“Άμεση αποκατάσταση του Ιταλικού Στρατώνα και δημόσια φροντίδα – ανάδειξη των μνημείων” ζητά η “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων”

Το ζήτημα της αποκατάστασης του Ιταλικού Στρατώνα όπου στεγάζονταν το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά αλλά και την παραχώρησή του στο δήμο Χανίων, θίγει με ανακοίνωσή της η “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων”.

Όπως επισημαίνεται, έχει περάσει ήδη ενάμιση μήνας από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το μνημείο και παρά τις εξαγγελίες για διάθεση 6 εκ. ευρώ, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης ή της παραχώρησης του κτιρίου στο Δήμο Χανίων.

Η “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων”, θέτει ερωτήματα ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, ενώ επισημαίνει οτι η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές, αποδεικνύοντας οτι οι υποσχέσεις δεν δόθηκαν στον “αέρα”.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Πέρασε ήδη ενάμισης μήνας από όταν προτείναμε να γίνει άμεση παραχώρηση του κτηρίου του Ιταλικού στρατώνα στο Δήμο μαζί με τα χρήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποκατάστασή του μετά την πυρκαγιά με παράλληλη υποχρέωση του Δήμου να καταθέσει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη στο θέμα αυτό, κάτι που εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων είχαν από πέρσι το καλοκαίρι (2017) επισημάνει σε δημόσια εκδήλωση στο Λόφο Καστέλι τον κίνδυνο για τα μνημεία από την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο Υπερταμείο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι και εννοεί αυτά που είπε περί 6 εκατομμυρίων για αποκατάσταση του Ιταλικού στρατώνα, υπογράφοντας την παραχώρηση του ποσού και του κτηρίου στο Δήμο Χανίων, τώρα, πριν τις εκλογές, με ταυτόχρονη υποχρέωση του Δήμου να παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης για να πάρει τα χρήματα και το κτήριο.

Έχει πρόθεση πράγματι να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, ναι ή όχι; Ή μήπως, έκαναν τότε δηλώσεις τα κυβερνητικά στελέχη με τη λογική του «έπεα πτερόεντα» που λέγαμε, «λόγια του αέρα» δηλαδή; Και πώς συνδέεται η κυβερνητική κωλυσιεργία στην αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου με την παραχώρηση δημόσιων ακινήτων από όλη την Ελλάδα στο διαβόητο Υπερταμείο για εμπορική «αξιοποίηση»; Η σιωπή δεν είναι χρυσός, κύριοι της κυβέρνησης, αλλά ένοχη σιωπή! Η κυβερνητική σιωπή μεταφράζεται ως χρυσός μόνο για τους ιδιώτες  λαμόγια- επενδυτές που περιμένουν να λεηλατήσουν τα μνημεία και το δημόσιο και φυσικό πλούτο της πόλης μας και της χώρας! Τα μνημεία μας πρέπει να παραμείνουν δημόσια και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους με δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τονίζαμε στις αρχές Αυγούστου και το υπενθυμίζουμε μήπως και ιδρώσει κανένα κυβερνητικό αυτί: Η υπόθεση της αποκατάστασης του Ιταλικού Στρατώνα που έπεσε θύμα εγκατάλειψης και πυρκαγιάς απαιτεί γρήγορες κινήσεις. Για να μη μείνουν στα λόγια μόνο τα περί διάθεσης 6 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση του μνημείου των Ιταλικών στρατώνων, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο Χανίων μαζί με τα χρήματα για την αποκατάστασή του. Η διατήρηση του κτηρίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδείχτηκε καταστροφική κι είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη επί 12 χρόνια και την πυρκαγιά. Το εν λόγω Υπουργείο για εμάς έχασε πλέον το δικαίωμα να διαχειρίζεται το κτήριο μετά από την εγκατάλειψη και την πυρκαγιά, δεν μπορεί να επιβραβευτεί αυτή η συμπεριφορά με τη διάθεση 6 εκατομμυρίων σε αυτό το Υπουργείο για την αποκατάσταση του κτηρίου που εγκατέλειψε για χρόνια.

Επειδή όμως έχουμε πικρή πείρα και για το πώς διαχειρίζεται δικά του κτήρια – μνημεία ο Δήμος Χανίων (Νεώρια, βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη κλπ), θα πρέπει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της παραχώρησης και τη διάθεση των χρημάτων, να μπει όρος ο Δήμος Χανίων να παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Τα Χανιά αξίζουν ένα Δημαρχείο αντίστοιχο της Ιστορίας τους και των μνημείων που διαθέτουν.

Κυβέρνηση και Δήμος καλούνται να κάνουν άμεσα, τώρα, πριν τις εκλογές, να αποδείξουν στην πράξη ότι εννοούν αυτά που λένε και δεν πρόκειται για έπεα πτερόεντα – λόγια του αέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook