"Χαμός" στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα δυσπρόσιτα σχολεία - Καταγγέλλουν οτι απέκρυψαν ΦΕΚ πριν την επίσκεψη Τσίπρα στα Χανιά- Κλειστά τα σχολεία μέχρι νεωτέρας...

Μια ημέρα μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για τον αποκλεισμό των σχολείων της Καντάνου από το χαρακτηρισμό τους ως "δυσπρόσιτα" και την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, η οργή και η αγανάκτηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για αυτήν την εξέλιξη, έφτασε στο κτίριο που στεγάζει τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με σκηνές έντασης και διαπληκτισμούς, σε μια παράσταση διαμαρτυρίας που έλαβε διαφορετική από την αναμενόμενη τροπή.

Αρκετοί γονείς και μαθητές από την Κάντανο - όπου σημειωτέον σήμερα έχουν κλείσει όλα τα σχολεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπ.Παιδείας - αλλά και εκπρόσωποι του δήμου Καντάνου - Σελίνου καθώς και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της οδού Γκερόλα, προκειμένου να συναντηθούν σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο πληροφορήθηκαν οτι ο τελευταίος απουσιάζει λόγω άλλης υποχρέωσης.

Η απουσία αυτή προκάλεσε ένταση καθώς θεωρήθηκε από τους παρευρισκόμενους οτι έγινε επί τουτου και προκειμένου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να μην αντιμετωπίσει τους αγανακτισμένους κατοίκους της Καντάνου και τους εκπαιδευτικούς που ζητούν απαντήσεις αλλά κυρίως αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των μαθητών.  Τα πυρά των συγκεντρωμένων δέχτηκε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μηλιαράκης ο οποίος βρίσκονταν στο κτίριο ενώ οι στιγμές έντασης που ακολούθησαν είναι ενδεικτικές για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Δείτε εδώ την απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Στέλιου Ζερβάκη σε ανακοίνωσή του

"Η κοροϊδία στο τετράγωνο" - Ο Τσίπρας γνώριζε όταν ήρθε στην Κάντανο και έδινε υποσχέσεις αλλά μας κοροϊδευε"

Από τα Χανιά και τα γραφεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, το πρόβλημα της Καντάνου έλαβε ευρύτερες διαστάσεις και τέθηκε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αφού όπως σημείωσαν εκπαιδευτικοί,  στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού στην Κάντανο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί και είχε γίνει δέκτης της αγωνίας των κατοίκων να μην μείνουν "απ'έξω" από τη λίστα των δυσπρόσιτων, τα σχολεία του δήμου Καντάνου - Σελίνου.

Μάλιστα το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, είχε ημερομηνία υπογραφής 7 Αυγούστου, ενώ η επίσκεψη Τσίπρα στην Κάντανο, έγινε περίπου ένα μήνα μετά, στις 5 Σεπτεμβρίου, με τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται σε επαφές που είχε με εκπροσώπους της τοπικής κονωνίας, οτι θα "κοιτάξει" το αίτημα των κατοίκων.

Όπως επισημάνθηκε από δάσκαλο "ήρθε και ο Πρωθυπουργός, είναι γνώστης τι ζητάει η τοπική κοινωνία, έκανε περιοδεία, κατέθεσε στεφάνι, έφαγε και τώρα "μας έστειλε" το λογαριασμό.....  Το "ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χτες φέρει υπογραφή 7 Αυγούστου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όταν ο κύριος Τσίπρας περιόδευε στην Κάντανο και την Παλαιόχωρα και είχε τις επαφές με τον Δήμο, με τους διευθυντές κτλ και τους έλεγε οτι θα εξετάσω το αίτημα για τα δυσπρόσιτα, πολύ απλα κοροϊδευαν τους πάντες και περίμεναν να περάσει αυτή η επίσκεψη και να δημοσιεύσουν ένα μηνα μετά, αυτό που είχε βγει στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Ειλημμένη απόφαση δηλαδή που απλά περίμεναν να φύγει από εδώ (ο Τσίπρας) για να γλιτώσουν τις όποιες αντιδράσεις. Η κοροϊδία στο τετράγωνο"

Γονέας: Εδώ δεν είμαστε ούτε κομμουνιστές, ούτε Συριζαίοι, ούτε πασοκατζήδες, ούτε νεοδημοκράτες, Είμαστε γονείς έχουμε τα παιδιά μας στα σχολεία, και θέλουμε να μας πείτε τι πρόκειται να γίνει

Γονείς, καθώς και  πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Λιόντος αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων Σεραφείμ Ρίζος, μετέφεραν στον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, καθώς για πρώτη φορά έγιναν τοποθετήσεις αναπληρωτών καθηγητών πριν ακόμα ανακοινωθεί η λίστα των δυσπρόσιτων σχολείων, ενώ η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ο κ. Μηλιαράκης, σημείωσε οτι από την πλευρά του θα μεταφέρει την αντίδραση και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας οτι δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις αποφάσεις της αλλά και οτι τα ζητήματα τα οποία του ετέθησαν δεν αποτελούν αρμοδιότητά του.

Τελικώς, μετά από περίπου μισής ώρας αδιεξόδων συζητήσεων και έντασης, με εύγλωττη ωστόσο την απογοήτευση και την αγανάκτηση των κατοίκων, αποφασίστηκε να επαναληφθεί η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, με την παρουσία αυτή τη φορά του κ. Ζερβάκη και ει δυνατόν του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Γ.Τερζάκη.

Ο Μιχάλης Μπικάκης, αντιδήμαρχος του δήμου Καντάνου Σελίνου, σε δηλωσεις του, επεσήμανε οτι μετά την νέα μοριοδότηση των σχολείων από το Υπ.Παιδείας, ο δήμος βρίσκεται στην παράδοση θέση να έχει σε αριθμό περισσότερα σχολεία με το χαρακτηρισμό του "δυσπρόσιτου" ως προς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά συγχρόνως το Υπ.Παιδείας προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό βασικών σχολικών μονάδων από τον ίδιο χαρακτηρισμό. Αυτές οι βασικές σχολικές μονάδες, εξυπηρετούν παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές, παιδια αγροτικών οικογενειών για τα οποία είναι δύσκολα, αν οι σχολικές μονάδες παρουσιάσουν δυσλειτουργία, να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για την εκπαίδευσή τους", προσθέτοντας οτι στελέχη του δήμου από πέρυσι είχαν συναντηθεί με αρμόδιους του Υπ.Παιδείας, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Καντάνου, αλλά και ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του.

Ο κ. Μπικάκης τόνισε οτι για τις αντιδράσεις αναφορικά με την απόφαση του Υπ.Παιδείας για τα δυσπρόσιτα σχολεία έχουν ενημερωθεί όλοι οι βουλευτές των Χανίων, στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου ενώ αν δεν αποκατασταθεί αυτή η αδικία, οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας για αυτό το θέμα θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Που οδηγεί ο αποχαρακτηρισμός από "δυσπρόσιτα" τα σχολεία της Καντάνου

Μετά την Υ.Α. τα σχολεία της Καντάνου - Σελίνου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΕΠΑ.Λ.) αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα παρά τις θετικές εισηγήσεις του ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ Χανίων, της ΕΛΜΕ Χανίων, των Συλλόγων Γονέων, της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει:

1. Υποστελέχωση των σχολείων αφού δεν θα είναι στις προτιμήσεις των αναπληρωτών καθηγητών οι οποίοι κατά πλειοψηφία τα στελεχώνουν κάθε χρόνο (χάνεται το μοναδικό κίνητρο, αυτό  της διπλής προϋπηρεσίας). 

Πιο συγκεκριμένα: Το Γυμνάσιο Καντάνου αυτή τη στιγμή έχει μόνο δύο καθηγητές ενώ το  ΕΠΑ.Λ δεν  διαθέτει κανένα μόνιμο εκπαιδευτικό ειδικότητας (γεωπονίας, οικονομίας).  

2. Απώλεια αμέτρητων διδακτικών ωρών, μη παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στους μαθητές και δυσλειτουργία των σχολείων  αφού θα στελεχωθούν τελευταία στο Νομό Χανίων (ίσως και το Δεκέμβριο).

3. Μαθητική διαρροή λόγω μετεγγραφών μαθητών αλλά και εγκατάλειψης του σχολείου, στη λογική Αφού μάθημα…. δεν γίνεται ……επιλέγω σχολείο της πόλης ή καθόλου σχολείο» με αρνητικές  συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Είναι άξιο απορίας, όπως επισημαίνουν, για ποιο λόγο αποχαρακτηρίστηκαν τα σχολεία αφού εξακολουθούν να πληρούν όλα τα κριτήρια του υπουργείου καθώς ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου χαρακτηρίζεται επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία, βάσει του Καλλικράτη (ΦΕΚ 87/07-06-2010), ως Δήμος Ορεινός και Δυσπρόσιτος.