Διεθνές ενδιαφέρον για την “Εύα: η αιώνια γυναίκα” της χαρακτικής τέχνης που ταξιδεύει στον κόσμο και φιλοξενείται στην “παλιά ηλεκτρική” των Αρχανών

Διεθνές ενδιαφέρον και απήχηση παρουσιάζει η μοναδική έκθεση χαρακτικής αφιερωμένη στην “Εύα: η αιώνια γυναίκα” που φιλοξενείται στις Αρχάνες στο ιστορικό κτήριο της «παλιάς ηλεκτρικής» η οποία έχει ανακατασκευαστεί σε χώρο πολιτισμού και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στον κόσμο 

Η διοργάνωση της έκθεσης γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συμποσίου για τα Βιβλιόσημα και πρόκειται για έκθεση ενός μέρους από τα πολλά έργα της ιδιωτικής συλλογή του ζεύγους Χρήστου και Εύας Γιαννάκου οι οποίοι είναι κάτοχοι σπουδαίας συλλογής από τις μεγαλύτερες σε έργα Χαρακτικής και βιβλιόσημα στην Ευρώπη με έργα καλλιτεχνών απ όλο τον κόσμο. Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού «ΧΟΤΑRIS» και τα εγκαίνια της έγιναν με επιτυχία παρουσία Αρχών, φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών, εκπροσώπων του οργανισμού βιβλιοθηκών από διάφορες χώρες και πλήθος πολιτών όπου όλοι θαύμασαν τα 100 και πλέον εκτιθέμενα έργα ενώ παράλληλα χειροκρότησαν θερμά τους καλλιτέχνες για τα καλλιτεχνικά δρώμενα που παρουσίασαν με επιτυχία.

Για την σημαντικότητα της έκθεσης που ήρθε στην Κρήτη και ταξιδεύει σε πολλές χώρες, αλλά και τις δυνατότητες του νέου κτηρίου μετά την μετατροπή της “παλιάς ηλεκτρικής” σε χώρο πολιτισμού, μίλησαν στην διάρκεια των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης οι οποίοι αναφέρθηκαν στην συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου και καλωσόρισαν τους παριστάμενους ξένους και Έλληνες εκπροσώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού, τους Ιδιοκτήτες της συλλογής έργων και όλους τους παραβρισκόμενους θεσμικούς εκπροσώπους, και τους πολίτες που κατέκλυσαν τον χώρο. Επίσης για την παρουσία της έκθεσης και την άψογη διοργάνωση της ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, αλλά και οι παριστάμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι, ο Βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Φασουλακης, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στους συνδιοργανωτές, στον ιδιοκτήτη της συλλογής Χρήστο Γιαννάκο, στην Μαριλένα Μηλαθιανάκη, συντονίστρια-υπεύθυνη του χώρου της “Παλιάς Ηλεκτρικής”, στους καλλιτέχνες.

Ο Χρήστος Γιαννάκος στον χαιρετισμό του αναφερόμενος στην σημαντικότητα της συνδιοργάνωσης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, την συντονίστρια-υπεύθυνη του χώρου και όλους τους παραβρισκόμενους για την μεγάλη ανταπόκριση, ενώ σε ανάμνηση δώρισε στην Περιφέρεια ένα πίνακα -γκραβούρα της αρχαίας Κρήτης και στον Δήμο ένα παλαιό συλλεκτικό βιβλίο για την Κρήτη του 1840 με βιβλιόσημο. ”Βασική είναι η Ελληνική μυθολογία, εκεί στοχεύουμε, η έκθεση έχει αναφορά την Εύα την πρώτη γυναίκα αλλά στην ουσία και όλες τις γυναίκες που ξέρουμε από την αρχαία Ελληνική μυθολογία.” είπε μεταξύ άλλων ο κ Γιαννάκος, προσθέτοντας παράλληλα “ ευελπιστούμε να πάρουμε το παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει το 2024 που θα έρθουν περίπου 800 άτομα από όλο τον κόσμο. Εκεί στοχεύει αυτή η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 100 έργα, χαρακτικά σχέδια, ινδικές μινιατούρες, κ.α.

Επίσης για την πολυσήμαντη έκθεση-συλλογή χαρακτικών έργων και την συνδιοργάνωση μίλησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Βιβλιοσήμων Oli Ylonen,ο Πρόεδρος του Οργανισμού Βιβλιοσήμων του Βελγίου Jack Van Peer, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Βιβλιοσήμων της Σαγκάης, Wang Rong και η αρχαιολόγος, προωθήτρια προγραμμάτων των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών  Σπουδών. Φλώρα Καραγιάννη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το θεατρικό εργαστήρι Ενηλίκων του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων σε σκηνοθεσία του Πέτρου Μαυροματίδη.

Χόρεψαν : Δήμητρα Δασκαλάκη, Ρενή Παπαδάκη Πλουμίδου, Νίκος Δαλαμάγκας. Στο τσέλο: Μάνος Σγουρίδης. Όλοι οι συμμετέχοντες στα δρώμενα καλλιτέχνες χειροκροτηθήκαν θερμά ενώ παράλληλα ήταν επιτυχής και άψογος ο συντονισμός και η οργάνωση των εγκαινίων, της έκθεσης, από την Μαριλένα Μηλαθιανάκη, υπεύθυνη λειτουργίας της “ΠΑΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ”.

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή 6-9 μμ με δωρεάν είσοδο στους πολίτες που μπορούν να θαυμάσουν 100 και πλέον εντυπωσιακά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

“Ευχαριστούμε όλους, θεσμικούς εκπροσώπους και τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση τους στα εγκαίνια της έκθεσης και περιμένουμε -με ελεύθερη είσοδο -όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να έρθουν να θαυμάσουν τα σπάνια έργα τέχνης” δήλωσε η κα Μηλαθιανάκη. Η ίδια πρόσθεσε, ότι “το θαυμάσιο κτίριο που στεγάζει την έκθεση, τα περασμένα χρόνια ήταν ένα εργοστάσιο που έδωσε ρεύμα στις Αρχάνες πολύ πριν ηλεκτροδοτηθεί το Ηράκλειο. Είναι ένα ιστορικό κτήριο το οποίο ονομάστηκε «Παλιά Ηλεκτρική», όχι τυχαία, είναι και το κτίριο που με το φως του ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να υπηρετήσει την τέχνη και τον πολιτισμό τα επόμενα χρόνια».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές ο ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870.

Τα Βιβλιόσημα (Ex–Libris) αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος της χαρακτικής γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια αλλά σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του βιβλίου και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την εμφάνιση της τυπογραφίας.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμπυκνώνονται έργα που παρουσιάστηκαν μέσα από τέσσερις εκθέσεις του «Xotaris Art Forum», σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρώπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μοναδικής ομορφιάς που πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τον χώρο πολιτισμού «Xotaris». Χαρακτικά, επιζωγραφισμένα και επιχρωματισμένα, σχέδια, χειροποίητα βιβλία, παλαίτυπα. Ακόμη μήτρες χαρακτικής, ινδικές μινιατούρες, μικρογραφίες από την Ασία. Βιβλιόσημα σύγχρονων καλλιτεχνών, γκραβούρες. Είναι αφιερωμένη στην Εύα, την αιώνια γυναίκα, με τη σκέψη μέσα από τον συμβολισμό της Εύας ως πρώτης γυναίκας που υπήρξε στην γη, να παρουσιαστούν έργα για την πρώτη γυναίκα φυσικά, αλλά και για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο με την ιστορία τους. Και πώς ο κάθε καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιστορία ή τον μύθο της κάθε αυτής γυναίκας.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 στον ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο «TECHNOHOROS» δίπλα στο μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Κατόπιν ταξίδεψε στο Ιταλικό μορφωτικό ίδρυμα στην Πράγα της Τσεχίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο Changzhou της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο St Niklaas στο Βέλγιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook