Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνει συζήτηση για το φρούριο Ιτζεδίν

Την «33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών» διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Γενικός Γραμματέας Ευτύχης Φυτράκης-  στο κτίριο του Σ.Ε.Α (Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136) από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Για ένα δεκαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων καθώς επίσης και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές. Όλα τα εκτιθέμενα έργα θα πωλούνται σε προσιτές τιμές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου. Σε όσους βραβευθούν θα αποδοθούν τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλες εκδηλώσεις – Στη συζήτηση και το φρούριο Ιτζεδίν

Παράλληλα, η έκθεση θα συνοδεύεται και από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ, όπως μουσική συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, συζητήσεις για τις φυλακές ως τόπους ιστορικής μνήμης και για τις οικογένειες των κρατουμένων, προβολή ταινιών που δημιουργήθηκαν από κρατούμενους στο πλαίσιο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και ένα θεατρικό έργο που έγραψαν και «παίζουν» σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Φυλακής Δομοκού. 

Στη συζήτηση για τις φυλακές ως τόπους ιστορικής μνήμης σημαντική θέση έχει το Ιτζεδίν. Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 ωρα 19.25, η  κ. Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μιλήσει με θέμα « Οι τύχες του Ιτζεδίν: κάστρο, φυλακές, σημείο πολιτισμού» όπου θα τονισθεί η σημασία του μνημείου και η ανάγκη για την αξιοποίησή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook