Ο άνθρωπος που με άφθονο μεράκι και πολλή δουλειά δημιούργησε το πέτρινο πανέμορφο πολυχώρο, έφυγε αφήνοντας για πάντα το «αποτύπωμά» του

Πριν από 28 ολόκληρα χρόνια, το 1990, ο 51χρονος τότε Γιώργος Χαβαλεδάκης ξεκίνησε να φτιάχνει ένα πέτρινο τραπέζι με υλικά από ακατέργαστη πέτρα της Αποκορωνιώτικης μαδάρας.

Αυτή ήταν και η αρχή, καθώς η μια δημιουργία στο χωράφι της οικογένειας πάνω από τις Καλύβες, έφερε την άλλη και καθώς τα χρόνια περνούσαν ο Γιώργος Χαβαλεδάκης συνέχιζε να κτίζει, πέτρα την πέτρα, τον πανέμορφο πολυχώρο που πήρε το όνομα «Κούμος» .

Πέτρινα καθίσματα, τραπέζια, κάγκελα αλλά και ζώα υπάρχουν παντού. Το πέτρινο σιντριβάνι απ΄ όπου μέσα από τις πέτρες αναβλύζει πεντακάθαρο νερό. Ψηλά σαν “πολύφωτο” μια ρίζα ελιάς αγκαλιάζει το χώρο χαρίζοντάς του μια ανεπανάληπτη ομορφιά.

Παντού πετρόχτιστα οικοδομήματα που μέσα τους φιλοξενούν σκεύη και εργαλεία μιας άλλης εποχής.

Ο δημιουργός όλων αυτών, πρόλαβε να δει τον «Κούμο» να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Χανίων, πρίν φύγει από την ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 79 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί την Δευτέρα 17/9 στις 5:00 μμ, στο πετρόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Λυδίας που έκτισε ο ίδιος το 2000 στην είσοδο του «Κούμου» και θα ταφεί στο κοιμητήριο των Καλυβών

Ο πολυχώρος “Κούμος” θα παραμείνει κλειστός σήμερα Κυριακή καθώς και την Δευτέρα.

Το Flashnews.gr εκφράζει τα συλλυπητήρια όλων στους οικείους του υπενθυμίζοντας το κείμενο που υπάρχει στην πέτρινη στήλη στην είσοδο του «Κούμου».

“Χαβαλεδάκης Γιώργος το όνομά μου
ότι θωρείτε επαέ είναι δημιούργημά μου
Ρωτάτε αν είμαι ωραίος;
Όχι, μα έχω αγαπήσει
Ρωτάτε είμαι νέος;
Όχι, αλλά έχω ζήσει
Ρωτάτε αν είμαι αθάνατος ;
Όχι αλλά έχω δημιουργήσει
Σε τούτη την πέτρα από μαδάρα κρητική
έχω καταθέσει
κομμάτια από ψυχή
Κοιτάξτε και θαυμάστε της πέτρας τη μαγεία
μην αγγίζετε παράκληση θερμή
φωνάζει μέσ΄ απ΄ την πέτρα η ψυχή
μη με λαβώνετε αθάνατη να μείνει πέτρα και ψυχή”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook