Στα τελευταία σημειώματα με γενικό τίτλο «Δεν είναι θέμα κομμάτων αλλά προσώπων» η στήλη ξεκίνησε ένα αφιέρωμα με στόχο την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού παραδόξου: Της ταυτόχρονης απαξίωσης όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και γενικά των πολιτικών, αλλά και όσων παίρνουν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν νέο κόμμα. Με βάση το λογικό αποτέλεσμα ότι εφόσον νέοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν στηρίζονται από τον λαό η «αλλαγή» θα προέλθει από τα υπάρχοντα κόμματα, το ερώτημα που προκύπτει είναι, υπάρχουν νέα πρόσωπα, υπάρχουν άνθρωποι με αξία αυταπόδεικτη, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα κοινά; Υπάρχουν (από την άλλη) άνθρωποι που ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση έχουν υπηρετήσει τα κοινά με τρόπο ορθολογικό, με αγάπη για τον τόπο και με το βλέμμα στο μέλλον; Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις περιπτώσεις Αρναουτάκη (νυν και βέβαιου υποψήφιου περιφερειάρχη) και Κοτζαμπασάκη (υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου με το ΚΙΝΑΛ).

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύτηκε στην κυβέρνηση για λόγους διαμαρτυρίας, μπορεί οι πολίτες να του έδωσαν την ψήφο τους γιατί τους έπεισε πως θα υπερασπιστεί τα «κεκτημένα τους» καλύτερα, γεγονός όμως είναι ότι ρίζες, στελέχη στην κοινωνία δεν έχει. Αυτό αποδεικνύεται από δύο γεγονότα, πρώτον ότι ψήφισε εκλογικούς νόμους που ευνοούν τις μειοψηφίες και δεύτερον, από τα αυτοδιοικητικά του στελέχη. Η ουσία είναι ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει προβεβλημένα και ικανά στελέχη για διαμαρτυρία, για πρόταση και πολύ περισσότερο για εφαρμογή έχει έλλειψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι στηρίζουν νυν αυτοδιοικητικούς, καθώς είναι βέβαιο πως αν δικά τους στελέχη είχαν πιθανότητες αξιοπρεπούς εκλογικής παρουσίας, σαφώς και θα τα επέλεγαν.

Η περίπτωση Αρναουτάκη είναι χαρακτηριστική καθώς ο περιφερειάρχης είναι πρόσωπο πρωτίστως αποδεκτό για την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και το ΚΙΝΑΛ από το οποίο προσέρχεται… δυσκολεύεται. Το στενό μαρκάρισμα του πρωθυπουργού στον κ. Αρναουτάκη είναι ενδεικτικό της θέσης αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο ίδιος είναι αρκετά έμπειρος να αποφύγει την… κακοτοπιά. Ο συνδυασμός του είναι καθαρά αυτοδιοικητικός και άλλωστε η στήριξη που ήδη λαμβάνει από κόμματα και κυρίως τους Κρητικούς είναι παραπάνω από αρκετή…

Η περίπτωση του γνωστού δικηγόρου κ. Νίκου Κοτζαμπασάκη είναι θα λέγαμε μια απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν εμφανίζονται νέα πρόσωπα;» γιατί ασχολούμαστε με τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους, με τους ίδιους και τους ίδιους καυγάδες, για τα ίδια και τα ίδια θέματα; Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κ. Κοτζαμπασάκης είναι ένας αυτοδημιούργητος επαγγελματίας, ένας δικηγόρος πρώτης γενιάς, αμάλγαμα ενός σοφού αγρότη και μιας αυστηρής μα αγαπητής δασκάλας, πήρε τα καλύτερα στοιχεία τους και έχτισε τη δική του προσωπικότητα. Φτιαγμένος για τα δύσκολα, πήρε την απόφαση να δηλώσει παρόν στην διεκδίκηση της εκπροσώπησης του τόπου διαφορετικά, με προσπάθεια διαλόγου, προτάσεων, λύσεων.   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook