Τέλος του χρόνου η σύσταση του φορέα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και έπειτα το έργο ξεκινά – Εξελίξεις και με τον αγωγό EastMed

“Η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ είναι ιστορική διότι δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου αναφορικά με τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση της Ευρώπης,”, σημείωσε από την Κάντανο όπου συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του εκεί,  ο Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα εξελίξεις και όσον αφορά τον αγωγό EastMed.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε οτι μέχρι τέλος του χρόνου ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας (εταιρείας ειδικού σκοπού SPV), που θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ ήδη υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, η εταιρεία αυτή θα είναι σε πρώτη φάση θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, ενώ μέσα σε τρείς μήνες, μέχρι δηλαδή το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτών – διαχειριστών που θα συμμετάσχουν κατά το μειοψηφικό ποσοστό του 49%.

Σε αυτή τη διαδικασία, προτεραιότητα έχει όπως προβλεπόταν, η κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector, για να αποκτήσει το 39%, Εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν ασκήσει αυτό της το δικαίωμα, το συγκεκριμένο ποσοστό θα δοθεί σε διαχειριστές δικτύων, που έχουν δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η αντίστοιχη ΡΑΕ της Γαλλίας και του Βελγίου.

“Υπάρχουν επαφές τον τελευταίο καιρό με τον αντίστοιχο ΑΔΜΗΕ της Γαλλίας και του Βελγίου ταυτόχρονα και με το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλά επενδυτικά σχήματα. Το σημαντικό είναι οτι όλα αυτά καταλήγουν αρχές Δεκεμβρίου και οτι το σχήμα πρέπει να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει το έργο”, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Ερωτηθείς για τα μεγάλα ενεργειακά project που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα και φέρνουν την Κρήτη στο επίκεντρο ισχυρών ενεργειακών επενδύσεων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε οτι οι σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι το πιο φιλόξοδο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα, για το το οποίο ήδη συμμετέχει ο ενεργειακός κολοσσός “ExxonMobil”, ενώ προανήγγειλε εξελίξεις και επαφές στη ΔΕΘ όσον αφορά τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed.

“Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για τον αγωγό EastMed που διασυνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας με κατάληξη την Ιταλία. Μάλιστα στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, θα γίνει ειδική συνάντηση για τον αγωγό αυτό, με τον Υπ.Ενέργειας του Ισραήλ”, κατέληξε ο κ. Σταθάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook