Δεν βρίσκουν στέγη για να νοικιάσουν ενώ τα λιγοστά σπίτια που είναι διαθέσιμα, έχουν υψηλό ενοίκιο - Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που είχε ο δήμαρχος Χανίων, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς 

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι φοιτητές που σπουδάζουν στα Χανιά, καθώς ούτε το Πολυτεχνείο αλλά ούτε και το ΤΕΙ Κρήτης, δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό σε εστίες για τις οικονομικά ασθενέστερες μερίδες πληθυσμού, ενώ στην ίδια θέση είναι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αφού δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση. 

«Η πόλη των Χανίων, είναι φιλόξενη μόνο προς τους τουρίστες, οι φοιτητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί που έρχονται στα Χανιά, δεν βρίσκουν σπίτια, οπότε και γυρίζουν στις πόλεις τους», τόνισαν οι φοιτητές που βρέθηκαν στο δήμο Χανίων, σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσουν με το δήμαρχο Χανίων, την Αντιδήμαρχο Ελπίδα Τσιτσιρίδη, και τον Αντιδήμαρχο Αντώνη Βαρδάκη, το ζήτημα της στέγασης στην πόλη. 

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, το πολυτεχνείο προσφέρει 78 θέσεις στις εστίες ενώ το ΤΕΙ, 16 θέσεις σε σύμβαση που έχει με ξενοδοχείο της πόλης, οι οποίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. 

Οι φοιτητές τόσο του ΤΕΙ, όσο και του Πολυτεχνείου, τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι κοινό, καθώς δεν υπάρχουν εστίες, ενώ και τα επιδόματα που δίνονται έχουν ακαδημαϊκά κριτήρια, οπότε και τα λαμβάνουν ελάχιστοι. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η τιμή για τις κάρτες μετακίνησης των λεωφορείων αυξάνεται, οπότε και προστίθεται και άλλο βάρος στην ήδη πενιχρή οικονομική τους κατάσταση. « Αυτό που ζητάμε είναι ο Δήμος να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές, που δικαιούνται το κονδύλι της χρηματοδότησης, θα το παίρνουν έγκαιρα και όλο το χρόνο, ώστε να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους, ενώ τα κριτήρια θα είναι καθαρά κοινωνικά και όχι ακαδημαικά».

Από την πλευρά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Σεραφείμ Ρίζος, ανέφερε, ότι οι αναπληρωτές είναι στην ίδια κατάσταση όπως και πέρυσι, καθώς δεν υπάρχουν σπίτια ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί, αναγκάζονται να παραιτηθούν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με ένα μισθό 700 ευρώ. «Οι συζητήσεις που είχαν γίνει πέρυσι με τους ξενοδόχους των Χανίων, για ενοικίαση δωματίων σε εκπαιδευτικούς, δεν ευδοκίμησε καθώς λίγοι ξενοδόχοι ανταποκρίθηκαν θετικά. Επιπλέον, έχουμε καταγγελία από συνάδελφο, στον οποίο ζήτησαν 450 ευρώ για μία μονόχωρη γκαρσονιέρα. Ζητάμε να δοθεί μία λύση όπως έγινε και στα μικρά νησιά, όπου δίνεται επίδομα στέγης», τόνισε ο κ. Ρίζος, ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα παιδιά, των δημοσίων υπαλλήλων αποκλείονται, από τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, πρέπει και αυτό να αλλάξει. 

Ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα Χανιά, δίνουν χρήματα διαρκώς για την τουριστική προβολή και όχι για τους ανθρώπους που εργάζονται και ζουν εδώ χειμώνα-καλοκαίρι. Ο Φώτης Μπιχάκης, μίλησε για εκπαιδευτικούς που κατοικούν σε κάμπινγκ μέχρι να αδειάσουν σπίτια αλλά και σε ξενοδοχεία που μισθώνονται με την ημέρα. 

Ο Γιάννης Σαρρής, ο οποίος παρακολούθησε τη συζήτηση, τόνισε ότι σαν δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να «ασχοληθούμε περισσότερο με θέματα που αφορούν τη στέγαση και λιγότερο με την τουριστική προβολή, καθώς η τουριστική ανάπτυξη με τέτοιες παρενέργειες δε μπορεί να υπάρξει».


Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει επί τάπητος το θέμα της στέγης των φοιτητών, καλώντας σε συζήτηση τον πρύτανη του πολυτεχνείου, τον κοσμήτορα του ΤΕΙ Κρήτης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δοθεί μόνιμη λύση. Ο κ. Βάμβουκας, τόνισε ότι μία μόνιμη λύση θα είναι χρονοβόρα, προκειμένου να εξευρεθούν κτήρια τα οποία θα μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες, ωστόσο πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να δρομολογηθεί το θέμα. Σαν βραχυπρόθεσμη λύση, ανέφερε ότι θα γίνει μία συλλογική προσπάθεια ώστε, ο δήμος Χανίων, να εξασφαλίσει κρατική επιδότηση όπως έγινε και στα μικρά νησιά. Η κ. Τσιτσιρίδη, πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει  με του ξενοδόχους των Χανίων, ώστε να προσφέρουν το χειμώνα τα δωμάτια τους σε χαμηλή τιμή, ώστε να διευκολυνθούν προσωρινά φοιτητές και εκπαιδευτικοί.