Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων μετά την απόρριψη της προσφυγής του σε βαρός του δήμου Χανίων

Η ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου:

“Στα δέκα και πλέον έτη που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το σωματείο μας, το μακροβιότερο στα Χανιά με αδιάκοπη και ανεξάντλητη δράση σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο στο πεδίο της προστασίας των ζώων, είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην δικαιοσύνη και να αναφέρουμε τις αυθαιρεσίες του Δήμου, καθώς αυτές οδήγησαν στην εξόντωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Από την στιγμή που διαπιστώσαμε την τάση του δήμου να παρακάμψει την αρμόδια 5μελή επιτροπή και να παραγκωνίσει τους δημοκρατικά ορισμένους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων της πόλης, εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια διαλόγου με συγκεκριμένα επιχειρήματα τόσο με τον κ. Δήμαρχο προσωπικά, όσο και με τους συμβούλους του, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αλλά και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Και ενώ κάθε φορά λαμβάναμε την υπόσχεση «θα το δούμε», «θα σας ενημερώσουμε», που καλόπιστα πιστεύαμε, κάθε φορά με τον χειρότερο τρόπο διαπιστώναμε ότι όχι μόνο συνεχίζεται η αυθαιρεσία σε βάρος των ζώων, αλλά οι υπηρεσιακοί και άλλοι παράγοντες αποθρασύνονταν, απαγορεύοντας στους ιδιώτες κτηνιάτρους να μας δώσουν τα εγχειρισμένα ζώα προς φιλοξενία και επιτρέποντας στον περισυλλογέα να δρα εν λευκώ, να εγκαταλείπει κατά την κρίση και την βούλησή του ανεξέλεγκτα σε περιοχές των Χανίων αδέσποτους και δεσποζόμενους σκύλους, για να πεθάνουν, αφού βιώσουν πρώτα την αγωνία του αγνώστου, της εγκατάλειψης, της πείνας και της δίψας.

Η πολιτική αυτή της αδιαφορίας και της αυθαιρεσίας, σε βάρος της ευζωίας και της ίδιας της ζωής των ζώων, αποθράσυνε -ως συνήθως συμβαίνει- και ορισμένους πολίτες αυτού του δήμου. Αφού μοίρασαν δηλητήρια και αποτελείωσαν κάθε ίχνος ζωής σε συγκεκριμένη περιοχή των Χανίων και αφού είχε κοπεί κάθε νήμα επικοινωνίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα: τον περισυλλογέα, την αρμόδια υπηρεσία, τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο, αφού ο δήμαρχος δεν έλαβε υπόψη του ούτε την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας, στραφήκαμε στην δικαιοσύνη:

Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την κακοποίηση συγκεκριμένων ζώων, τα οποία είτε «εξαφανίστηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες, είτε δεν έλαβαν την απαιτούμενη φροντίδα, παρά το ότι ο δήμος είχε την σχετική ενημέρωση για το αναγκαίο αυτής.

Παράλληλα με τη μηνυτήρια αναφορά, κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων, και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την  χορήγηση προσωρινής διαταγής για να σταματήσουν οι παράνομες περισυλλογές των ζώων, που οδηγούν στην εξαφάνιση ή την εξόντωσή τους.

Καμία από τις παραπάνω δυο κινήσεις μας δεν δημοσιεύθηκε με δική μας πρωτοβουλία, καθώς το κίνητρό μας ήταν και είναι η προστασία της ζωής και της ευζωίας και όχι η αρνητική δημοσιότητα, όπως μας κατηγορούν.

Παρότι είναι η πρώτη φορά που αναφέραμε στην Εισαγγελία πράξεις και παραλείψεις του Δήμου, κατηγορούμαστε για «βιομηχανία μηνύσεων».

Παρότι είναι η πρώτη φορά που ζητάμε προστασία από τα πολιτικά δικαστήρια, κατηγορούμαστε ως «εκβιαστές» και «συκοφάντες».

Και ενώ είναι γεγονός η – για τυπικούς λόγους – απόρριψη του αιτήματός μας για χορήγηση προσωρινής διαταγής, στο δικαστήριο ομολογήθηκε ότι εν γνώσει και κατ’ εντολή Δημάρχου και Αντιδημάρχου η αρμόδια υπηρεσία και ο περισυλλογέας παραβαίνουν τη νομοθεσία και αυθαιρετούν σε βάρος των ζώων!

Από τα έγγραφα που προσκόμισαν, προκύπτει η προχειρότητα και η αναλγησία στην διαχείριση συναισθανόμενων πλασμάτων, που τα περισσότερα από αυτά δεν γνώριζαν καν από αδεσποτεία. Ζώα εγκαταλείφθηκαν σε αφιλόξενες περιοχές όπως η Λεωφόρος Σούδας, ο Αργουλιδές, τα Περβόλια, τα Νεροκούρου. Έγιναν αγωνιώδεις προσπάθειες να βρούμε τα ζώα που ο περισυλλογέας εγκατέλειψε. Δεν βρέθηκε κανένα.

Από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν προκύπτουν κι άλλα κρίσιμα στοιχεία  , τα οποία ελέγχονται.

Μεταξύ δε των «υιοθεσιών» στις οποίες περήφανα προέβη ο Δήμος, ξεχωρίζει η υιοθεσία σκύλου από άτομο που διαβιεί στον Δήμο Αποκορώνου και είναι γνωστό για την διατήρηση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ζώων σε απαράδεκτες συνθήκες.

Μακάρι να είχε καταρρεύσει το «κατηγορητήριό» μας κύριε Δήμαρχε. Θα ήμασταν ήσυχοι ότι τα ζώα ζουν και ευζωούν. Δυστυχώς το αντίθετο συνέβη. Οι υπηρεσίες σας το ενίσχυσαν. Το απέδειξαν περίτρανα. Δυστυχώς.

Εξακολουθούμε όμως να δηλώνουμε το παρόν, ως το υγιές κομμάτι της φιλοζωίας στην κοινωνία των Χανίων,   είμαστε έτοιμοι δε  να συνεργαστούμε και να χαράξουμε την πολιτική του δήμου για τα ζώα, με σεβασμό στο νόμο, στις ηθικές μας αξίες και στην κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων

«Η Προστασία των Ζώων»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook