Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι θα εντοπιστούν 50.000 «μπαταχτσήδες» με υψηλές καταθέσεις

Τέλος το τραπεζικό-καταθετικό απόρρητο από τις 17 Σεπτεμβρίου για 150.000 δανειολήπτες που, από το 2010 και μετά, υπήχθησαν με αιτήσεις τους, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία εξόφλησης των τραπεζικών δανείων τους (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά), στις προστατευτικές διατάξεις το νόμου Κατσέλη και βρίσκονται στη φάση της αναμονής προσδιορισμού δικασίμου για την υπόθεσή τους.

Ανοίγουν από τη Δευτέρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί 

Σύμφωνα με διατάξεις νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Ιουνίου στη Βουλή, εάν οι τράπεζες ζητήσουν από τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη να άρουν το τραπεζικό τους απόρρητο και αυτοί δεν συναινέσουν, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις, τότε τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις 17 Σεπτεμβρίου (ημέρα Δευτέρα) οι τράπεζες θα το πράττουν από μόνες τους.

Και μάλιστα ενημερώνοντας η μία την άλλη για τις καταθέσεις και τις συναλλαγές των δανειοληπτών-πελατών τους, αλλά και ανταλλάσσοντας πληροφορίες για εμβάσματα,  μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κλπ.

Μάλιστα, ο τραπεζικός έλεγχος θα μπορεί να επεκταθεί σε βάθος 5ετίας ερευνώντας πόσοι και ποιοι από τους πελάτες τους που έχουν υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έχουν ή είχαν καταθέσεις τις οποίες φυγάδευσαν στο εξωτερικό, ώστε να εμφανιστούν ως άποροι στα δικαστήρια και να αποφύγουν έτσι την εξόφληση των δανείων τους. Με ένα λόγο είχαν καταστεί στρατηγικοί κακοπληρωτές ή κοινώς αποκαλούμενοι μπαταχτσήδες.

Μετά από την ημερομηνία αυτή και εφόσον οι τράπεζες συλλέξουν και συγκεντρώσουν τα στοιχεία τους οι συγκεκριμένοι θα μπουν στη “μαύρη” λίστα του Τειρεσία ώστε η κάθε τράπεζα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία τους. Όσο για τους δανειολήπτες που αρνήθηκαν να συναινέσουν στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών παύει από τις 17 Σεπτεμβρίου η νομική προστασία για τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών τους (κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων κλπ).

Εκτός των παραπάνω από τις 17 Σεπτεμβρίου όσοι από δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη χάσουν τη δίκη στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου (αυτό συμβαίνει για έναν στους δύο) θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τόκους υπερημερίας για τα δάνειά τους στα οποία είχε επιβληθεί μόνο το συμβατικό επιτόκιο από την μέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Αρκετοί σπεύδουν για ρύθμιση των δανείων τους

Οι καταργήσεις μέσω του νέου νόμου αρκετών από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη οδήγησε ήδη αρκετούς δανειολήπτες στα γκισέ των τραπεζών επιδιώκοντας τη ρύθμιση του δανείου τους, φοβούμενοι, εκτός των άλλων, κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμό της κατοικίας τους ή ακινήτων τους. Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εντοπιστούν τουλάχιστον 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις οι οποίοι με δόλια μέσα απέκτησαν την ασυλία του νόμου Κατσέλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook