Παρατείθεται η δημόσια δήλωση- θέση του Ρούσσου Κυπριωτάκη (Δημάρχου Δήμου Αρχανών Αστερουσίων) για τις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης του Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτέλεσε πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της.

Οι αλλαγές, τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο όσο και στο τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται τις λειτουργίες της, αποτέλεσαν επίσης δοκιμασία για τη λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων της.

Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η άμεση και δημοκρατική λειτουργία της, η έκφραση της φωνής των κοινωνιών, η ενωτική της διάσταση, η αδέσμευτη συγκροτημένη στάση της, είναι έννοιες που στη διαδικασία μετάβασης στη πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση απουσίασαν επιδεικτικά.

Οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης κρίνονται από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και φυσικά από το αποτέλεσμα. Θεωρώ πως σε τοπικό επίπεδο δύσκολα κάποιος θα στοιχειοθετούσε, έστω και μια πρόθεση διαμόρφωσης συλλογικής έκφρασης της Αυτοδιοίκησης από το θεσμικό της Όργανο (ΤΕΔΚ Ηρακλείου).

Αυτό φυσικά αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας συγκεκριμένης αντίληψης λειτουργίας του Οργάνου στο σύνολο της θητείας όπου ο απερχόμενος Πρόεδρος είχε την ευθύνη.
Θεωρώ, ότι η εμπειρία από την οκταετή θητεία του, δεν εγγυάται ότι το νέο, διευρυμένο θεσμικό όργανο (ΠΕΔΚ) θα έχει τη φιλοσοφία και την αντίληψη που απαιτούν οι συνθήκες από την Αυτοδιοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση κανένα Θεσμικό Όργανο δε μπορεί να υπηρετεί τον Πρόεδρο. Αυτό που θα πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε είναι ότι θα συμβαίνει το αντίθετο.

Η απαξίωση και η ουσιαστική υποτίμηση των μικρών περιφερειακών Δήμων και των προβλημάτων τους, είναι ασφαλώς κάτι που αποτελεί κανόνα σε όλα τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Οι στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και τα αιτήματα που παρουσιάζονται, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους μεγάλους αστικούς Δήμους.

Στην ουσία, η τοπικότητα των προβλημάτων και των προοπτικών, απουσιάζει από κάθε σοβαρή συζήτηση για το μέλλον μας.

Εδώ ακριβώς υπάρχει η ευθύνη και ταυτόχρονα η πρόκληση διαμόρφωσης διαφορετικών ισορροπιών που θα δώσουν τη δυνατότητα στους περιφερειακούς Δήμους να καταγράψουν τη παρουσία τους με έμφαση και αυτοπεποίθηση.

Η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούμε. Κοινωνίες που αναζητούν προοπτικές και δυνατότητες, που έχουν ανάγκη σχεδιασμού και προγραμματισμού πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη και τη συνοχή τους.

Αυτό που περιμένουν από εμάς, είναι να τις φέρουμε στο επίκεντρο. Αυτές υπηρετούμε, σε αυτές απολογούμαστε.

Η απόφασή μου να συμμετέχω με ανεξάρτητη υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί. Είναι καιρός, οι ξεκάθαρες προθέσεις και θέσεις να τίθενται με ειλικρίνεια στο χώρο της πολιτικής.

Οι ανοησίες περί προσωπικών διαφορών και εμπάθειας, καθώς επίσης και η «ανυπακοή» σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, πιστεύω είναι κάτι που προσβάλει τη πολυετή μου παρουσία και στάση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αυτά τα κριτήρια που καθορίζουν τη σκέψη και τη στάση μου.

Άλλωστε, η ιδεολογική τοποθέτηση του καθένα, επιβάλει τρόπους αντίληψης και ανάλυσης των πραγμάτων και όχι δέσμευση της σκέψης, των αποφάσεων και των επιλογών του.

Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης

Δήμαρχος
Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook