Αλλά είναι ένα ιστορικό χρέος””, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά και προς επίρρωση των δηλώσεών του για την μαρτυρική Κάντανο,  κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα της ναζισμού.

Η υποδοχή του Πρωθυπουργού από κατοίκους στην Κάντανο ήταν θερμή και αφού ο κ. Τσίπρας έκανε βόλτα σε καφανεία του χωριού, όπου του προσφέρθηκε τσικουδιά στην κεντρική πλατεία, είχε στηθεί τραπέζι με παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες και κρασί.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους και έδειχνε να απολαμβάνει την φιλοξενία τους,  ενώ ντόπιοι μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παυλο Πολάκη, τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον δημαρχο Καντάνου – Σελίνου, ο κ. Περάκης του εξέθεσε το πρόβλημα που προκύπτει με τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων της Καντάνου ως “δυσπρόσιτα” με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα σχολεία να μείνουν χωρίς καθηγητές και τα παιδιά που όπως είπε “κρατάνε Θερμοπύλες” να μην έχουν καθηγητές. Μάλιστα επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργό οτι το ΕΠΑΛ της περιοχής φέτος σημείωσε σημαντική επιτυχία στις Πανελλαδικές, καθώς και οι 9 σπουδαστές πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Περάκης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε έργα υποδομής που είχε αιτηθεί ο δήμος και με τα οποία γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ο πρωτογενής αλλά και ο τριτογενής τομέας και να δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην περιοχή. Ο βιολογικός της Παλαιόχωρας, η αναβάθμιση της δημοτικής οδοποιίας, η λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας, ταμιευτήρας νερού στην Αγ.Ειρήνη, αποτελούν έργα για τα οποία έχουν κατατεθεί σχέδια στα αρμόδια Υπουργεία, και σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι σημαντικά να υλοποιηθούν για την αναβάθμιση της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook